Hírek


Örökség fesztiválon a SAMI csoportjai


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csibőricke és Csicsergő csoportja az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Észak-magyarországi Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválján mutatkozott be 2021. október 2.-án szombaton Sátoraljaújhelyben a Latabár Színházban. A gyerekek számára a fesztivál pénteken délután kezdődött a színpadbejárással és a zenekari próbával. A fesztivál zenekara a Bürkös Zenekar volt, akik régi jó ismerőseink. A hivatalos program szombaton délelőtt tíz órakor kezdődött. Fehér János az Örökség regionális elnöke köszöntötte a résztvevőket, ismertette a programot, majd bemutatta a zsűrit. A fesztiválon fellépő csoportok Kiemelt Arany, Arany, Ezüst és Bronz minősítésért küzdhettek. A Csicsergő csoport, amelynek 9-13 éves gyerekek a tagjai, bukovinai táncokat mutatott be.
Első alkalommal vettek részt ilyen nagy fesztiválon. Ennek ellenére nagyon szépen helyt álltak. Bemutatójukat a zsűri bronz minősítéssel díjazta.

Csicsergő csoport - Bukovinai táncok


A Csibőricke csoport tagjai már sokkal tapasztaltabbak, rutinosabbak, hiszen számos versenyen, fesztiválon vettek már részt. Szilágysági koreográfiával versenyeztek. A bemutató elnyerte a zsűri és a közönség tetszését is. A produkció ezüst minősítést érdemelt ki.
Csibőricke csoport - Szilágysági táncok


A verseny után a főtéren felállított szabadtéri színpadon mutatták be a csoportok egy-egy koreográfiájukat az összegyűlt érdeklődőknek.Csibőricke csoport - Szilágysági táncok

Csicsergő csoport - Bukovinai táncok


Itt került sor az emléklapok és oklevelek átadására is. A táncosok és a közönség nagy örömére a Bürkös Zenekar 30 perces koncerttel ajándékozta meg a nézőket. A program zárása a táncház volt. Közben a csoportok vezetői a zsűri értékelését és tanácsait hallgathatták meg a szakmai értékelésen. Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak.
I. Cigánd Járási Nap és XVI. Béles Fesztivál


2021. szeptember 25.-én szombaton rendezték meg Cigándon az I. Cigánd Járási Nap és XVI. Béles Fesztivál-t. A rendezvénynek a Bodrogközi Múzeumporta adott helyet, ahol egész nap folyamatosan zajlottak a különböző zenés-táncos műsorok a színpadon.
A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatai közül is színpadra lépett a klasszikus balett Ékkövek csoportja és a modern tánc Gold Line csoportja egy közös produkcióval, a Pink world című koreográfiával. A pink színű káprázatos ruhák és az ügyes gyerekek nagy sikert arattak a nézőknél. Fodor Vivien szólóban is szerepelt, az „Egyedül” című koreográfiájával. Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn.
A Cigándi Gyermek Néptánccsoport is bemutatkozott Moldvai táncokkal és Bodrogközi táncokkal, melynek címe: „No, de táncolni tudtok-e?” A gyerekek technikai tudásukkal és ügyes előadóképességükkel elkápráztatták a nézőket. Felkészítő pedagógusok: Lőrincz László, Gyöngy Ilona
A színpadi műsorok mellett folyamatos sütés-főzés zajlott a Múzeumportán. Az elkészült ételekből minden kedves látógató kóstolgathatott. Ezek mellett meg lehetett tekinteni a Cigándi Járás 16 települése vonatkozásában a közfoglalkoztatás által termelt és készített termékeket, meg lehetett kóstolni és vásárolni is lehetett a termékekből. Egész nap ingyenesen meg lehetett tekinteni a Bodrogközi Múzeumporta állandó kiállításait, turisztikai látványosságait. Ugrálóvár, játszóház, kézműves foglalkozások színesítették a programot és szórakoztatták a gyerekeket.
Kisebbségi konferencia a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskolában


A SAMI és az iskolát fenntartó Sipos Alapítvány 2003-ban rendezte meg első Európai Uniós konferenciáját. A konferenciák témái között a táncoktatás, a tehetséggondozás, a mozgásfejlesztés és számos módszertani kérdés mellett sokszor felvetődött a kisebbségek ügye is, hiszen Erdélyből, Szlovákiából és Ukrajnából érkező partnereink munkájuk során sokszor találkoznak azokkal a nehézségekkel, melyeket a kisebbségi lét okoz. Néhány éve a Sárospataki Ruszin Kisebbségi önkormányzat is kapcsolódott a konferencia szervezői és támogatói közé. Igy a konferencia elnevezése megváltozott, de a témák, az oktatás-nevelés, a táncoktatás, a pályázatokhoz tartozó előadások és bemutatók, egymás jó gyakorlatainak megismerése a kisebbségek problémáinak vagy tevékenységének bemutatása megmaradt.

A 2021. 09. 18.-án a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskolában megrendezett konferencia egyik legfontosabb témája az EFOP-5.2.2-17-2017-00156 pályázatban az elmúlt időszakban elért eredmények bemutatása volt. Olga Pantelejeva Ukrajnából, Lembergből, és Stofan Ferenc Szlovákiából Királyhelmecről, valamint Réthiné Muha Krisztina iskolánk igazgatója számolt be arról a tehetséggondozó, mozgásfelmérő munkáról, amit az elmúlt időszakban végeztek. Számos pozitív eredmény mellett beszámoltak azokról a nehézségekről, amelyeket a pandémia és a következménye, az online oktatás okozott.
Ezek után Szuhánszki Mónika táncpedagógus mutatta be mesterprogramjának fenntartásáról szóló előadását. Ismertetve a kollégákkal az elmúlt egy év programjának eredményeit, nehézségeit, a megvalósítás tapasztalatait. Végül Kozsnyánszki János a Sárospataki Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszélt a kárpátaljai ruszin kisebbség hagyományai közül a népi kismesterségekről, az építészetről és bemutatta ruszin szőttesekből álló gyűjteményét.A konferencia érdekessége volt Olga Bubiják ukrajnából származó festőművész kiállítása és előadása, melyben az alkotás folyamatáról és festészeti technikájáról beszélt.


A konferencia zárásával még nem ért véget a nap, hiszen délután 17 órától iskolánk tanulói a Lakótelep napján léptek fel. A közönség néptánc, társastánc, moderntánc és klasszikus balett produkciókat láthatott tanulóinktól. Előadásukat elismerő tapssal jutalmazta a közönség. Szerencsére a jó idő is kitartott, csak az utolsó produkciónál kezdett esni az eső.


Tanévnyitó


Abigél Országos Minősítő Táncfesztivál


2021. június 20. Újfehértó, Silver Line csoport - Fight with myself - ARANY MINŐSÍTÉS!!!

Letölthető videóÉvzáró műsor a SAMI-banA gyerekek, szülők és pedagógusok nagy örömére közel másfél év után, 2021 június 13.-án színpadra léptek a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A digitális oktatás és az online táncversenyek után végre élőben láthattuk táncosainkat. A műsornak a Vizi kapunál felállított szabadtéri színpad adott helyet. Szerencsénkre az időjárás kegyes volt hozzánk, napsütéses időben várhatta a 280 főnyi közönség a produkciókat. A közönség beléptetésében a Sárospataki Polgárőrség tagjai segítették kollégáinkat, így minden járványügyi előírásnak megfelelően kezdődhetett a műsor. A műsor lebonyolításáéban nyújtott segítséget köszönjük A Művelődés Háza dolgozóinak, a Kommunális Szervezetnek, a Polgárőrségnek és a Polgármesteri Hivatalnak.
Az évzáró műsoron, a Sárospatakon táncoló csoportjaink léptek fel. A műsort a Silver Line moderntánc csoport nyitotta meg. Ezután Réthiné Muha Krisztina igazgatónő osztotta meg gondolatait a tanév eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről és az alapítványt és az iskolát érintő változásokról.
Igazgatónő beszéde után az iskola dolgozói nevében Szuhánszki Mónika táncpedagógus búcsúzott Dr. Muha Miklóstól a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnökétől, a táncművészeti iskola alapítójától, aki 2021. márciusában elhunyt. Tisztségét Réthi Krisztián Zsolt vette át. Munkájához sok sikert kívánunk!
A műsorban fellépett (letölthető videók):


Silver Line - Fight with myself, felkészítő tanáraik Noszály Kamilla és Mészár Dorina.

Kishattyúk - Altató, felkészítő tanáruk Noszály Kamilla.

Csibőricke - Jobbágytelki táncok, felkészítő tanáraik Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.

Kis Boriquito - Latin mix, felkészítő tanáruk Stofanné Barna Boglárka.

Csipogó - Sárközi játékok, felkészítő tanáraik Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.

Boriquito - Menet samba, felkészítő tanáraik Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt.

Boriquito - Páros samba, felkészítő tanáraik Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt.

Boriquito - Salsa, felkészítő tanáraik Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt.

Boriquito - Jive, felkészítő tanáraik Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt.

Virágszirmok - 12 táncoló hercegnő, felkészítő tanáruk Noszály Kamilla.

Csicsergő - Bukovinai táncok, felkészítő tanáraik Réthiné Muha Krisztina és Balogh Márk.

Csibőricke - Szilágysági táncok, felkészítő tanáraik Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.

Csillagfények - Égbolt, felkészítő tanáruk Mészár Dorina.

Csibőricke - Bodrogközi táncok, felkészítő tanáraik Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.

TanáritáncA műsor zárása, a hagyományos tanári tánc sem maradhatott el, melyet a gyerekek és a szülők minden alkalommal nagy érdeklődéssel várnak. Most is nagy sikert aratott a produkció.
A műsor után még nem köszöntünk el tanítványainktól, hiszen a nyáron már több táborban és fellépésen is találkozunk.
Köszönjük a gyerekek kitartását és a szülők támogatását!


Az évzárón készült képek

1% -OS FELAJÁNLÁS


Tisztelt szülők, hozzátartozók, kollégák!


Még nem késő! A határidő 2021. május 20.

Mindenki tudja: Sok kicsi, sokra megy!

Kérünk mindenkit, aki még nem ajánlotta fel adója 1 %-át, hogy ne hagyja elveszni!

Ajánlja fel a Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány támogatására.

Az összegyűlt támogatással a hozzánk beiratkozott gyerekeket támogatják!

Kérjük, éljenek állampolgári jogukkal! Segítsék munkánkat!

Segítsék a Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítványt!

Adószámunk: 18446672-1-05


Köszönettel:

Az iskola dolgozói
A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola vezetése és dolgozói nevében fájó szívvel tudatjuk mindenkivel, aki ismerte és szerette, hogy Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, mindenki Miki bácsija 2021. március 23.-án elhunyt. Búcsúzunk a táncostól, az iskola alapítótól, a gondoskodó baráttól. Sárospatak kulturális és oktatási életében végzett munkássága felbecsülhetetlen. Örökségét megőrizzük és méltó módon tovább visszük. Emléke örökké velünk marad.

Rendhagyó Újévi Gála


Iskolánk az idei évben rendhagyó módon készítette el a 3. Újévi Táncgáláját. A pandémiás időszak miatt az iskolánk társastánc terme adott helyet a fellépéseknek. A csoportok január végén, közönség nélkül táncoltak. A gyerekek is elfogadták ezt a különleges helyzetet és mindenki a tőle telhető legjobbat nyújtotta. Köszönöm a gyerekek és a pedagógusok felkészítését, valamint az iskola dolgozóinak a segítőkészségét. Az alábbi linkeken elérhetők és letölthetők a produkciók, csoportonként is és egybe szerkesztve. A videókhoz jó szórakozást kívánunk.


01 Csipogó - Sárközi


02 Kishattyúk - Altató


03 Minnie - Cha-cha-cha


04 Csicsergő - Bukovinai


05 Boriqito ált.isk. - Salsa


06 Virágszirmok - Zenedoboz


07 Csibőricke ált.isk. - Jobbágytelki


08 Boriqito kicsik - Mary Poppins


09 Csillagfények - Égbolt


10 Csillámok - Táncparty


11 Csibőricke - Szilágysági


12 Boriqito nagyok - Samba


13 Silver Line - Together


14 Boriqito nagyok- Salsa


15 Csibőricke - Jobbágytelki


Újévi táncgála 2021. (23,6 GB)

Covid tesztelésen vettek részt a SAMI dolgozói


A 2020. november 24.-e, a keddi nap, a SAMI dolgozói számára különlegesen indult. Reggel mindegyikünk izgatottan várta a Covid-19 tesztelését, amit a kormányhivatalok biztosítottak az iskolák dolgozói számára. Iskolánk részéről MINDENKI részt vett a szűrésen. A tantestület tagjai kicsit félve léptek be a vizsgálati helyiségbe, de a jókedv és a jó hangulat most is segített. MINDENKI tesztje NEGATÍV lett, tehát elmondható, hogy teljesen egészségesen várjuk a táncos gyerekeket. Reméljük, hogy ez a helyzet nem fog változni a következő hetek tesztelései során sem.

Bélesfesztivál


Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon, 2020. október 3-án.

A rendezvénynek már hagyományosan a Bodrogközi Múzeumporta adott otthont. Az esemény rendhagyó volt, hiszen idén ünnepeli fennállásának huszadik évfordulóját a falumúzeumot létrehozó „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány. A fesztiválra kilátogatók számos helyi gasztronómiai különlegességet kóstolhattak, a gyerekeket ugrálóvár és trambulin várta az udvaron, valamint a porta kiállításait is megtekinthették az érdeklődők. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője. A színpadon fellépett a Cigándi Tündérkert Óvoda csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, a Bodrogközi Cigányzenekar, az Avas Néptáncegyüttes, a Zsolca Táncegyüttes, a Zemplén Táncegyüttes, a Matyó Néptáncegyüttes, a Sarkantyús Néptáncegyüttes, Kalocsai Zsuzsa, Jászai Mari-díjas érdemesművész, a TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánccsoportja, valamint néptánc tagozatának a Cigándi Gyermek Néptánccsoportnak két korosztálya.

Tájékoztatás a tanév rendjéről


Ezúton tájékoztatjuk a szülőket, hogy Iskolánkban 2020. szeptember 1-vel megkezdjük a táncoktatást. A miniszteri rendelet értelmében betartatjuk a diákokkal és a szülőkkel a higiénés szabályokat, melyek a következők:


- Az iskolába lépéskor mindenki számára kötelező a kézfertőtlenítés és a hőmérés.


- A szülőknek a szájmaszk viselése kötelező az iskolába lépéskor. A szülők kerüljék a csoportosulást a 1,5 méter védőtávolságot tartsák be a szülői váróban.


- A szülőknek és kísérőknek emeletre felmenni és ott tartózkodni tilos.


- A próbák közötti fertőtlenítő takarításról az iskola gondoskodik.


- Lázas, beteg gyereket az iskolába ne engedjék, továbbá tájékoztassák a pedagógust az esetleges megbetegedésekről.


Mindannyiunk egészsége érdekében kérjük a szabályok betartását.


Tisztelettel: Az iskola vezetősége

Erzsébet-tábor, Cigánd, 2020. augusztus 28. (péntek) – 5. nap


Elérkezett a péntek, a tábor utolsó napja. A reggeli tornát követően még 2-szer – 3-szor eltáncoltuk a koreográfiát, majd kezdetét vette a három állomásból álló népi játékokkal való versengés. A kategóriák legjobbjai díszes pávatollal gazdagodtak. Délután a kislányok nyakába kerültek a gyönyörű kalárisok. Lassan megérkeztek a táncpajtába a szülők, nagyszülők, érdeklődők, illetve a meglepetés vendégek is, akik nem voltak mások, mint a felnőtt néptánccsoport, a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai. Testközelből láthatták a gyerekek a szépséges cigándi népviseletet. Gyöngy Ilona néptáncpedagógus ismertette, hogy mit viselnek a táncosok, majd Bodrogközi táncokkal kedveskedtek a jelenlévőknek. A táborozók ismerős motívumokat fedezhettek fel a „nagy” táncosok lábain, ismerős népdalokat, dallamokat hallhattak. Majd elérkezett az ő nagy pillanatuk, amikor is bemutatták a „No! De táncolni tudtok-e?” című koreográfiájukat, amivel az október első hétvégéjén az ÖRÖKSÉG által megrendezésre kerülő Észak-Magyarországi Regionális Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválra készülünk. Hatalmas taps volt a gyerekek jól megérdemelt jutalma. A Bodrogközi Múzeumporta dolgozói a helyi kemencében sült ízletes kenyérlángossal engedték útjukra a gyerekeket, megjelenteket.

Az ötödik nap képei


Erzsébet-tábor, Cigánd, 2020. augusztus 27. (csütörtök) – 4. nap


Az élményekkel teli kirándulást követő napon, a reggeli és a játékos bemelegítés után a bodrogközi játékokból, lassú -és friss csárdásból álló koreográfiánkat gyakoroltuk, javítgattuk, csiszolgattuk. Miután kellőképpen kitáncolták magukat a gyerekek a szellemi vetélkedő vette kezdetét 4-5 fős csoportokban. Ebédig a szabadfoglalkozáson előkerültek a népi játékok, többen a játszótéri játékokon ügyeskedtek, mások kártyáztak, rajzoltak. Az ízletes ebéd elfogyasztása után, a kézműves foglalkozáson, a lányok nekiláttak a kalárisok elkészítéséhez Csáki Balázsné Marika -és Hegedűsné Fodor Etelka néni segítségével. Ezalatt a fiúk a botforgatás egyszerűbb változataival ismerkedhettek kisebb-nagyobb sikerrel. Az uzsonna után izgatottan várva a holnapi bemutatót és meglepetés vendégeket tértek haza a gyerekek.

A negyedik nap képei


Erzsébet-tábor, Cigánd, 2020. augusztus 26. (szerda) – 3. nap


A reggeli elfogyasztása után kiosztásra kerültek az Erzsébet táborok felirattal ellátott pólók. Nagyon örültek neki a gyerekek, a fiúk zöldet, a lányok rózsaszínűt kaptak. Amikor a buszon elfoglalta mindenki a helyét, elindultunk Karosra a Honfoglalás Kori Látogatóközpontba. Egy fantasztikus napot töltöttünk itt el a gyerekekkel. Többek között megismerkedtünk a fa égetés (pirografia) technikájával és az íjászattal. Az ebéd elfogyasztása után a látogatóközpontban érintőképernyős alkalmazások, interaktív eszközök, animációk, filmek és hanghatások segítségével ismerkedhettünk történelmünkkel, az akkor élt emberek mindennapjaival és tárgyi kultúrájukkal. A kiállítóteremnek helyet adó épület teraszáról a Zempléni-hegységre és az alatta elterülő tájra nyíló csodálatos panorámában gyönyörködhettünk. A szabad foglalkozás alatt a gyerekek fociztak, fogócskáztak, kidobósoztak, illetve célbalövő versenyen vettek részt, aminek első három helyezettje gyönyörű pávatollal térhetett haza.

A harmadik nap képei


Erzsébet-tábor, Cigánd, 2020. augusztus 25. (kedd) – 2. nap


A reggeli elfogyasztása után a táncé volt a főszerep. A bemelegítést követően bodrogközi motívumokat, dalokat, játékokat gyakoroltunk, ismételtünk. Egy ízletes alma elfogyasztása után a gyerekek nagy örömére előkerültek a népijátékok. A legnagyobb sikernek a gólyaláb örvendett, de mindenki meglelte a maga kedvencét. Ezután a modern kor gyártmányait próbáltuk ki a helyi szabadtéri kondiparkban. A finom ebédet követően a népművészet virágoskertjébe a Bodrogközi Múzeumportán található Sőregi-házba kalauzolt el minket Adorján László. A porta „alapító” épületébe, a Tájházba is betekinthettünk. A délután sem telt el tánc nélkül, majd az uzsonna után, izgalmas sportversennyel zártuk a mai napot.

Izgatottan várjuk a holnapi kirándulást!


A második nap képeiErzsébet-tábor, Cigánd, 2020. augusztus 24. (hétfő) – 1. nap


A Sárospataki Alapfokú Művészet Iskola Erzsébet-tábor ötödik turnusába a cigándi néptáncos gyerekek érkeztek nagy örömmel és lelkesedéssel a Bodrogközi Múzeumporta táncpajtájába. A tábor augusztus 24-től – 28-ig tart. Az első nap a reggeli után az ismerkedésről, a tábor menetének és szabályainak tisztázásról szólt. A gyerekek megtekintetettek egy virológiai előadást, mely a mostani helyzetben való viselkedést, magatartást és szükséges teendőket mutatta be. A tízórai előtt még jutott idő egy kérdőív kitöltésére, valamint játékra, amit nagyon élveztek a gyerekek. Ezek után a néptáncé volt a főszerep. Helyi, cigándi motívumok-lépések voltak porondon. Az ízletes ebéd elfogyasztása után eltölthettek egy kis időt a gyerekek a Múzeumporta játszóterén. A szabadfoglalkozás után ismét néptánc következett, de itt már nagyobb hangsúlyt kapott a játék és ének tanulás. A kézműves foglalkozást Balázs Lilla tartotta, ahol karkötőt készítettek a gyerekek nemezelés technikával. Az uzsonna elfogyasztása után, egy élményekkel teli nap elteltével térhettek a táborozók haza.

Izgatottan várjuk a következő napot!


Az első nap képei

Erzsébet tábor, SAMI Tánctábor, Csincse 5. nap


Utolsó nap a táborban! Nagyon izgalmas napunk volt. A reggeli játék után táncoltunk és táncoltunk és táncoltunk....izgalommal várva a táncaink bemutatásának lehetőségét. Elsőként az óvoda udvarán mutattuk be a héten tanult táncainkat a szülők, óvodások, nagyszülők és érdeklődők előtt. Egy kicsit pihentünk, majd hűtőmágnest készítettünk, befejeztük a gyöngyszövött karkötőt és ebéd után játszottunk is. Elültettük a kis növényünket, amiről gondoskodni fogunk és megnézzük, milyen nagyra nő a következő táborra....Összefoglaltuk a táborban tanultakat és következett az eredményhirdetés és a megérdemelt jutalmak átadása. Ezután elsétáltunk a játszótérre, ahol már vártak minket az érdeklődők, hogy ott is megcsodálhassák táncainkat. Köszönjük a sok érdeklődőnek a jelenlétet és tapsot! Köszönöm a gyönyörű virágot és a sok élményt, amiben a héten részesítettetek! ❣️ Mindenki örömmel, sok-sok ismerettel és nagyszerű élményekkel tért haza.....várva a következő tánctábort! 😉 Jövőre folytatjuk!


Az ötödik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Csincse 4. nap


A tánctábor 4. napja is játékkal kezdődött, a 20 ügyes táncos önfeledt játékával. Ma mindenki kékbe öltözve érkezett, sok-sok értékes pontot szerezve így a csapatának és saját magának. A kék szín kapcsán a vízről beszélgettünk, majd a csapatok egy víz-kvíz kitöltésével szereztek ismereteket a vízről. Megszámoltuk a sok kupakot, amit a csapatoknak sikerült összegyűjteni. Örülünk, hogy nemcsak a környezetünket óvjuk így, hanem jótékonykodunk is. Természetesen a tánc sem maradt el, tovább folytattuk a megkezdett koreográfiákat. Volt idő szabad játékra is, előkerültek a kedvenc játékok, amikkel csapatokat alkotva játszottak a gyerekek. Többen olvasással töltötték a pihenőidőt. Majorosné Szalai Anna érkezett hozzánk délután, akinek megcsodáltuk gyönyörű gyöngyszövött alkotásait, majd mi is nekiláttunk, hogy elkészítsük a saját karkötőnket. Holnap folytatjuk...... 😁


Az negyedik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Csincse 3. nap


Újabb csodálatos nap 20 kedves, segítőkész, szófogadó táncossal.... A reggeli játék után megérkezett vendégünk, Éva Kókáné Pásztor, szűcs, népi iparművész, akinek nemcsak magával ragadó előadását hallgathattuk meg, hanem kézbe vehettük csodálatos, zsűrizett darabjait is. Micsoda gyönyörűséges alkotások! Mindannyian egy kulcstartót is készítettünk, kipróbálva a varrásban is ügyességünket. Délelőtt még arra is volt időnk, hogy a két hatalmas fa árnyékában táncoljunk. A finom ebéd után előkerültek a hétfőn elkészített zsugorka művek is, melyekből medálokat és kulcstartókat készítettünk. Előkerültek a kedvenc játékok is (Dobble, Uno, Solo, memória játék), öröm volt nézni, ahogy a kicsik és nagyok együtt játszottak. A délután további része tánccal és játékkal telt. Holnap folytatjuk.... ☺️


Az harmadik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Csincse 2. nap


Micsoda nap volt a mai! Reggeli után Noszvajra indultunk, ahol várt ránk a Szafari busz fantasztikus sofőrjével. Ezzel megkezdődött kalandozásunk Lajossal, aki ismeri a környék összes titkát, és nekünk is megmutatott néhányat. Jártunk az Ördögtorony kaptárkőnél, a Mész-patak szurdokában, friss forrásvizet ittunk a Szent Erzsébet forrásból, felmásztunk az Ódor várba...s közben nagyokat nevettünk és gyönyörködtünk a csodálatos tájban. Buszos utazásunk után a Gazdaházba mentünk, ahol már vártak minket a kemencében sült finomságok: kenyérlángos és kakaós csiga. Az udvaron lévő játékokkal játszottunk, majd gyöngyöt fűztünk, üveget festettünk, színeztünk, mécsest készítettünk.... Mindannyian élményekkel telve, kissé fáradtan értünk vissza Csincsére. Köszönjük az utazásban nyújtott segítséget! Holnap folytatjuk.... 😉


Az második nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Csincse 1. nap


20 fantasztikus gyerekkel elkezdődött a tánctábor Csincsén. A tábor szabályainak megbeszélése után a virológiai ismertető és ismerkedési játékok színesítették a délelőttöt. A játszótér két hatalmas fájának árnyékában két csapatot alkottunk, majd megszületett a csatakiáltás és a Tavaszi szél vizet áraszt népdal előadása, rap és rock stílusokban. A csapatok és az egyének is gyűjtik a pontokat, elindult a verseny a hét végi helyezésekért. Finomakat ettünk, gondoskodtunk a bőséges folyadékbevitelről is a nagy melegben. Köszönjük a hűsítő limonádét! Természetesen táncoltunk is! Álomszép alkotások születtek a zsugorfóliákon, szerdán már a zsugorított alkotásokból készítünk medált és kulcstartót. Holnap folytatjuk.... 😀


Az első nap képei

Erzsébet tábor, SAMI Tánctábor Mályi 5. nap 💃


Utolsó nap a táborban! Nagyon izgalmas napunk volt. A reggeli játék után táncoltunk és táncoltunk és táncoltunk....izgalommal várva a táncaink bemutatásának lehetőségét. Elsőként a Polgármesteri Hivatal előtti téren mutattuk be a héten tanult táncainkat a szülők, testvérek, nagyszülők és érdeklődők előtt. Innen elsétáltunk az óvodába, ahol nagy szeretettel fogadtak minket a kis óvodások és az óvó nénik. Jutalmul finomságokkal is vendégül láttak minket. Egy kicsit pihentünk, majd hűtőmágnest készítettünk és ebéd után játszottunk is. Ezután elsétáltunk a Közösségi Házhoz, ahol már vártak minket az érdeklődők, hogy ott is megcsodálhassák táncainkat. Köszönjük a sok érdeklődőnek a jelenlétet és tapsot! Jól esett a tánc után a hűsítő és a finom csoki, amit kaptunk. Köszönjük! Visszatérve a táborhelyünkre összefoglaltuk a táborban tanultakat és következett az eredményhirdetés és a megérdemelt jutalmak átadása. Mindenki örömmel, sok-sok ismerettel és nagyszerű élményekkel tért haza.....várva a következő tánctábort! 😉 Jövőre folytatjuk! (?)


Az ötödik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Mályi 4. nap


Micsoda nap volt! Kezdésnek táncoltunk egy kicsit, majd reggeli után elindultunk Miskolcra, a Tiszai Pályaudvarra. Hálásan köszönjük a szülők segítségét! Erika Horváthné Csolák, Anita Lázárné Karászi, Enikő Balláné Ríz, Szabolcs László, Béla Nagy A rövid autóút után vonatra szálltunk, néhány táborosnak ez volt az első vonatos élménye. 🙂 Szerencsre érkezve egy kis séta után érkeztünk meg az interaktív csokiműhelybe, ahol az érdekes előadásokon túl elkészítettük saját csokoládénkat is és finomabbnál finomabb csokoládékat kóstolhattunk. Fantasztikus volt! A csokit kicsit lemozogva, elsétáltunk a Rákóczi várhoz, ahol elfogyasztottuk az ebédünket, majd játszottunk a csodás Várkertben. Visszafelé is ugyanolyan élmény volt a vonatozás, élményekkel és kissé elfáradva érkeztünk haza. Csodás nap volt, holnap folytatjuk.... 😉


A negyedik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Mályi 3. nap


Újabb csodás nap a 20 ügyes táncossal! A reggeli játék után (kendőlopó) egész délelőtt táncoltunk, így nem csoda, hogy szinte mindenki megette az ebédet. Ebéd után előkerültek a tegnap elkészített zsugorka művek is, melyekből medálokat és kulcstartókat készítettünk. Előkerültek a kedvenc játékok is (Dobble, Uno, Solo, memória játék), öröm volt nézni, ahogy a kicsik és nagyok együtt játszottak. Délután megérkezett vendégünk, Éva Kókáné Pásztor, szűcs, népi iparművész, akinek nemcsak magával ragadó előadását hallgathattuk meg, hanem kézbe vehettük csodálatos alkotásait is, majd mindannyian egy kulcstartót készítettünk. Holnap folytatjuk.... 😃


A harmadik nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Mályi 2. nap


A tánctábor 2. napja játékkal kezdődött, a táncosok által igen kedvelt motivációs ernyővel. Ma mindenki kékbe öltözve érkezett, sok-sok értékes pontot szerezve így a csapatának és saját magának. A kék szín kapcsán a vízről beszélgettünk, majd mindenki elültette a kis kövirózsát, amiről a továbbiakban gondoskodni fog. Elsétáltunk a csodaszépen megfestett tóparti buszmegállóhoz is. Mi biztosan vigyázni fogunk rá, hogy sokáig megmaradjon ilyen szépnek. Álomszép alkotások születtek a zsugorfóliákon, holnap már a zsugorított alkotásokból készítünk medált és kulcstartót. Megszámoltuk a sok kupakot, amit a csapatoknak sikerült összegyűjteni. Örülünk, hogy nemcsak a környezetünket óvjuk így, hanem jótékonykodunk is. Természetesen a tánc sem maradt el, tovább folytattuk a megkezdett koreográfiákat. Holnap folytatjuk....😁💃


A második nap képeiErzsébet tábor, SAMI Tánctábor Mályi 1. nap


20 szuper gyerekkel elkezdődött az I. tánctábor Mályiban. A tábor szabályainak megbeszélése után a virológiai ismertető és ismerkedési játékok színesítették a délelőttöt. Két csapatot is alkottunk (Táncoló talpak valamint Beka és az aprónép), majd megszületett a csatakiáltás és a Tavaszi szél vizet áraszt népdal előadása, opera és rock stílusokban. Plakátot is készítettünk, melyen a csapatok bemutatták, hogy számukra mi az érték.... A csapatok és az egyének is gyűjtik a pontokat, elindult a verseny a hét végi helyezésekért. Természetesen táncoltunk is! 8. szülinapját ünnepeltük ügyes kis táncosunknak, aki meghatódva köszönte meg az énekünket és a tapsot. Majorosné Szalai Anna segítségével gyönyörű, kétsoros kalárisokat készítettünk. A kicsiktől a nagyokig mindenki örömmel készítette saját részre vagy ajándékba a gyönyörű gyöngysorokat. Aki elkészült, belevetette magát a Solo, az Uno és a Dobble játékrengetegébe. Holnap folytatjuk..... 😉


Az első nap képei

Erzsébet tábor, Balett- moderntánc tábor 2020. július 24. (péntek) – 5. nap


Elérkeztünk az utolsó napunkhoz. Érezhető volt mindenkin a fáradság, de másrészről az izgulás is, hiszen megmutathatják a szülőknek, hogy mivel készültek egész héten. A csapat péntekre kellőképpen összecsiszolódott, ezért több élménypedagógiai, kooperatív játékokkal tudtuk feldobni a délelőttjüket. Ebéd után pihenésképpen elsétáltunk egy közös fagyizásra, ahol felelevenítettük az élményeket. Ezt követően külön tánctermekbe vonultunk és elkezdődtek a táncpróbák. Már nagyon izgultak a lányok, hiszen hosszú idő után most közönség előtt mutathatták meg tudásukat.


Úgy gondolom, nagyon eredményes, élményekkel teli hetet zárhattunk. Nagy sikere volt a koreográfiáknak is!


Az ötödik nap képei


Erzsébet tábor, Balett- moderntánc tábor 2020. július 23. (csütörtök) – 4. nap


Egy tartalmas kirándulási napot követően koreográfiát készítettünk a lányokkal. A kisebbeknek nagy kihívás volt, hiszen sok új mozdulatokkal ismerkedtek meg, de ennek ellenére nagyon ügyesen teljesítették. Nem adták fel! Az ebéd után egy kis versengés következett. Lesétáltunk a sportpályához, csapatokat alakítottunk és elkezdődött a sorverseny. Nagy volt az izgalom, hiszen a nyertesek jutalomban részesültek. Büszkék voltunk a táncosokra ugyanis egymás segítségével, bíztatásával próbálták a maximumot kihozni magukból és társaikból. Levezetésképpen leültünk kicsit relaxálni egy mesefilm megnézésével. Nagy sikere volt, mindenkinek nagyon tetszett. Boldogan várjuk a holnapi napot, hogy betudjuk mutatni a heti munkánkat.


A negyedik nap képei


Erzsébet tábor, Balett- moderntánc tábor 2020. július 22. (szerda) – 3. nap


A mai napot nagy izgalommal várták a balerinák, hiszen ez a nap a kirándulásról szólt. A reggeli és egy kis „játszóterezés” után 10 órakor indultunk busszal Pálházára az erdei kisvasúthoz. A gyerekek kéréséré még a kisvonat nem érkezett fagyiztunk egyet, majd felszálltunk a vagonra. A gyerekek nagy figyelemmel és érdeklődéssel figyelték a tájat, növényzetet, és magát az erdőt. Egészen Kőkapuig utaztunk ahol egy rövid séta után letelepedtünk a tó mellett megebédelni. Sétáltunk, gyönyörködtünk a tájban, játszótereztünk, beszélgettünk. Lehetőség volt egy ásványkiállítás megtekintésére, valamint ajándék vásárlásra is a gyerekek nagy örömére. Fél 3 – kor indult vissza a kisvonat, mely szintén izgalmas útnak ígérkezett. A visszafele út már egy kicsit csendesebben zajlott, a tartalmas nap miatt a gyerekek kellemesen elfáradtak. Úgy gondoljuk, hogy az esti alvással nem lesz gond! 


A harmadik nap képei


Erzsébet tábor, Balett- moderntánc tábor 2020. július 21. (kedd) – 2. nap


A második napon picit több hangsúlyt fektettünk a kézműves, játékos foglalkozásokra. A reggelit követően a kis balerinák mozgásfejlesztő játékokkal, képességfejlesztéssel ütötték el az időt, míg a nagyobbak szituációs játékkal valamint kemény erősítéssel, nyújtással zárták a másfél órát. A következő órákban a kézműves foglalkozásé volt a főszerep. A lányok megmutatták milyen kreatívak is tudnak lenni. Szebbnél-szebb alkotásokat csodáltunk, amit nagy örömmel készítettek el. Ezután mindkét csoport gyümölcssalátát készített együtt. Szó esett az egészségmegőrzésről valamint, hogy milyen fontos a megfelelő vitaminbevitel. Az utolsó órában már nagyon várták a táncosok, hogy újra próbaruhába bújjanak és induljanak a táncterembe. Mindenki nagyon elfáradt, de boldogan zártuk a második napot is! 


A második nap képei


Erzsébet tábor, Balett- moderntánc tábor 2020. július 20. (hétfő) – 1. nap


A Sárospataki Alapfokú Művészet Iskola Erzsébet tábor második turnusába az iskola klasszikus balett és moderntánc növendékei érkeztek nagy örömmel és lelkesedéssel. A tábor július 20 – tól július 24 – ig tart. Az első nap a reggeli után az ismerkedésről, a tábor menetének és szabályainak tisztázásról szólt. A gyerekek megtekintetettek egy virológiai előadást is, mely a mostani helyzetben való viselkedést, magatartást és szükséges teendőket mutatta be. Természetesen a tábor nagy része a táncra fókuszál, így ezek után el is vonultunk a tánctermekbe és megkezdődtek a klasszikus balett és moderntánc foglalkozások. Két csoportban folyik a munka korosztályok szerint szétbontva, figyelembe véve az életkori sajátosságokat. A gyerekek izgatottan és kitartóan dolgoztak az órákon, a nagy meleg nem fogott ki rajtuk!  Az ebédet az Újbástya Rendezvénycentrum kazamata termében fogyasztottuk. A rövid séta után a kisebb táncosok egy kis mesenézéssel egybekötött szieszta időt tartottak, míg a nagyobbak folytatták a táncórát. Záró programként elsétáltunk a Várkertbe, ahol a játszótéren szabad játék várt a gyerekekre, valamint a kooperációs ernyőt is kipróbálhatták. Nagy sikere volt, jól szórakoztunk! Izgatottan várjuk a következő napot! 


Az első nap képei

Napközis Erzsébet Tábor a SAMI-ban


Iskolánk 5 turnus szervezésére nyert támogatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából. A turnusok különböző telephelyeken valósulnak meg.


Az 1. turnus, 2020. június 29-től. július 3-ig tart Sárospatakon. Ezen a héten a néptáncosok vették birtokba az iskolát.


Az első napot az általános tájékoztatás után virológiai előadás következett. A tábor részvevői kisfilmeket tekintettek meg a helyes kézmosásáról, valamint a táborvezető tájékoztatást adott a megfelelő higiéniai szabályok megtartásáról. Az előadás kérdőívet töltöttek ki a táborozók. A tízórai után kezdetét vette a tanulók ismerkedése, és táncos tudásuk felmérése. A ráhangolódáshoz a motivációs ernyőt választottuk, ami a játék hatására nagyon jól sikerült. Ezután a táncosok eszközökkel táncoltak. A nagy meleg hatására kitartottak. Az ebédet az Újbástya Kávéházban kaptuk. Ebéd után a magyar népmeséket vetítettünk a gyerekeknek, amivel ráhangolódtunk a hétre, ugyanis a tábor címe: Magyar népmesék a néptánc nyelvén a SAMI-ban. A tábor végén a kiskakas gyémánt fél krajcárja című mesét fogjuk feldolgozni. A mesenézés után a kézműves foglakozás következett, ahol a látott mesékből kellett egy meseszereplőt lerajzolni, valamint a népi hímző motívumokat is. A keresztszemes varrást imitálva négyzetrácsos lapon filctollal rajzolták meg a gyerekek a népi motívumokat. Ez nagyon tetszett a táncosoknak, szívesen végezték a feladatokat. Az első nap nagyon jól sikerült.


Az első nap képei


Néptánc tábor 2. nap


A keddi napon reggeli után birtokba vettük a próbatermet. Az előző órákon tanultak felelevenítése után neki kezdtünk a népmese feldolgozásának. A tízórait követően sport és váltóversenyek következtek. Négy csapatban mérték össze tudásukat a táborozók. Az ügyességi feladatok végrehajtása nagy koncentrációt igényelt. A gyerekek mindent beleadtak, hogy nyerjenek. A 9 feladatban különböző eszközöket használtunk: babzsákot, labdát, bóját, karikát, botot. A gyerekek nagyon élvezték a játékos feladatokat. Délben ismét ebédelni mentünk. Délután nagy izgalommal vártuk a John Deere terepjáró autókat, amik kivittek bennünket a Megyer hegyi Tengerszemre. A gyerekek szem csak úgy csillogott az izgalomtól. A Tengerszemen felmentünk a kilátóba, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk. Ezután lesétáltunk a Bánya tóhoz is. A túránk végeztével lehetőség nyílt arra is, hogy a gyerekek kipróbálhassák a malomköveken a liszt őrlését. A keddi nap a hazautazással zárult. Mindannyian kellemesen elfáradtunk, kíváncsian várják a gyerekek a következő napot.


A második nap képei


Néptánc tábor 3. nap


A harmadik napot nagy izgalommal várták a táncosok, hiszen két kirándulás is várt rájuk. A reggeli után egy rövid kis táncpróba után izgatottan készülődtünk. 10.00 órakor megérkezett az autóbusz, amivel elmentünk Sárazsadányba. Itt a táncosok megtekintették a néprajzi kiállítást. Különböző kiállításokat mutatott be nekünk az idegenvezetőnk. Láthatták a gyerekek, hogy régen milyen népviseletben jártak az emberek. Megtudhatták, hogy halászattal foglalkoztak, ehhez milyen eszközök kellettek. Tovább menve saját szemükkel láttak a gyerekek korongozó készüléket, szövőszéket, hímzéseket, kerámiákat. A múzeum megtekintése után nagy örömmel vették birtokba a játszóteret. A hideg ebédet itt fogyasztották el, majd ebéd után még egy idevalósi mese feldolgozását is megnézték videón. 13.00 órakor indultunk ismét útnak, az úti cél Szerencs Csokoládé Gyár. Amikor odaértünk a kézfertőtlenítés után a foglakozás elkezdődött. Elsőként felvette mindenki a védő felszerelést, ami egy köpenyt és egy sapkát tartalmazott. Az előadás során az olvasztott csokoládéból saját készítésű csokit tudtunk készíteni. Díszítésként mogyorót, drazsét, mazsolát is használtunk. Miután elkészültünk átmentünk egy helyiségbe, ahol megtudhattuk, hogyan kerül a gyárba a kakaóbab, amiből a csokoládé készül. Az előadások között csokoládé kóstolás is volt. A gyerekeknek ez nagyon tetszett, továbbá nagyon érdeklődőek voltak, a végén még egy mesét is megnéztek. Nagyon szép élményekkel és teli pocakkal indultunk haza. Tartalmas napunk volt.


A harmadik nap képei


Néptánc tábor 4. nap


A mai reggeli után a táncé volt a főszerep. A gyerekek nagyon ügyesen haladtak a koreográfiával. A tánc után az egészséges táplálkozásról néztek meg egy kis videót, amiből megtudhatták, hogy az ilyen korú gyerekeknek miket kell enniük. A látottak alapján mindenki elkészítette a saját okostányérját. Majd a gyümölcssaláta elkészítéséhez darabolták a gyerekek a gyümölcsöket. A délelőtt nagyon gyorsan elrepült, majd készültünk az ebédhez. Ebéd után a feldarabolt gyümölcsökből turmixot készítettünk turmixgéppel és gyümölcs centrifugával. Mindenki megkóstolta a gyümölcslevet, majd a salátából is ettek. Ezután a kézműves foglakozás keretén belül népi motívumos képet, könyvjelzőt színeztek a táncosok. Végül elkészültek a kitűzők és a hajba valók is, amik matyó rózsát ábrázolnak, és a holnapi táborzáráskor fognak viselni. Az uzsonna után még egy kicsit táncoltunk.


A negyedik nap képei


Néptánc tábor 5. nap


A tábor utolsó napja is nagyszerűen sikerült. A reggeli után a táncosok a néptánc terembe vonultak, és gyakorolták a koreográfiát. A gyerekek nagyon kitartóak voltak. A délelőtti táncpróba után a szellemi vetélkedő következett. A négy csoport 25 kérdésre adta meg a választ. A kérdések a táborban megjelenő foglalkozásokra, kirándulásokra vonatkoztak. Ezt a feladatot is szuperül megoldották, sőt a csapatok többsége sok plusz információval is kiegészítette a válaszokat. Remekül fel tudták idézni a táborban történteket. Ebéd után a bemutatóra készültünk. A szereplőknek és a táncosoknak népviseletet adtunk, amibe elő adják majd a tanultakat. A gyerekek izgatottan próbálták a ruhákat, míg végül mindenki megkapta a viseletét. Az uzsonna után fel is öltöztek az előadáshoz, ami kiegészült még a tábori pólóval, illetve az előző napon készített hajcsattal és kitűzővel. A szülők megérkezte után a vetélkedők jutalmazása történt, majd kezdetét vette a bemutató. A szülők meggyőződhettek arról, hogy mennyit dolgoztak a táncosok az egy hét alatt. A produkció közbeni taps és a végső vastaps is azt mutatta, hogy kimondottan tetszett a közönségnek a Kis kakas gyémánt fél krajcárja című mese feldolgozása. Összességében elmondható, hogy a tábor nagyon tartalmas programokat tartogatott a résztvevők számára, szívesen jöttek nap, mint nap. Kiváló egy hetet töltöttünk együtt.


Az ötödik nap képei
EMMI: Új munkarend a köznevelési és szakképzési intézményekben


A koronavírus járvány terjedése miatt a Kormány "A koronavírus miatti új munkarend bevezetéséről a köznevelési és szakképzési intézményekben" című 1102/2020 számú határozatában az iskolákban a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntött.


A döntés az óvoda, a pedagógiai szakszolgálati intézmény és a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével érinti valamennyi köznevelési intézményt.


Általános információk


2020. március 16. napjától az oktató-nevelő munka tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem rendkívüli szünet, hanem az oktatás módjának megváltoztatása, amely továbbra is biztosítja a tanulók számára a tanulás Alaptörvényben rögzített lehetőségét. A megváltozott körülményekhez az iskoláknak és a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. Az új munkarendben a tanulók részére tilos az intézmények oktatási célú látogatása. A tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és a tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatában történik, oly módon, hogy a tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére. A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt a tanulók lehetőleg kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat. Felügyeletüket a szülők, családok, szomszédok bevonásával, kis csoportokban célszerű megszervezni. A gyermekek felügyeletét nem javasolt a nagyszülőkre bízni, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek, védjük meg őket! A Kormányhatározat értelmében 2020. március 16. napjától a szülők igényei alapján, indokolt esetben a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó iskolák esetében a területileg illetékes tankerületi központ, szakképző intézmény esetében a területileg illetékes szakképzési centrum munkanapokon megszervezi a gyermekek, tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét. A megszervezés azt jelenti, hogy egyeztetés alapján ebben természetesen nem állami fenntartású intézmények is részt vehetnek.


Mivel a munkavégzés folyamatos, a pedagógusoknak a tantermen kívüli, digitális munkarend idején is jár a munkabér. Annak érdekében, hogy a pedagógusok és a tanulók a lehető legkönnyebben tudjanak áttérni az új munkarendre, az oktatásért felelős miniszter módszertani ajánlást tesz közzé. A köznevelési intézmények épületei nem kerülnek bezárásra. Az intézményvezető és az új munkarend megszervezése érdekében helyben ellátandó feladattal megbízottak továbbra is ott végzik tevékenységüket. Amennyiben a pedagógusoknak munkavégzésük érdekében - például a helyi digitális infrastruktúra használata céljából - be kell menniük az intézménybe, ez módjukban áll. Az új munkarend idején az intézmény vezetője, illetve a tagintézmény-vezető és helyettesei közül legalább egy fő (ha ez nem megoldható, a helyettesítési rendben kijelölt személy) köteles munkanapokon, munkaidőben az intézményben, tagintézményben tartózkodni és szervezni az új típusú feladatellátást. A gyermekétkeztetés biztosítása az adott településen intézménytípustól függetlenül önkormányzati feladat. A főzésre jelenleg is használt konyhák továbbra is rendelkezésre állnak, a gyermekek étkeztetése azonban nem történhet az oktatási-nevelési épületekben. Ezért azon gyermekek számára, akiknél ez indokolt, a helyben lehetséges legoptimálisabb módon kell biztosítani az étkezés lehetőségét (például kiszállítással). Abban az esetben, ha a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet huzamosabban fennmarad, az érettségi vizsgákkal kapcsolatban további részletes tájékoztatást adunk ki. Jelenleg úgy véljük, az erre történő felkészítés ebben a munkarendben is eredményes lehet és a vizsgák megszervezése is megoldható.


Kizárólag kollégiumokra vonatkozó tudnivalók


A kollégiumokról speciális intézkedést nem hozunk, várhatóan a tanulók döntő többsége hazatér majd, egyes speciális esetekben azonban indokolt lehet a kollégiumok nyitva tartása. Javasoljuk, hogy a nevelőtanárok biztosítsák az esetlegesen a kollégiumban maradó tanulók felügyeletét, de a kollégiumok bevonhatóak a kiscsoportos gyermekfelügyeletbe is, az oktató tevékenységet ellátó pedagógusok esetében pedig a tantermen kívüli, digitális munkarend kapcsán megfogalmazott általános eljárás érvényes.


Kizárólag a pedagógiai szakszolgálatokra vonatkozó tudnivalók


A Kormányhatározat nem vonatkozik a pedagógiai szakszolgálatokra. Tekintettel arra, hogy ezekben az intézményekben jellemzően nem kerül sor csoportos foglalkozásokra, a Klebelsberg Központ és a tankerületek szolgáltatási típusonként (pl. logopédiai ellátás, szakértői bizottsági tevékenység, nevelési tanácsadás) módosítják a működés, a munkavégzés körülményeit a vészhelyzet adta körülményekhez igazodva.


Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

2020. február 17-én délután tartották farsangi mulatságukat a SAMI révleányvári növendékei az Általános Iskolában, ahol táncos produkciókkal kedveskedtek az ellátogató szülők, nagyszülők örömére, melyet hatalmas tapssal jutalmaztak.

Február 14-én farsangi mulatságra gyűltek össze a Mályi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói és a meghívott vendégek. A vidám hangulatú felvonulás előtt a nyolcadik és a negyedik osztályosok nyitótáncában gyönyörködhettek a megjelentek. A vendégek között köszönthettük a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesét, Darmos Csabát, aki a zsűri tagjaként a látott produkciókat is értékelte.


Február 8-án a mályi Gézengúz Óvoda Alapítványi bálján táncoltak a néptáncosok és a mályi általános iskola nyolcadikosai.


V. Újévi Táncgála - Cigánd


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének néptánc gáláját tartották 2020. február 6-án a Nagy Dezső Művelődési Házban, Cigándon. A néptánc tanszakos növendékek mutatták be az idei tanévben tanult koreográfiákat. A gálán Lőrincz László táncpedagógus köszöntötte a megjelent vendégeket. A műsoron részt vett Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya, Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Tóth János alpolgármester. A bemutató hatalmas sikert aratott a megjelent szülők, vendégek körében, a produkciókat nagy tapssal jutalmazták.
További képek
Nagy érdeklődéssel kezdődött a felnőtt táncoktatás!


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskolába új kezdeményezésként, keddenként, felnőttek számára táncoktatást tartunk. Az első alkalom 2020. február 4-én volt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a jelenlévők között egyaránt voltak nők és férfiak is, akik érdeklődve hallgatták Stofan Ferenc, táncpedagógus előadását, hogy milyen táncokkal fognak ismerkedni. Ferenc elmondta, hogy a kurzus elején olyan táncokat fog tanítani, amelyeket a részt vevők a farsangi időszakban hasznosítani tudnak majd. A tanfolyamhoz, bárki, bármikor tud csatlakozni. A részvételi díj, alkalmanként 500 Ft. A következő alkalom 2020. február 18-án, kedden, 18.30 órától lesz.
Kedves Szülők!


Iskolánk 2020. február 4-től a tanév végéig, minden kedden 18.30 órától, szeretettel várja a táncot tanulni vágyó felnőtteket. Az órák folyamán lehetőség nyílik megismerkedni a Cha-cha-cha, Samba, Jive, Salsa, keringők valamint a néptánc alapjaival.


Az órákra a belépő alkalmanként 500 Ft/fő.


Az órákat tartja: Stofan Ferenc táncpedagógus.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nyílt órák a SAMI-ban!


2020. január végén és február elején nyílt órák keretein belül, betekintést kaphattak a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2.a, 2.b, 1.b és 1.a osztályos tanulói. Elsőként a második évfolyamos szülők jöhettek el megnézni csemetéjüket. Az órákat Réthiné Muha Krisztina tartotta. Mind két csoport megmutatta a szülőknek, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül. A másfél éves kitartó munka eredményeképpen a gyerekek igazi táncosokká formálódtak. Februárban pedig az első évfolyamos tanulók bemutató órájára invitáltuk a szülőket. Az órákat Espán Marianna tartotta. A gyerekek bemutatták, hogy egy félév alatt milyen játékokat és lépéseket tudnak már. Mind a négy bemutató foglalkozás után a szülők elismerésüket fejezték ki, hiszen a gyerekek nagyon ügyesek és fegyelmezettek voltak. Gratulálunk a két pedagógusnak a nyílt óra lebonyolításért.
Február 1-jén a Bükkábrányi Református Egyházközösség egyházi bált rendezett az iskola ebédlőjében. Az est vendég fellépői a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosai voltak Beszédet mondott Nagy István Zoltán református lelkész, az est házigazdája, valamint Gordos Attila, az Egervölgyi Egyházmegye esperese, aki a bál fővédnőke volt.

Mályi Római Katolikus Egyházközség disznótoros vacsorájának vendégei voltak a mályi néptáncos gyerekek.


Magyar Kultúra Hete – Újévi táncgála


A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül tartottuk meg az Újévi táncgála című bemutatónkat a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében 2020. január 28-án. Az előadáson a cigándi tagozat balett- és moderntáncos növendékei mutatták meg tudásukat a rendezvényre ellátogató nagyszámú közönségnek. Műsorukkal a gyerekek nagy sikert arattak, a közönség nagy tapssal jutalmazta a táncosokat.

További képek
II. Újévi Táncgála a SAMI-ban


2020. január 18.-án délután az izgatott készülődés hangjai szűrődtek ki a Sátoraljaújhelyi Latabár Színház termeiből. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai hangolódtak az esti műsorra. Öltözés, sminkelés, hajfonás, még egy utolsó gyakorlás, mielőtt felment a függöny.A szülők, barátok, ismerősök nagy érdeklődéssel várták az előadást. Minden jegy elfogyott, még a pótszékeken is ültek. Az első produkció a Csicsergő és Csibőricke néptánc csoport szatmári koreográfiája volt, amivel a fiatalok megalapozták az est hangulatát. Az első táncot követően Darmosné Durányik Edit köszöntötte a jelenlévőket, kiemelt tisztelettel Aros János urat, Sárospatak város polgármesterét és Dr. Vitányi Eszter jegyző asszonyt. A köszöntőt követően Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke és Koncsol Lászlóné a kuratórium tagja átadták a Sipos György díjakat. A díj több kategóriában kerül odaítélésre, a díj elnyeréséről az alapítvány kuratóriuma dönt. 2019-ben az alapítvány támogatásában az iskola fejlődésében, a magas színvonalú oktatás segítésében végzett munkájáért, Kozsnyánszky János nemzetközi kapcsolatok kategóriában, Gaszperné Tilman Edina partnerintézmény kategóriában, Balogh Márk oktatást segítő kategóriában, Juhász Viktória pedagógus kategóriában érdemelte ki az elismerést.A díjak átadása után folytatódott a műsor, amely minden szempontból változatosra sikerült, hiszen a négy éves óvodástól a huszonéves felnőttig minden korosztály felvonult. A műsorszámokban a néptánc, a moderntánc a klasszikus balett és a társastánc váltotta egymást, bemutatva minden művészeti ág szépségét, változatosságát. Tizenöt csoportban több, mint 250 gyerek lépett színpadra, akiknek köszönjük, hogy ismét egy csodálatos műsorral szórakoztatták a közönséget. A műsor zárása a szokásos tanári tánc egy Michael Jackson számra készített koreográfia ismét nagy sikert aratott a gyerekek és a nézők körében egyaránt.

A záró képre minden szereplő felment a színpadra és integetve, tapsolva köszönte meg a nézők érdeklődését és figyelmét. Mi is köszönjük, hogy eljöttek, és támogatják iskolánkat és az itt tanuló gyerekeket.További képek

Videó felvételek:


Csicsergő - Csibőricke csoportok: Szatmári táncok

Amigo és Csillámpóni csoport: Con Calma

Mazsola csoport: Mezőföldi táncok

Csillagfények csoport: Égbolt

Minnie csoport: Menetszamba

Holdfények csoport: Mályvák innen és túl

Borikító Kicsik csoport: Borikító history

Borikító csoport: Cha-cha-cha

Kishattyúk csoport: Fény

Borikító csoport: Bachata

Csalogány csoport: A karádi hegytetőn...

Silver Line csoport: Hősök

Virágszirmok csoport: Bodzavirág

Happy Dance Team: Standard mix: Évszakok

Csicsergő és Csibőricke csoportok: Dombon van a babám...

Az iskola dolgozói: 3 az 1-ben - MoTáNé
Immár hagyományosan megrendezett Szülő-gyermek jótékonysági batyus bálon lehettünk együtt táncot tanulók és szüleik 2020. január 11-én a mezőkeresztesi Művelődési házban. A sok tánc mellett megcsodáltuk a jelmezbe öltözött gyerekeket, akiket az általános iskola igazgatója és két helyettese zsűrizett. Volt tombola és házi készítésű termékekből licitálás és sok-sok móka, kacagás.


Év végi események Mezőkeresztesen, Mályiban, Tiszavalkon, Csincsén:


A csincsei táncosok községi karácsonyi műsorukban is szeretik megmutatni, mennyire szeretnek táncolni. December 22-én kedves fogadtatásban volt részünk a csincsei művelődési házban. Hálásak vagyunk Polgármester Úrnak, hiszen segítségével tudunk a versenyek helyszínére utazni.


Tiszavalk Község Önkormányzata meghívására december 20-án vehettünk részt a falu karácsonyi műsorán. A mezőkeresztesi táncosok vidám perceket szereztek a jelenlévőknek.

Immár harmadszor vettünk részt a tiszavalki Idősek Otthona meghívására karácsonyi műsorukon. A Zafír csoport 8 táncosa most is örömkönnyeket csaltak az ottlakók és a dolgozók szemébe. A műsor után készített közös kép pedig évközben is emlékezteti a jelenlévőket a szép ünnepi műsorra. A táncosokat jutalmul finom ebéddel látták vendégül.


2019. december 16–án a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi telephelyének karácsonyi táncgálája. A rendezvényen rengeteg szülő és érdeklődő volt kíváncsi a kisebbek és nagyobbak tánctudására.
Mályi Község Önkormányzata által szervezett Falukarácsonyi ünnepség keretében mutatták be Luca-napi műsorukat a mályi táncosok. A műsorban közösen énekeltek a helyi Dalkör tagjaival is.
Ünnepvárás címmel projektnapot rendeztek a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában 2019. december 14 -én, szombaton. Kicsik-nagyok, szülők, pedagógusok elevenítették fel ismereteiket az ünnepi szokásokról. A hagyományőrzés jegyében, forgószínpadszerűen, számos érdekes programon vehetett részt minden érdeklődő. A nap eseményeit sportos percek, órák tarkították, zárásként pedig közös táncra invitáltak mindenkit.
Luca búza ültetés


"Köszönjük a néptánc csoportnak és Szuhánszki Mónika táncpedagógusnak a Luca napi műsort, és hogy levették rólunk a rontást!"- ezzel a mondattal köszönte meg a Mályi Móra Ferenc Általános Iskola, hogy immár második alkalommal beavattuk a tanulókat, pedagógusokat és érdeklődő szülőket a lucázás hagyományaiba.


Ma átadtam azt a 183 db csokoládét, melyet a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány felhívására gyűjtöttünk össze. Hálás köszönet a geleji, mályi és mezőkeresztesi kis és nagy táncosoknak, a miskolci és kistokaji metodista gyülekezet tagjainak, hogy ennyi csokoládét sikerült összegyűjteni. Sok gyermeknek szerzünk örömet a csokoládékkal és a rájuk írt kedves üzenetekkel.


2019. december 7-én Mezőkeresztesen Önkormányzati és Alapítványi támogatással Mikulás napja alkalmából Mikulásjárat indult. Az IKSZT, az ESZI, a Központi Konyha és a Tahy Olga Városi Könyvtár lelkes csapata munkálkodott azért, hogy közel 100 gyerek és hozzátartozóik jól érezzék magukat. Délután 15 órától várták a Könyvtár manói az apróságokat, ahol meleg teával – amit a Központi Konyha dolgozói készítettek el – és mézeskaláccsal – amit az ESZI dolgozói sütöttek – kedveskedtek a vendégeknek. Itt a gyerekek egy kis csengőt készíthettek, Kovács Nóra arcfestéssel várta őket, és Komjáthi Róbert karácsonyi fotózással tette emlékezetessé ezt a napot az ide látogatóknak. Ezt követően óránként indult a Mikulásjárat, egy Ikarus retro busz, amelyről útközben megcsodálhatták a városunkat a résztvevők. A végállomás az IKSZT épülete volt, ahol Szuhánszki Mónika és tanítványai táncolni hívták a gyerekeket, de lehetett kézműveskedni az ESZI manóival, valamint puzzle kirakózni. Az est fénypontjaként a várva várt Mikulástól (Sinka Lajostól ;) ) mindenki megkapta a névre szóló csomagját. A Művelődési Házban Szabó-Pap Márta örökítette meg a boldog pillanatokat. A program a Helikoffer együttes szórakoztató műsorával zárult.

December 5-én fél háromkor, izgatott tömeg énekszóval várta a Mikulást, aki két segédjével érkezett az intézmény ebédlőjébe. Minden alsós osztály készült valamilyen táncos, verses, zenés műsorral, amelyet sorban a legkisebbektől a legnagyobbakig adtak elő. Az előadások után osztályonként mindenki megkapta csomagját, hogy az osztálytermekbe visszaérve lázasan kutathassa át annak tartalmát.
Tényleg jól tud mindent a Mikulás! Azt is tudta, hogy a mezőkeresztesi táncosok egész évben jók voltak, ezért meglepett minket ezzel a gyönyörű karácsonyfával. Így még hangulatosabban készülhetünk a karácsonyi műsorunkra. Köszönjük a Mikulásnak és segítő angyalainak!
Mindig öröm, ha valahová hívnak minket, hogy táncunkkal megörvendeztessük a közönséget. A sályi Mozgásjavító Iskola meghívásának különösen nagy örömmel teszünk eleget, hiszen olyan nagy szeretettel várnak minket évről-évre, ami kimondhatatlan. Ez egy olyan alkalom, amikor nem mi adunk, hanem kapunk és kapunk.... szeretetet, örömöt, jókedvet, lelkesedést, biztatást. Köszönjük ezt az élményt, hálásak vagyunk a meghívásért. Az idén a második osztályosokból álló rénszarvasok vitték örömtáncaikat a sályi gyerekeknek és felnőtteknek. Az utazásban segítségünkre voltak a szülők és Majoros János Polgármester Úr. Velünk együtt örült a Mezőkeresztesi Általános iskola vezetősége is, igazgatója és helyettesei.

2019-ben is csatlakozott a táncosok közössége a Mezőkeresztesi IKSZT meghívására meghirdetett Adventi ablakok sorozatra. Mi a második ablakot "nyitottuk meg", a sok mosolygós Gyöngyház és Korall csoportból álló gyerekekkel együtt.
November 30-án rendezte meg a Mályi iskolásokért Alapítvány és a szülők közössége az iskolát támogató báljukat. A műsorban a mályi táncosok mellett szerepelt a mezőkeresztesi Zafír csoport is. A műsort egy közös tánccal zárták.
LEMBERGBEN JÁRTAK A SAMI TÁNCOSAI


Hosszú évekre visszanyúló gyümölcsöző kapcsolat újabb jelentős állomásához érkezett az Ukrajnában, Lembergben működő Budinok Gyermek és Ifjúsági Művészeti Iskola és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola kapcsolata. Olga Pantelejeva a művészeti iskola vezetője az intézmény fennállásának 40. évfordulójára hívta meg iskolánk vezetőit és táncosait. A Csicsergő és Csibőricke csoport tagjai képviselték tanulóinkat az ünnepségen és gálaműsoron.Október 2.-án szerdán reggel indultunk Sárospatakról. Az intézmény vezetői és a táncos gyerekek mellett az utazáson részt vettek a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, valamint iskolánk több pedagógusa. A Magyar- Ukrán határ átlépése után Ungváron megtekintettük a várat, ahol a magyar nyelvű idegenvezetőtől sok érdekességet hallhattunk a város történetéről, kiemelve vallási eseményeket és személyeket. Estére értünk Lembergbe, ahol Olga Panelejeva fogadta a csoportot.Csütörtökön egy helyi általános iskola színpadán adtak táncosaink egy 40 perces műsort, melyet az iskola tanulói és tanárai nagy lelkesedéssel fogadtak. A programból nem maradhatott ki a Lembergi Ó-város és az Operaház megtekintése. Éppen egy próbafolyamat közepébe cseppentünk. A gyerekek és felnőttek nagy érdeklődéssel figyelték az eseményeket. A 40 éves jubileumi gálára a művelődési központ színháztermében került sor. A helyi tanulók énekes, hangszeres és táncos produkciókkal ünnepelték iskolájukat. A Csicsergő és Csibőricke csoport bodrogközi, vajdaszentiványi és szatmári koreográfiákkal színesítette a műsort. Öröm volt nézni, amikor az ukrán és magyar táncosok régi ismerősként köszöntötték egymást. A nap további része a köszöntésekről és az ünneplésről szólt és egy állófogadással zárult, melyen iskolánk vezetői és meghívott vendégei is részt vettek. Szombaton délután fáradtan, de újabb élményekkel gazdagodva érkeztünk haza.


Körösfő --- 2019. augusztus 31. – szeptember 1.


Két fantasztikus napot tölthetett el Körösfőn a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola 2019. augusztus 31.- én és szeptember 1.-én. A Tánciskolából a sárospataki tagozatból a Silver Line modern tánc csoport és a cigándi tagozat közül a Gold Line modern tánc csoport vehetett részt a 2 napos körösfői Falunapon. Az első nap a néptánc-hagyományok megőrzése érdekében kalotaszegi táncokat láthatott a közönség. Késő este pedig a mulatós zene szórakoztatta a népet. Második nap tűzoltóversenyt, ejtőernyőbemutatót, gyermekzenekar műsorát láthatták a körösfőiek. A sárospataki iskola táncosai fél órás modern táncos műsorral lepte meg a közönséget, amely nagy sikert aratott. A gyerekek nagyon jól jól érezték magukat, sok új élménnyel tértek haza. Felkészítő pedagógus : Oláhné Fojdl Adrienn és Mészár DorinaV. ZÁHONYI NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁL 2019. 08. 20.


5. alkalommal augusztus 20.-án került megrendezésre a Nemzetközi Néptáncfesztivál Záhonyba. Felvidéktől Kárpátalján át egészen Erdélyig, magyarországi fellépőkkel együtt vártak mindenkit a magyar tánckultúra tovább éltetésére. A felvonulás és menettáncokat követően elkezdődött a gála műsor, melyen a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport is nagy sikert aratott.


CIGÁNDI LAKODALMAS 2019. 08. 17.


Államalapításunk tiszteletére és Cigánd várossá nyilvánításának 15. évfordulója alkalmából többnapos ünnepet szerveztek 2019. augusztus 17-20. között. Augusztus 17-én hivatalos megnyitóval kezdődöt a rendezvény, melyen Oláh Krisztián polgármester mellett részt vett Stumpf Attila a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Ablonczy Dániel alpolgármester, Dr. Szepesy Márk jegyző, a képviselő testület tagjai, a Bodrogköz településeinek polgármesterei, Kristóf István református lelkipásztor, valamint Kristóf József, az erdélyi testvértelepülés, Magyaró polgármestere. Oláh Krisztián beszédében kiemelte: „Ez a magyarok közös ünnepe, amely egyaránt jelenti az összetartozást, az együvé tartozást - a világ magyarjai között, és az ezeréves folytonosságunkat.” Külön köszönetét fejezte ki a cigándiaknak, évtizedekre visszamenőleg a korábbi településvezetéseknek is, hiszen Cigánd létezésében és sikerében nagyon sok ember megfeszített munkája van. A hivatalos megnyitó után kezdetét vette a Cigándi lakodalmas. Az előkészületekben és a lebonyolításban minden helyi intézmény kivette a részét. Volt „csigacsinálás”, „tyúkpucolás”, süteményezés, töltött káposzta készítés, hívogatás stb. A menyegzőn felelevenedett a menyasszony öltöztetése, a jelvénykikérés, a lánykikérés, a lánybúcsúztatás, a lakodalmas menet, a hagyományos lakodalmi ételek kóstolás és a menyasszonytánc. A nagyszabású produkcióban a város hagyományőrző együttesei mellett az erdélyi Magyaróról érkezett Csurgó Néptánccsoport is részt vett. A lakodalmi zenét a Zsindely Népzenei Együttes szolgáltatta, akik a vacsora alatt mutatták be legújabb lemezüket. A menyasszony a cigándi Molnár Vivien, a vőlegény magyarói Lovász Tamás volt, ezzel szimbolizálva a két település baráti kapcsolatát. A nagyvőfély a cigándi származású Bodnár Zoltán volt.
Cigánd ---- 2019. augusztus 17- 18.


Cigánd Város Önkormányzata két napos ünnepségsorozatot rendezett az államalapítás és a várossá nyilvánítás évfordulója tiszteletére 2019. augusztus 17- 18.-án.


2019. augusztus 17.-én a „Nincsen párja a cigándi lánynak” cigándi lakodalmasnak, néptánc hagyománynak volt a főszerepe.


2019. augusztus 18.-án pedig az Államalapításunk ünnepének, „15. éves város Cigánd” ünneplésének volt színtere. Az ünnepségsorozatnak a cigándi Falumúzeum előtt felállított színpadon került sor. Az ünnepségen a város amatőr tánccsoportjai is szerepeltek, így a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc csoportja is bemutatkozhatott 1-1 koreográfiával. Az Ékkövek klasszikus balett csoport a „Tavaszi szél vizet áraszt” balett koreográfiával szerepelt. A Gold Line modern tánc csoport s „ Nyári őrület” koreográfiával szerepelt. A szép időjárást és a fantasztikus műsort tetőzte a cigándi gyerekek szereplése. Felkészítő pedagógusuk: Oláhné Fojdl Adrienn, Mészár Dorina.


Falunap – Dobra (Szlovákia)


2019. augusztus 10-én, szombaton került megrendezésre a falunap a szlovákiai Dobrán. Színes zenés-táncos programok várták a látogatókat. A rendezvényen felléptek a Helmeci Banditák, a Komócsa Néptánccsoport, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport is.
A néptáncosok nyári fellépései


A nyári szünet alatt iskolán néptáncos csoportjai sem pihentek. A szünet ideje alatt is táncpróbákon gyakoroltak a különböző fellépésekre. A gyerekek mindegyik fellépésre maximálisan felkészültek, és tánctudásukkal szórakoztatták az aktuális közönséget. Az alábbi fellépéseken szerepeltek:

2019. június 29. Szabolcs, Falunap: A Csicsergő és a Csibőricke csoport szerepelt a helyi programon. A fél órás műsort, a nagy melegben, nagyon magabiztosan táncolták el. A közönség nagy tapssal jutalmazta a gyerekeket.


2019. július 06. Makkoshotyka, Vadétel főző verseny: Ezen a rendezvényen a Csicsergő és a Csibőricke csoport lánytagjai léptek színpadra. A szokatlan összetétel nem akadályozta meg a lányokat abban, hogy kiváló előadást nyújtsanak. A közönség is úgy gondolta, hogy a táncosok nagyon kitettek magukért.2019. augusztus 03. Vajdácska, falunap: A Csicsergő és a Csibőricke csoport mellett az iskola legfiatalabb összetételű csoportja, a Mazsola csoport is szerepelt. A közel negyven perces műsorban társastáncot táncolt Kovács Bernadett és Balogh Márk. A néptáncos koreográfiákat a két csoport adta elő. A borongós időjárás ellenére forró hangulatot teremtettek. A közönség nagy éljenzéssel jutalmazta az előadásokat. Nagyon büszkék vagyunk a tanítványokra, hogy a nyári szünet alatt is vállalták a felkészítő próbákat és a fellépéseket. Köszönjük Nekik.

Nagyrozvágy --- 2019. augusztus 3.


Nagyrozvágyra 2019. augusztus 3.-án Falunap alkalmából meghívást kapott a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola modern tánc csoportjai. A gyerekeknek nem volt ismeretlen a színpad, hiszen nem először szerepeltek itt. A Silver Line és Gold Line modern tánc csoport fél órás műsorral mutatkozott be a helyi közönségnek, mely nagy sikert aratott. A fellépő gyerekeket szereplésük után megvendégelték, és élvezhették még továbbra is a Falunap programsorozatát. Felkészítő pedagógusuk: Oláhné Fojdl Adrienn


A rendezvényen fellépett a Silver Line és Gold Line modern tánccsoport mellett a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport is.


Bodrogszerdahely --- 2019. július 20.


Bodrogszerdahelyre 2019. július 20.-án Falunap alkalmából meghívást kapott a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc csoportjai. A Csillagfények klasszikus balett és a Silver Line modern tánc csoport fél órás műsorral mutatkozott be a helyi közönségnek, mely nagy sikert aratott, még egy kisebb zivatar sem zavarhatta meg a gyerekek műsorát. A fellépő gyerekeket szereplésük után megvendégelték, és élvezhették továbbra is a Falunapra kiköltözött vidámparki játékokat. Felkészítő pedagógusuk: Oláhné Fojdl Adrienn

XVIII. TÁRKÁNYOK TALÁLKOZÓJA, 2019. 07. 13. KISTÁRKÁNY


2019. július 13-án, szombaton rendezték meg a XVIII. Tárkányok Találkozóját Kistárkányban. A Tárkányok hatan vannak, mégpedig a magyarországi Tárkány, Felsőtárkány, Mezőtárkány, a felvidéki Kis- és Nagytárkány, valamint az erdélyi Köröstárkány. Felváltva találkoznak, hol az anyaországban, hol a határon túl. A rendezvény keretében színes program és számos fellépő várta a látogatókat, ahol vendégszerepelt a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport is.
Falunap – Nyíri


2019. június 29-én, szombaton került megrendezésre a Falunap Nyíriben. Színes zenés-táncos programok várták a látogatókat. A rendezvényen fellépett a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport is.

MAJÁLIS


A 2019-es Majális műsorának szervezését és lebonyolítását idén is, mint évek óta a Sipos György Alapítvány és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola vállalta. A 2019-es Majális monumentálisra sikerült. Kezdődött a felvonulással, amit a Betyár Lovastanya lovasai vezettek fel. Utánuk vonultak a fellépő csoportok színesen, hangosan, táncolva, énekelve. A program a Vizi kapu szabadtéri színpadon zajlott. Az ünnepséget Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratórium elnöke nyitotta meg, majd felkérte Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt ünnepi beszédének megtartására.
A műsor a Sárospataki Plasztik Sportegyesület mazsorett csoportjainak, a Plasztik, a Smaragd és a Diamonds csoportok produkciójával kezdődött, aztán jött a SAMI csoportjainak és meghívott vendégeinek negyvenöt műsorszáma. Iskolánk néptáncos, társastáncos, moderntáncos és klasszikus balett csoportjai és szólistái mellett felléptek külföldi vendégeink. Szlovákiából a Helmeci banditák társastánc csoport, a Sinyava Néptánc Együttes, a Vekrutaszike tánccsoport, valamint a Lembergi Művészeti Iskola csoportja Ukrajnából. Iskolánk tanulói és csoportjai azokkal a produkciókkal kedveskedtek az érdeklődő közönségnek, melyeket az iskola versenyein, vagy regionális és országos versenyeken mutattak be. Ezekkel a produkciókkal számos sikert értek el növendékeink.
További képek
ÖRÖKSÉG FESZTIVÁLON SZEREPELTEK A SAMI CSOPORTJAI


2019 április 26.-27.-én, Örökség Észak – magyarországi Regionális Gyermektánc Fesztiválon vettek részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Az iskolát három csoport képviselte. Sárospatakról a Csicsergő és a Csibőricke csoport, Cigándról a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes utazott a kétnapos versenyre. Az első nap a színpadbejárásokkal, a szállás elfoglalásával, a salgótarjáni Bányamúzeum megtekintésével telt. Este a versengő csoportok egy közös játékban és táncházban vehettek részt, ahol a fesztivál zenekara, a Dűvő zenekar muzsikált. A csoportok komatálakkal ajándékozták meg egymást. Az Örökség vezetősége meglepetést is tartogatott a gyerekek számára. Minden résztvevő Örökséges pólóval térhetett haza a versenyről.

Szombat reggel kezdődött a verseny. A csoportok minősítésekért versenyeztek. Kiemelt Arany, Arany, Ezüst, Bronz és részt vett minősítésekért versenyeztek a gyerekek. A Cigándi csoport Gyöngy Ilona és Lőrincz László vezetésével bodrogközi és rábaközi táncokat adott elő, melyeket bronz minősítéssel díjazott a zsűri. A sárospatakiak Réthiné Muha Krisztina, Borsósné Fischinger Henrietta és Darmos Csaba tanítványai négy koreográfiával versenyeztek. A Csicsergő bukovinai táncai és a Csibőricke vajdaszentiványi koreográfiája bronz minősítést kapott. A két csoport közös produkciója a Bodrogközi táncok tetszett a zsűrinek a legjobban, erre ezüst minősítést kaptunk. Mindenki nagyon örült az ezüstnek, a gyerekek és a felkészítő pedagógusok is jónak értékelték a fesztiválon nyújtott teljesítményt és az elért eredményt. Mindenki jó érzéssel utazott haza. Gratulálunk minden csoportnak és minden gyereknek!
A RICSEI „RÁKÓCZI NAPOK” KULTURÁLIS TALÁLKOZÓJA


Az idén is megrendezte a Ricsei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a „Rákóczi Napok” Kulturális Találkozóját.

A megrendezés időpontja: 2019.04.16. 10 óra

Helyszín: Ricse, Zukor Adolf Művelődési Központ.

A rendezvényre sok kistérségi iskola jelentkezett hangszeres vagy táncos műsorral, például Karcsa, Nagyrozvágy, Cigánd , Tiszacsermely, Pácin. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tiszacsermelyi modern tánc csoportja is részt vett a Találkozón Oláhné Fojdl Adrienn pedagógus vezetésével.

Koreográfiájuk címe: Sin Pijama

Elért eredmény: ezüst minősítés

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a Találkozón, minden évben nagyon várják, hogy visszatérhessenek Ricsére.


VI. „MEZŐTOUR" ORSZÁGOS TÁNCFESZTIVÁL ÉS SZARVAS KATALIN VIII. NÖVENDÉK KOREOGRÁFUSI EMLÉKVERSENY


A Mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola és a tiszaföldvári „Mocorgó” MSE Voyage Balett 2019-ben ismét megrendezte a VI. „Mezőtour" Országos Táncfesztivált és Szarvas Katalin VIII. Növendék Koreográfusi Emlékversenyt, ahol a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi klasszikus balett és modern tánc csoport tagjai közül is vettek részt a megmérettetésen, ezúton már 5. alkalommal. A verseny kiírói nyitottak a táncművészetek kibontakoztatására, rendezvényükkel lehetőséget kínál az ifjú tehetséges növendékek további fejlődésére. A fesztivál programban a tanárok által készített egyéni, duett, valamint csoportos koreográfiákat, valamint a növendék koreográfusi versenyen a tanulók által készített produkciókat értékelték a zsűrik.


Időpont: 2019. április 13-14. (szombat, vasárnap)

Helyszín: Városi Oktatási Centrum Sportcsarnoka, Mezőtúr


A fesztivál tervezett programja:

- 13:00 - 18:00 fesztivál programok

- 18:00 - 19:00 kortárs - modern tánc tréning workshop Oláhné Fojdl Adrienn vezetésével

- 19:00 - 19:30 fesztivál program eredményhirdetése


Elért eredmények csoportos kategóriában:


Cigándi tagozat :

1, Gold line modern tánc csoport:” Colors” című modern tánc koreográfia bronz minősítés serdülő korcsoportban,


Sárospataki tagozat:

2, Holdfények klasszikus balett csoportjában:”Esőkeringő” című klasszikus balett koreográfiával: bronz minősítés gyermek, csoportos kategóriában.

3, Beke Tünde: „ Színes polka” című klasszikus balett koreográfiával, szóló , gyermek kategóriában bronz minősítés.

4, Csillagfények klasszikus balett csoport: „ Rózsaszín képek” című klasszikus balett koreográfiával: bronz minősítés serdülő csoportos kategóriában.

5, Tehetségfejlesztő csoport: „ Iskola küszöbén” című klasszikus balett koreográfiával: bronz minősítés serdülő csoportos kategóriában.

6, Török Boglárka: „Hűség” című modern tánc koreográfiával bronz minősítés junior szóló kategóriában.

7, Silver Line: „ Örület” című modern tánc koreográfiával ezüst minősítés ifjúsági II. csoportos kategóriában.

8, Silver Line: „ Túlélők” című modern tánc koreográfiával arany minősítés ifjúsági II. csoportos kategóriában.


Április 14. vasárnap:

- 12:00-14:30 koreográfus verseny

- 16:00 koreográfus verseny eredményhirdetése


Elért eredmények:

Cigándi tagozat:

Szóló, gyermek kategóriában:

Lakó Alina : 3. helyezés, „ A tó királynője” című klasszikus balett koregráfiájával,

Tóth Elizabeth Virág: 2. helyezés „ Ha hercegnővé válnék” című klasszikus balett koregráfiájával,

Fodor Vivien: 2. helyezés „Elastic” című mozgásművészet koreográfiájával,

Szóló, serdülő korcsoportban:

Kopasz Blanka: 3. helyezés a „ Kitörés” című modern tánc koreográfiájával és különdíj a kreatív eszközhasználatért,

Szepesy Judit : különdíj, „ Elengedni „ című modern tánc koreográfiájáért,


Duó, serdülő korcsoportban:

Szepesy Judit és Kopasz Blanka: 3. helyezés és különdíj „ Kötödés”című koreográfia

Szepesy Judit és Szabó Lea : „ Én ott leszek” című koreográfiájáért különdíj


Sárospataki tagozat:

Vojtovics Hanna: „Képzelet” című modern tánc koreográfiával 3. helyezett, serdülő szóló kategóriában.

Kollár Petra: „ Tavaszkeringő”című klasszikus balett koreográfiával 2. helyezett, serdülő szóló kategóriában.

Farkas Dóra: „ A lelkem ritmusa” című modern tánc koreográfiával 3. helyezett, junior szóló kategóriában.

Belicza Bianka: „ Szenvedélyek viharában” című modern tánc koreográfiával 1. helyezett, junior szóló kategóriában.


A zsűri tagjai:

- Péli Nagy Kata tánctanár, a Magyar Táncművészeti Főiskolán rektori tanácsadó, a Táncművészet c. lap főszerkesztője

- Neumann Ilona balettmester, Balázs Győző Református Líceum

- Kovács Katalin balettmester, Balázs Győző Református LíceumVII. ABIGÉL ORSZÁGOS MINŐSÍTŐ TÁNCFESZTIVÁL, TAVASZI KUPA


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Borikító csoportja és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport negyedik alkalommal vett részt az Abigél Országos Minősítő Fesztiválon. A megmérettetésnek a Continental Aréna adott otthont Nyíregyházán 2019. április 13-14.-én a nagy létszámú indulókra való tekintettel. A táncosok néptáncból, balettból, moderntáncból és társastáncból mérhették össze tudásukat. A zsűri tagjait országos hírű neves táncpedagógusok alkották. A vasárnapi napon 91 produkció mutatkozott be a parketten. A Borikító csoport latin táncokból összeállított Afrika hangjai című koreográfiával versenyzett, amit a táncosok gyönyörűen kiviteleztek így arany minősítést hoztak haza Sárospatakra. A csoport számára még nincs vége a versenyszezonnak, legközelebb a sátoraljaújhelyi országos minősítőn szurkolhatunk nekik. A Cigándi Gyermek Néptánccsoport Bodrogközi táncok koreográfiával arany minősítést szerzett, ezenkívül Lőrincz László pedagógus koreográfusi különdíjat kapott a bemutatott produkcióért.


Reméljük jövőre is ilyen szép eredményekkel térhetünk haza!


VII. ORSZÁGOS NÉPTÁNCVERSENY 2019


2019 április 12. napján a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csicsergő csoportja vett részt a Budapesten megrendezett országos tanulmányi verseny döntőjében. A döntőbe jutott 12 csoportban közel 400 gyerek versengett. Nagy teljesítménynek tartjuk a döntőbe jutást, annak ellenére, hogy dobogós helyezést nem értünk el, hiszen a művészetoktatásban néptánc szakon közel 100 000 gyerek tanul. A versenyen bodrogközi és bukovinai táncokat adtunk elő. A kötelező programban a bukovinai táncokból improvizáltak a gyerekek, a szabadon választott produkció már koreográfia volt. A legnagyobb nehézséget a korai indulás és a hosszú buszozás okozta. Sok hasznos tapasztalatot szűrhettünk le a versenyen látottakból, melyeket további munkánk során hasznosítani tudunk. Gratulálunk a gyerekek teljesítményéhez és felkészítő tanáraik Borsósné Fischinger Henrietta és Réthiné Muha Krisztina munkájához.

VI. DETVAY ZSUZSANNA EMLÉKVERSENY


2019. március 31.-én vasárnap rendezték meg Budapesten a VI. Detvay Zsuzsanna Emlékversenyt. A szervező a TEMI Fővárosi Művelődési Háza- Táncművészeti Műhely volt. Olyan 5 – és 18 év közötti gyermekek jelentkezhettek a versenyre, akik saját maguk készítettek koreográfiát, vagy esetleg improvizáció kategóriában szerettek volna indulni.

A verseny előtt a színpadon közös bemelegítés volt. A közben elhangzott zenék közül lehetett választani az improvizációs kategóriában indult. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc tagozata is részt vett a versenyen:
1. Belicza Bianka: Szenvedélyek viharában (modern tánc)

2. Farkas Dóra: Lelkem ritmusa (modern tánc)

3. Szabó Lea: Látszat (modern tánc, cigándi tagozat)

4. Szepesy Judit: Elengedni (modern tánc, cigándi tagozat)

5. Kopasz Blanka: Kitörés (modern tánc, cigándi tagozat)

6. Szepesy Judit és Szabó Lea: Én ott leszek (duó, modern tánc, cigándi tagozat)

7. Szepesy Judit és Kopasz Blanka: Összekötve (duó, modern tánc, cigándi tagozat)

Improvizációs kategóriában:

1. Szabó Lea

2. Darmos Alíz

Elért helyezések:

Farkas Dóra: 2. helyezett junior kategóriában, különdíj

Szepesy Judit: 3. helyezett junior kategóriában, zsűri által felajánlott különdíj,

Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn

Minden résztvevő gyermek oklevelet és ajándékot kapott. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tanulói nagyon jól érezték magukat a versenyen, és nagy tapasztalattal tértek haza.


XI. SIPOS GYÖRGY NÉPTÁNCFESZTIVÁL, XXI. SZÓLÓTÁNC VERSENY ÉS XVII. NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY A SAMI-BAN


2019. március 30.-án a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola huszonegyedik alkalommal rendezte meg szólótánc versenyét, melyet az elmúlt években a Sipos Fesztivállal és a Népdaléneklési versennyel egy napon rendezünk. A programban közel 300 táncosért izgulhattak a szülők és felkészítő tanárok. A néptánc csoportok előadásai a szólisták és a népdalénekesek produkciói váltogatták egymást, így teremtve egy színes, változatos programot, amelyhez a sátoraljaújhelyi Latabár színház biztosított méltó helyszínt.A nap programja reggel a színpadbejárásokkal kezdődött, majd 11 órakor Dr. Muha Miklósnak, iskolánk fenntartójának köszöntője nyitotta meg a versenyt. A Sipos Fesztiválon 15 csoport 17 produkcióját láthatta a zsűri és a közönség. Iskolánk csoportjai mellett visszatérő versenyzőnk a HON Művészeti Iskola Vizsolyi csoportja. Nagy örömünkre szolgált, hogy a verseny nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a Folklórny súbor Šiňava csoport Szlovákiából és a Riszegvirág Néptánccsoport Erdélyből, Körösfőről is megmérette magát a zsűri előtt. A zsűriben két új tag, Kerepesi Attila és Fabu Bettina a Nyíregyházi Igrice Néptánc Együttes vezetői mellett iskolánk pedagógusai, Espán Mariann, Szécsi Bernadett és Horváth Csaba foglaltak helyet. Az ő véleményük és pontjaik alapján dőlt el, hogy milyen minősítést kapnak a csoportok, szólisták és énekesek. 75 táncos szólista mellett 12 népdalénekes produkciót értékelt a zsűri. Az arany-ezüst-bronz minősítések mellett a kiemelt arany minősítéseket is kiosztottak, amelyekhez a népdalénekeseknél Bodrogmenti pacsirta díjak, míg a szólistáknál Bodrogmenti bokréta és kaláris díjak jártak.A produkciók bemutatása után a gyerekek nagy izgalommal várták az eredményhirdetést. A díjakat, okleveleket a zsűri tagjai és iskolánk igazgatója Réthiné Muha Krisztina osztották ki. A díjak átadása után kezdődött a fényképezés, a boldog győztesek és csoportok megörökítették az öröm pillanatait. Gratulálunk minden versenyzőnek! Minden tanítványunkra büszkék vagyunk, hiszen vállalták a plusz feladatokat és a megmérettetést. Várunk mindenkit jövőre egy következő izgalmas versenyre.
További képek
XV. TÁRSASTÁNC VERSENY


Tizenötödik alkalommal rendezte meg Társastánc versenyét a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola. A rendezvény lebonyolításának ebben az évben a sátoraljaújhelyi Latabár Kálmán Színház adott otthont 2019. március 9.-én. A versenyen három művészeti iskola mérhette össze tudását a társastáncok területén. 28 csoport 40 koreográfiával nevezett és 415 művészeti iskolás tanuló mutatta be tánctudását az egész napos rendezvényen. Délelőtt a csoportoké volt a színpad, ahol kezdő és haladó kategóriában, alsós, felsős és középiskolás korosztályú tanulók táncolták el latin-amerikai, standard és divattáncaikat. A versenyt öt szakember zsűrizte: Simon Zoltán, Laura Kavčák, Štefan Kavčák, Darmos Csaba és Marian Lojan. Szempont volt a jó eredmény elérésében a térhasználat, előadásmód, tánctechnika, figurakészlet és az ötletesség.
Iskolánk elért eredményei:


Történelmi társastánc:

• Mezőcsát: Körmagyar (Tar Anett) ezüst minősítés

• Csicsergő: Palotás (Réthiné Muha Krisztina) arany minősítés


Nyitótáncok:

• Taktaharkány 8. osztály (Karajz Balázs) bronz minősítés

• Mezőkeresztes 8. osztály (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés

• Mezőcsát 8. osztály (Tar Anett) arany minősítés


Standard táncok:

• Kezdő szint/ felsős korcsoport Kristály csoport: Anastasia (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés


Modern tánc:

• Mr Cross Dance: Az én utam (Szécsi Bernadette) ezüst minősítés

• Mr Cross Dance: Simphony (Szécsi Bernadette) ezüst minősítés


Latin táncok:

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Vámosi Csillagok: Girls (Stofanné Barna Boglárka) bronz minősítés

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Minnie: Police (Stofanné Barna Boglárka) ezüst minősítés

• Kezdő szint/ felsős korcsoport Ritmusőrültek Alsóvadász: Chica Bacilona (Juhász Viktória) arany minősítés

• Kezdő szint/ felsős korcsoport Tiszakeszi Csak Csajok: Samba (Felföldi Péter) ezüst minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Zafír: ZafíRock (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Ritmusőrültek Alsóvadász: Let me dance (Juhász Viktória) ezüst minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Koral: Black or white (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Gyöngyház: Keleti varázs (Szuhánszki Mónika) bronz minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Borriquito: Africa Voices (Matu Zsolt, Stofanné Barna Boglárka) arany minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Borriquito: Mama Samba (Matu Zsolt, Stofanné Barna Boglárka) arany minősítés


Kevert kategória táncok:

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Borostyán: Csodálatos Mesevilág (Szuhánszki Mónika) arany minősítés

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Rózsakvarc: Mosoly (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés

• Kezdő szint/ felsős korcsoport Kristály: Queens (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés

• Haladó szint/ felsős korcsoport Gyöngyház: Ladies (Szuhánszki Mónika) ezüst minősítés


Divattáncok:

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Tiszacsermely: Sin Pijama (Oláhné Fojdl Adrienn) bronz minősítés

• Kezdő szint/ alsós korcsoport Borriquitó kicsik: Időutazás (Stofan Ferenc, Stofanné Barna Boglárka) arany minősítés

• Kezdő szint/ felsős korcsoport Tiszakeszi 8 osztály: Salsa (Felföldi Péter) ezüst minősítés

• Haladó szint/felsős korcsoport Happy Dance Team: 1,2,3 Psszt! (Stofanné Barna Boglárka) ezüst minősítés

A délután folyamán szóló lányok hada sorakozott, hogy színpadra jusson, hogy megmérettessen standard és latin tánctudás alapján. Összesen 169 lány nevezett a versenyre, akik alsós, felsős és középiskolás korcsoportba lettek szétosztva.

A párkereső lányok után a kezdő párosok kaptak teret, akik a dobogó első három fokáért küzdöttek.


Alsó tagozat

2. Ács Dávid – Balogh Emőke (Minnie csoport)


Felső tagozat

1. Kerekes Ádám – Nagy Liza (Mezőkeresztes)

2. Berlák Patrik – Vajda Anett Enikő (Mezőkeresztes)

3. Gáspár Előd – Monoki Liliána (Mezőkeresztes)


Középiskolás tagozat

1. Berlák Adrián Dávid – Takács Tekla (Mezőkeresztes)

2. Király Attila – Keresztesi Korinna (Mezőkeresztes)


A haladó párosok nem helyezésért versenyeztek, hanem minősítést kaptak.

Standard középiskolás:

• Gáspár Szabolcs – Kovács Bernadett (Borriquitó) Arany minősítés


Latin felsős:

• Stofan Ferenc – Séra Enikő (Borriquitó) Arany minősítés

• Gáspár Előd – Monoki Liliána (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés

• Kerekes Ádám – Kocsordi Vanda (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés

• Molnár Kornél – Majoros Melinda (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés

• Vályi-Nagy Kristóf Botond – Okos Laura (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés


Latin középiskolás:

• Berlák Adrián Dávid – Takács Tekla (Mezőkeresztes) Arany minősítés

• Berlák Patrik – Nagy Laura (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés

• Gáspár Szabolcs – Kovács Bernadett (Borriquitó) Arany minősítés

• Keresztesi Kristóf – Ispán Bernadett (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés

• Király Attila – Szuhánszki Rebeka (Mezőkeresztes) Ezüst minősítés


Latin felnőtt:

• Balogh Márk – Lukács Letícia Mariann (Borriquitó) Arany minősítés
A maratoni versenynap este hét órakor ért véget és elmondhatjuk, hogy tanítványaink nagyon szép eredményekkel végeztek. Reméljük jövőre is találkozunk és csodálhatjuk a kicsik bátorságát és a nagyok ügyességét.További képek
MÁRCIUSI NÉPTÁNCVERSENYEK


Iskolánk néptáncos csoportjai versenyzéssel kezdték a tavaszi hónapot. 2019. március 01-én a Csibőricke csoport, a 21. Vécsey-Vásárhelyi Országos Kamara Néptáncversenyen szerepelt, Nyíregyházán. A 9 főből álló kis csapat, bodrogközi és vajdszentiványi táncokat mutatott be. A fiatalok nagyszerűen táncoltak. A zsűri szerint élvezetes volt az előadás, és ez számukra is az egyik legfontosabb volt.
2019. március 04-én a Csicsergő csoportunk indult a VI. Országos Tanulmányi Néptáncversenyen. A verseny Észak- Kelet magyarországi regionális selejtezőjét Sátoraljaújhelyben rendezték meg. A 20 főből álló csoport bukovinai és bodrogközi táncokat mutatott be a szakavatott zsűrinek. A gyerekek fantasztikus magabiztosságot és előadás módot nyújtottak a színpadon. A tét a döntőbe kerülés volt. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt évek gyakorlása és felkészülése meghozta gyümölcsét, ugyanis a Csicsergő csoportunk bejutott az országos döntőbe. A döntőt, Budapesten rendezik meg, április 12-13-án. Nagyon szurkolunk a csoportnak. A csoportokat felkészítő pedagógusok: Réthiné Muha Krisztina, Borsósné Fischinger Henrietta, Darmos Csaba, és Balogh Márk.SUSI BÁLON SZEREPELTEK A CSICSERGŐSÖK


Mára már hagyománnyá vált, hogy a Sárospataki Sportbált a Csicsergő csoportunk nyitja meg. Az éven 2019. február 09-én, rendezték meg a 4. SUSI Bált. A nagy létszámú közönség nagy szeretettel fogadta a Csicsergősök műsorát. A Bukovinai táncuk bemutatásával megteremtették az est további jó hangulatát. A gyerekek nagyszerűen táncoltak, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. Felkészítő tanáruk: Réthiné Muha Krisztina, Borsósné Fischinger Hernrietta és Balogh Márk.
Videó felvétel:


SUSI BÁLON SZEREPELTEK A CSICSERGŐSÖK

VALENTIN NAPI BÁL – TARCAL


Minden év februárjában kerül megrendezésre a tarcali Borfaluban a Valentin napi Bálra. A bálon évek óta a SAMI diákjai adják a gálaműsort. Idén 3csoport lépett fel 6 produkcióval. Műsorukban szerepelt bécsi keringő, latin koreográfia, modern tánc egyaránt. A sikeres szereplést egy közös tortázás zárta.

ERDŐBÉNYE – ALAPÍTVÁNYI BÁL


Az idén 2018. február 9-én, szombaton került megrendezésre az erdőbényei Alapítványi Bál. A rendezvényt a bodrogkeresztúri Mr.Cross Dance táncosai nyitották meg. Koreográfiáikban a modern és klasszikus stílus keveredik, néhol etno elemekkel átszőve. Ez az egyedi stílus a Mr. Cross Dance védjegye lett, mely számos rendezvényen szerzett hírnevet nekik. Az erdőbényei fellépésen is nagy sikert arattak a gyerekek.TARCAL- FARSANG


2019. február 8-án, pénteken került megrendezésre a tarcali általános iskolában az éves farsangi mulatságra. A farsangi bált a SAMI előképzős moderntáncosai nyitották meg. Koreográfiájuk az ismert Walt Disney mesét, a Csingilinget dolgozta fel. A csoport tagjait elsős és másodikos kislányok alkotják, akik a 2018-2019es tanév szeptemberében kezdték a táncos tanulmányaikat. Bájos műsoruk nagy sikert aratott.
KÁNTOR MIHÁLYRA EMLÉKEZTEK CIGÁNDON


A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat zárónapján tartottak megemlékezést a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában 2019. január 31-én, mely az iskola névadójának 134. évfordulója is egyben. A délelőtt folyamán az iskola előtt található, Kántor Mihály mellszobornál tartottak megemlékezést az iskola diákjai és pedagógusai.Az eseményen a város elöljáróin, a város intézményeinek vezetőin kívül részt vettek az iskola egykori vezetői és pedagógusai.A Himnusz elhangzását követően Kántor Mihály: Gyermekszemek című versét szavalta el Szepesy Judit 6.a. osztályos tanuló.A szavalatot követően Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony emlékezett meg a néhai kántortanító életéről és munkásságáról.Az ünnepi beszéd után Tamás Dorina 8.a. osztályos tanuló mondta el az egykori néptanító Az ötödik parancsolat című versét, majd a Cigándi Gyermektánccsoport tagjai mutattak be rábaközi táncokat.A megemlékezés zárásaként a város önkormányzatának, intézményeiknek és civil szervezeteinek vezetői és képviselői helyeztek el koszorút Kántor Mihály szobránál.


Január 26-án a mezőkeresztesi Művelődési házba gyülekeztek a jelmezbe öltözött táncos gyerekek és szüleik. Sajnos sokan lebetegedtek a nagy napra, de azok, akik ott voltunk, nagyon jól érezték magunkat. Volt tombolasorsolás és árverés saját készítésű dolgokból (lekvárok, befőttek, tészta, gyöngyszövött ékszerek, levendulazsákok, kulcstartók, stb). A bál bevételét a táncos gyerekek versenyre jutására fordítjuk.4. ÚJÉVI TÁNCGÁLA CIGÁNDON


A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola immár negyedik alkalommal tartotta meg Újévi táncgála című bemutatóját a cigándi Szabadidő Központban 2019. január 24-én csütörtökön.
Az előadáson a cigándi tagozat néptáncos, balett- és moderntáncos növendékei mutatták meg tudásukat a rendezvényre kilátogató nagyszámú közönségnek. A rossz időjárás ellenére is fantasztikus műsor jött létre.
Felkészítő pedagógusok:


Néptánc tagozaton: Lörincz László, Gyöngy Ilona, Horváth Csaba


Klasszikus balett és modern tánc tagozaton: Oláhné Fojdl Adrienn
Műsorukkal a gyerekek nagy sikert arattak, a közönség nagy tapssal jutalmazta a táncosokat.

További képek
ERDŐBÉNYE - KULTÚRA NAPJA


2019.január 22-én, a Magyar Kultúra Napján iskolánk bényei néptánc tagozatos tanulói adták a gálaműsor fináléját. Előadásukban „Somogyi dudálós és ugrós” táncokat láthattak a helybéliek. A rövid felkészülési idő ellenére hangulatos, pontos, erőteljes produkciót mutattak be az alsó tagozatos diákjaink.

NYÍLT ÓRÁK A SAMI-BAN!


Iskolánk fontosnak tartja, hogy a próbateremben folyó szakmai munkát a gyerekek szüleinek is megmutassa. A félév zárásaként kiváló alkalom volt arra, hogy a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 1. évfolyamos diákjai bemutassák a táncórákon tanultakat. 2019. január 21-én, és január 22-én a próbaterem, megtelt az érdeklődő szülőkkel. A gyerekek nagyszerűen dolgoztak, fegyelmezettek voltak. Mind két napon sikerült a szülőket elkápráztatni. Az órákat Réthiné Muha Krisztina vezette. A Tanáruk mellett a szülők is joggal lehetnek büszkék csemetéjükre.ISMÉT FORRÓN SZEREPELTEK A SAMI TÁNCOSAI


Az iskolánk táncosai az idei éven is felkérést kaptak, hogy Forrón szerepeljen, az 1. Holdfény Bálon, 2019. január 19-én. A gyerekek nagy izgalommal várták az estét. Iskolánkat a Csicsergő és Csibőricke néptánc csoportok, a társastáncos Borikító csoport és a Csillagfébyes balett csoport tagjai képviselték. A közel 40 perces műsort a Palotással nyitották meg. Majd ezt követte a Borikítósok Samba és Jive tánca. A társastánc után Belicza Bianka és Albók Luca mutatta be balett koreográfiáját. A műsor záró blokkjában a néptáncosoké volt a főszerep. A közönség láthatott Bukovinai táncokat, Vajdaszentiványi táncokat, és végül Sárközi táncokat. A gyerekek előadása nagy sikert aratott. A nézők nagy tapssal köszönték meg az előadásokat. A felkészítő pedagógusok a következők voltak: Stofanné Barna Boglárka, Oláhné Fojdl Adrienn, Borsósné Fischinger Henrietta, Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.A SAMI-S DIÁKOK SIKERESEN SZEREPELTEK AZ 1. ÚJÉVI TÁNCGÁLÁN


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola az eddigi év végi bemutatkozását át tette az év elejére. 2019. január 18-án rendezte meg az 1. Újévi Táncgáláját. A rendezvény helyszíne az éven a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ volt. A fellépő gyerekek és szüleik számára is újszerű volt a hely, de mind ezek nem gátolták meg, hogy a táncosok egy fantasztikus műsort adjanak elő. A gálán minden művészeti ág – a néptánc, a balett, a moderntánc és a társastánc – megmutatkozott. A változatosan szerkesztet műsorban felléptek az óvodáskorú gyerekektől egészen a felnőttekig. A nézők csak gyönyörködni tudtak a produkciókban. Az est folyamán került sor a 2018. évi Sipos György Díjak Átadására is. Az éven a Nemzetközi kapcsolatok ápolása kategóriában Balogh Gábor, a Partnerintézményi Kategóriában, Miskolczy Józsefné, a Tiszakeszi általános iskola, igazgatónője kapta a díjat. Az Oktatást segítő kategóriában Zajácz Jánosné, míg a Pedagógus kategóriában pedig Felföldi Péter Géza vehette át a kitüntetést. Mind a négyük meglepetéssel fogadta a díjat. A színes műsor zárásaként az iskola dolgozói is meglepték a közönséget. A tanári tánc fergetegessége, és újdonsága vastapsot váltott ki a közönségből. A Finálén pedig már minden szereplőnek járt a taps, mert kiváló műsort adtak az iskola tanulói.
További képek


Videó felvételek:


1.Újévi táncgála 2019. (teljes műsor, 13,72Gb;)


Borikító csoport - Samba

Borikító kicsik csoport - Xmas Twist

Csalogány csoport - A horgosi csárda

Csibőricke csoport -Vajdaszentiványi táncok

Csibőricke és Csicsegő csoport - Sárközi táncok

Csicsergő csoport - Úgy szeretlek

Csillagfények csoport - Rózsaszín képek

Csipogó csoport - Ekete pekete

Happy Dance Team - 1,2,3 Pszt

Holdfények csoport - Esőkeringő

Kishattyúk csoport - Mosoly

Mazsola csoport - Töltsd teli pajtás

Minnie csoport - Bajkeverők

Silver Line csoport - Őrület

Virágszirmok csoport - Hópelyhek keringője

Az iskola dolgozói - Kicsit másképp
SZILVESZTERI FELLÉPÉS


Az év utolsó napján, 2018. december 31-én, a Csicsergő és a Borikító csoportunk a Bodrog Hotel által szervezett Szilveszteri Mulatságon táncolt. A bált a Csicsergősök Palotás tánca nyitotta meg. A gyerekek nagyszerűen táncoltak, méltó hangulatot adtak az est folytatásának. A Borikítósok a vacsora után szórakoztatták a résztvevőket. A műsoruk szintén nagy tapsot kapott. Előadásukban páros és csoportos koreográfiákat mutattak be. Mind két csoport maximálisan felkészült volt. A gyerekek felkészítésben részt vett Stofanné Barna Boglárka és Réthiné Muha Krisztina.A karácsonyi fellépések közül talán a legemlékezetesebbek azok, amelyek új helyszíneken voltak. De még nagyobb öröm, ha olyan helyre hívják a csoportot, ahol nem mi adunk, hanem kapunk és kapunk.... szeretetet, örömöt, jókedvet, lelkesedést, biztatást. Köszönjük ezt a lehetőséget a Tiszavalki Idősek Otthonának, ígérjük, hogy máskor is megyünk. Külön köszönet a nagyon finom ebédért, amit a fellépés után kaptunk.
A karácsonyi fellépések közül talán a legemlékezetesebbek azok, amelyek új helyszíneken voltak. De még nagyobb öröm, ha olyan helyre hívják a csoportot, ahol nem mi adunk, hanem kapunk és kapunk.... szeretetet, örömöt, jókedvet, lelkesedést, biztatást. Köszönjük ezt a lehetőséget a Mezőkövesdi Matyó Idősek Otthonának, ígérjük, hogy máskor is megyünk.TISZACSERMELY - KARÁCSONYI MŰSOR - 2018.DECEMBER 19.


2019. december 19.-én szerdán 15 órától rendezték meg Tiszacsermelyen a „ Karácsonyi műsort” a Kultúrházban. A Tiszacsermelyi Általános Iskola tanulói is kedveskedtek a közönségnek egy kis műsorral. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola modern táncos tanulói is készültek egy kis tánccal. Teljes izgalommal léptek a színpadra, hisz a Kultúrház teljesen megtelt. Műsoruk nagy sikert aratott, vastapssal köszöntötte őket a közönség. Felkészítő pedagógus : Oláhné Fojdl Adrienn
KARÁCSONYI GÁLA A KÁNTOR MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN 2018. DECEMBER 19.


A hagyományokhoz híven az idén is megrendezte a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola a karácsonyi iskolagáláját. A bemutatót 2018. december 19-én tartották a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében.A megjelent vendégeket Gulyásné Dócs Krisztina tanárnő köszöntötte.A színpadon az iskola tanulói, a Cigándi Gyermek Néptánccsoport Lörincz László vezetésével, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola balett- és modern tánc csoportja és az iskola énekkara adták elő táncos, verses, zenés produkcióikat.A Gold Line modernt tánc csoport új koreográfiával készült az alkalomra. Címe: A legnagyobb showman. A közönségnek nagyon tetszett az új koreográfia, és óriási tapssal köszönte meg a táncos lányoknak a szuper produkciót. Az Ékkövek klasszikus balett csoport Pillangó keringővel készült az alkalomra. Az alsó tagozatos balettos lányok nnagyon ügyesek voltak, nagy sikert arattak. Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl AdriennA rendezvényen tiszteletét tette Azari Henriette, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának mentora.KARÁCSONYI FORGATAG


Iskolánk az idei éven is Karácsonyi díszbe öltözött. Nem csak az iskolánk szépült meg, hanem a táncos gyerekekkel is a karácsonyt vártuk. 2018. december 17-én és 18-án Karácsonyi Forgatagot tartottunk az érdeklődő gyerekeknek, testvéreknek és szüleiknek. A két órás program során, kézműves foglalkozások keretében, karácsonyhoz kapcsolódó meglepetéseket készíthettek a gyerekek maguknak vagy éppen családtagjaik számára. Lehetőség volt mézeskalácsot is díszíteni, illetve gesztenyés sport golyót is görgetni. Voltak olyan gyerekek, akik már a pocakjukba is elvarázsolták az elkészített ételeket. A Karácsonyi Forgatag második részében a közös játéké volt a főszerep. A kialakított csoportok a karácsonyhoz kapcsolódó játékos feladatokkal bizonyították rátermettségüket. Természetesen a jó kedv és a táncolás ilyenkor sem maradt el.


December 18 -án tartották karácsonyi műsorukat a mezőkeresztesi József Attila úti Harmatcsepp Óvoda gyermekei. Minden csoport egy teremben gyűlt össze a feldíszített és ajándékokkal körülvett karácsonyfa mellett. Az ünnepség elején az intézmény vezetője köszöntötte a nebulókat, majd a maci csoport az óvónénik vezetése mellett egy kedves műsorral lepte meg a többieket. A csillagszóró fénye mellett az óvónénikkel közösen énekeltek, illetve előkerültek a fa alól az addig ott rejtőző meglepetések is, melyekből minden csoportnak jutott bőven új játék a csoportszobába. Miután átvették a csomagokat, saját készítésű mézeskaláccsal kínálták egymást és a vendégeket a kicsik.


2018. december 17 –én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi telephelyének karácsonyi táncgálája. A rendezvényen rengeteg szülő és érdeklődő volt kíváncsi a kisebbek és nagyobbak tánctudására.


LUCÁZÁS MÁLYIBAN 2018.12.13.


A Lucázás hagyományait elevenítették fel a mályi táncosok, melyben mindkét csoport részt vett. A műsor után mindenki elültette saját Luca-búzáját, készülve a közelgő karácsonyra.FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA 2018. december 7.


A Szociális Szolgáltató Központ intézményeinek dolgozói, vezetői és a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének közös szervezésében valósították meg a Fogyatékkal élők világnapját Cigándon, 2018. december 7-én (pénteken).A rendezvény a Művelődési Házban került megrendezésre, ahol a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának „Gold Line „ modern tánc csoportja is szerepelt.


Koreográfia címe: A legnagyobb showman Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl AdriennA csoport 2018. szeptemberétől 20 főre emelkedett. A gyerekek minden órán lelkesen gyakorolnak, és lelkesen készültek a tanév első bemutatójára. Produkciójuk nagy sikert aratott, és még lelkesebben készülnek a két hét múlva megrendezésre kerülő Iskola Gálára.


2018. november 17-én a Művelődési házban tartotta a mezőnagymihályi Mesevár Óvoda jótékonysági bálját. A műsort a mezőkeresztesi Zafír csoport táncosai adták, hatalmas tapsot kapva a közönségtől.

SZENT ERZSÉBET CSALÁDI NAPON SZEREPELT A MAZSOLA CSOPORT


2018. november 10-re, felkérést kapott iskolánk Mazsola csoportja, hogy a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola által szervezett Családi Napon szerepeljen. A csoport a Kicsi voltam című koreográfiát mutatta be. A gyerekek hiteles előadása mosolyt csalt a közönség arcára. A kis táncosok nagyon ügyesen mozogtak a számukra ismeretlen „színpadon”. A megváltozott körülmények ellenére is kiváló produkciót nyújtottak. A sikert a közönség vastapsa jelezte. Reméljük, sok ilyen hasonló fellépésre hívják majd a csoportot.

2018. november 10-én a mezőkövesdi Szent László Gimnázium bálján táncoltak a Zafír csoport azon táncosai, akik a gimnázium tanulói.


November 10-én rendezte meg első térségi táncversenyét a Balázs Győző Református Gimnázium, a megyében működő táncműhelyek általános iskolás korú növendékeinek részvételével. Művészeti iskolánkat két hetedik osztályos tanuló: Okos Laura és Széplaki Dóra képviselte, akik igazi Fiesta hangulatot varázsoltak a színpadra. A zsűri bronz minősítéssel jutalmazta őket.


Mindig öröm, ha valahová hívnak minket, hogy táncunkkal megörvendeztessük a közönséget. A sályi Mozgásjavító Iskola meghívásának különösen nagy örömmel teszünk eleget, hiszen olyan nagy szeretettel várnak minket évről-évre, ami kimondhatatlan. Ez egy olyan alkalom, amikor nem mi adunk, hanem kapunk és kapunk.... szeretetet, örömöt, jókedvet, lelkesedést, biztatást. Köszönjük ezt az élményt, hálásak vagyunk a meghívásért. Ígérjük, megyünk legközelebb is!November 8-án, csütörtökön a Márton napra készített játékfűzésünket mutattuk be az elsős, táncolni nem járó osztálytársaknak. És természetesen a "nagy" táncosok is megcsodálták a kis műsort. Hatalmas taps volt a jutalmunk. :)


ORSZÁGOS KOREOGRÁFIAI VERSENYEN VETTEK RÉSZT A SAMI TÁNCOSAI


2018. november 4.-én Kecskeméten vett részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csibőricke és Csicsergő csoportja az Örökség Népművészeti Egyesület által meghirdetett „Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Versenyen. Az országos verseny selejtezői két helyszínen kerültek megrendezésre. Október 27.-én Szekszárdon, november 4.-én Kecskeméten. A verseny célja, hogy a gyermek néptáncegyüttesek új, számukra készült koreográfiákat mutassanak be, melyek Tóth Ferenc, Kalocsai koreográfus alkotásaihoz hasonlóan, örökségét ápolva, ábrázolják a gyermeki lélek megnyilvánulásait.
A versenyen két kategóriában indulhattak a csoportok és koreográfusok. A résztvevő együttesek autentikus és táncszínházi alkotásokkal versenyeztek.A koreográfiák kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítésért érhetnek el. A legjobbak 2019 márciusában Százhalombattán versenyezhetnek az országos döntőben az „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címért.A Csibőricke és Csicsergő csoport tagjai közös koreográfiával indultak a versenyen. Iskolánk egy autentikus bodrogközi koreográfiával versenyzett. A harminc gyerek és fiatal lendületes, erőteljes, jókedvvel előadott táncot mutatott be, mellyel felkészítő tanáraik, Réthiné Muha Krisztina, Borsósné Fischinger Henrietta és Darmos Csaba is nagyon meg voltak elégedve. A produkció egyik erőssége volt számunkra, hogy nem látszott, hogy két csoport táncol a színpadon. Egy egységes, összeforrott csoport színvonalas produkcióját láttuk. Hogy a zsűri hogy látta, az meg kiderül januárban amikor kihirdetik a verseny eredményét. Mi már nyertünk azzal, hogy tanulóink egy szép és tartalmas napot töltöttek el Kecskeméten.


SZELEKTÁLJ CIGÁND!


A környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében rendezték meg A komposztálás napja 2018. megnevezésű programot 2018. október 26-án Cigándon. A Szabadidő Központnál már a reggeli órákban elkezdődött a mozgolódás, hiszen a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület tagjai egy szobor építésébe kezdtek, mely újrahasznosítható hulladékokból készült el és a műanyag hulladékok környezetszennyező hatására hívja fel a figyelmet.


A délutáni órákban először a Sátoraljaújhelyből érkezett Freestyle Demo Team világbajnokokat felsorakoztató BMX kerékpáros csapat tartott bemutatót a szabadidő központ parkolójában, majd a komposztálás folyamatát ismerhették meg a résztvevők. A Szabadidő Központ küzdőterét szabadon használhatták a résztvevők, az öko-kvíz kitöltői között pedig ajándékokat sorsoltak ki. Az újrahasznosítás jegyében kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyerekek a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói közreműködésével.


A rendezvény zárásaként a cigándi TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi moderntáncosai mutatták be produkcióikat. A SAMI-sok „A folyó” című számot adták elő a közönségnek. Felkészítő pedagógus Oláhné Fojdl Adrienn. A rendezvény a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület Szelektálj CISE! című projektjéből az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.


ALAPÍTVÁNYI BÁL MEZŐKERESZTESEN


Vannak események, ahol szívesen veszünk részt, mert tudjuk, nemcsak örömöt okozunk, de egy jó ügyet is támogatunk! Az Alapítvány Mezőkeresztes Iskolájáért által rendezett bálon táncolt a Zafír csoport és a Retro Ladies. A bál további részében a fergeteges hangulatról a Horizont Zenekar gondoskodott.IDŐSEK NAPJA MÁLYIBAN


A mályi önkormányzat október 19-én tartotta meg a Idősek napját az általános iskola aulájában. A délután három órakor kezdődő műsorban a művészeti iskola csoportjai is köszöntötték műsorukkal a megjelenteket.SZÉPKORÚAK NAPJÁN SZEREPELTEK TANULÓINK


2018. október 3-án, szerdán délután a Csicsergő csoportunk és egy társastánc páros képviselte iskolánkat a Sárospataki Szociális Otthon által szervezett Szépkorúak Napján. A gyerekek 20 perces műsorában az idősek láthattak, a néptáncosok előadásában, kalocsai táncot és bodrogközi táncot. Stofan Ferenc és Séra Enikő pedig egy latin táncokból összeállított tánccal lepte meg a közönséget. A néptáncosok és a társastáncosok előadása mosolyt csalt a szépkorúak arcára. Az előadást tapssal köszönték meg. A műsor után egy kis vendéglátással hálálták meg a szervezők a szereplést.

ŐSZKÖSZÖNTÉS A MEZŐCSÁTI REFORMÁTUS ÓVODÁBAN


A Mezőcsáti Református Óvoda őszköszöntés tartott 2018. szeptember 26-án délután. A műsorban szerepet kapott a Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola harmadik osztálya is, hiszen a gyermekek többsége korábban abba az óvodába valamint sokuk testvére jelenleg is oda jár. A tavalyi másodikosok, az év végi műsorszámukat adták elő. A gyermekeket felkészítette valamint a fellépés levezényelte Tar Anett a Sárospataki Alapfokú Művészeti iskola munkatársa.


UKRAJNÁBAN VENDÉGSZEREPELTÜNK


Iskolánk Csicsergő, Csibőricke és Borikító csoportja 2018. szeptember 20-23-ig, meghívást kapott Ukrajnába, Lemberg városába, Nemzetközi fesztiválra. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágtak neki a hosszú útnak. Csütörtökön este érkeztünk meg. A szállás elfoglalása után készülődtünk a másnapi fellépésre, így este még próbáltak a csoportok.
Péntek délelőtt lehetőségünk volt megtekinteni Lembergnek az Ó városát megtekinteni. Az izgalmak akkor kezdődtek, amikor délelőtt a helyszínre villamossal utaztunk. Ez azért volt izgalmas egyrészről, mert voltak olyanok, akik még egyáltalán nem ültek villamoson, másrészről a túlzsúfoltság miatt. Szerencsére együtt tudtunk mozogni. A délelőtti városnézés során megnéztük Lemberg belvárosát, a templomokat, az operaházat. A közel három órás séta alatt kellő képen elfáradtunk.
Ebéd után készülődtünk a fellépésre. A bemutatkozás egy középiskola színháztermében volt. A mi gyerekeink mellett az ukrán táncosok és zenészek is szerepeltek. A közönségnek nagyon tetszett a magyar virtus, és vastapssal köszönte meg az előadást.
Szombaton folytatódott a nemzetközi fesztivál, így délelőtt egy általános iskolában szerepeltünk ismét. Itt is nagyon jó hangulatban telt a fellépés, felváltva kerültek színpadra a helyi és a magyar csoportok. Szombat délután lehetőség volt a helyi táncosokkal ismerkedni, kézműves foglakozást és táncházat szerveztek a táncosainknak. Sok barátság szövődött.
Vasárnap reggeli után indultunk haza. Megköszönve a helyi vendéglátóknak a szívélyes fogadtatást. A haza felé vezető út egy kicsit hosszabbra sikerült, mert a határon való hat órás rostokolás nem volt betervezve. De mind ezek ellenére nagyon jól sikerült a vendégszereplés.

FELLÉPÉS – RÉVLEÁNYVÁR


Legnagyobb örömünkre a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretében a Révleányvári Általános Iskola is támogatásban részesült. 2018. szeptember 21-én délelőtt ünnepélyes keretek között adták át az új mosdókat a diákoknak, akik ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A SAMI egykori és jelenlegi révleányvári növendékei két táncot mutattak be az átadón.VÁSÁRTÉRI NAPON SZEREPELT A SAMI


2018. szeptember 15-én, a Vásártéri Napon szerepeltek iskolánk táncosai. A rendezvényen a néptánc, a társastánc, a balett és moderntánc csoportok mellett felléptek iskolánk külföldi partnerei is. A változatos műsorban ukrán táncok, szlovák néptáncok is megjelentek. A külföldiek mellett a hazai csoportok is kitettek magukért, hiszen alig kezdődött meg az új tanév, mindegyik csoport kellő rutinossággal adta elő produkcióját. Bár az idő nem volt kegyes hozzánk, hiszen kicsit hűvösre fordult az idő, ez sem szegte kedvét a közönségnek, mert szép számmal érkeztek a rendezvényre. Hatalmas tapssal jutalmazták a fellépőket a két órában. A változatos műsorszámok hozzájárultak ahhoz, hogy egy kellemes délutánt tudtunk együtt tölteni.


BÉLESFESZTIVÁL – CIGÁND


Nagyon jó időben, nagy érdeklődéstől övezve rendezték meg a XIII. Bélesfesztivált Cigándon 2018. szeptember 15-én. A Bodrogközi Múzeumportán megtartott rendezvényen az idén is színes programelemekkel várták a látogatókat. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere. A fesztivált megnyitotta Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

A köszöntőket követően „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei vehettek át oklevelet a szervezőktől. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is a fesztivál része volt a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja Találkozó, ahol a térség nyugdíjas klubjai (Alsóberecki, Bodroghalom, Dámóc, Cigánd, Felsőberecki, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszakarád, Tiszacsermely, Zemplénagárd) mutatkoztak be egy-egy rövid táncos, zenés, prózai műsorral. A kulturális programban a cigándi művészeti csoportok közül részt vett a Csárdás Citera Zenekar és Asszonykórus, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Tánccsoport is.
FALUNAP – KISROZVÁGY


2018. szeptember 8-án, szombaton került megrendezésre a Falunap Kisrozvágyon. Színes zenés-táncos programok várták a látogatókat. A rendezvényen fellépett a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport.


Műsorukban:


- Szilágysági csárdás, cövekelős és zsibai


- Táncok Cigándról és környékéről


- Gyárfás Károly – Vasvári verbunk


- Rábaközi táncok


- ill. „Már Cigándra két úton kell bemenni” című koreográfiákat mutatták be.
ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJABB TANÉV!


A SAMI 2018. szeptember 04-én ismét kitárta kapuit, és tanévnyitóján üdvözölte a régi és új növendékeit. A tanévnyitón az igazgató nő elmondta, hogy a nyáron a SAMI-s táncosok egy része nyáron sem pihent, hiszen számos falu napon, rendezvényen léptek fel. Ezen kívül büszkén mondta el, hogy a nyáron három külföldi fellépésen is részt vettek a gyerekek, ahol öregbítették Sárospatak város hírnevét. Továbbá ugyan azt a magas színvonalú szakmai munkát kívánják folytatni, amit a már hozzánk járó gyerekek és szüleik már ismernek. A műsort színesítette a gyerekek előadása, Séra Máté és Borsós Zsombor bodrogközi verbunkot adott elő, Albók Luca a saját koreográfiájával varázsolta el a közönséget, végezetül pedig Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs adott ízelítőt a társastáncokból. Ezzel kezdetét veszi a 2018-2019-es tanév!


XXII. BODROGKÖZI NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL – KISGÉRES (SZLOVÁKIA)


A XXII. Bodrogközi Népművészeti Fesztivál a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Királyhelmeci Területi Választmánya, Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa megyei önkormányzat kulturális intézménye, Kisgéres község, a kisgéresi Polyhos polgári társulás közös szervezésében 2018. szeptember 2-án Kisgéresen, a pincék melletti szabadtéri színpadon került megrendezésre. A fesztiválon felléptek Bodrogköz szólistái, néptáncegyüttesei és éneklőcsoportjai, vendégszerepelt a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport.
MONTENEGRÓBAN SZEREPELTEK A SAMI-S TÁNCOSOK


Iskolánk táncosai 2018. augusztus 14-22-ig Montenegróba, Sutomore városában vendégszerepeltek a IV. Montenegrói Összművészeti Fesztiválon. A külföldre utazó néptáncosok társastáncosok és moderntáncosok a nyári szünet ideje alatt sem pihentek, hiszen készültek a fesztiválra. Augusztus 14-én, délután nagy izgalommal gyülekeztek az iskola előtt a gyerekek és felnőttek.

Miután bepakoltunk kezdetét vette a közel 24 órás utazás. Másnap délután szerencsésen megérkeztünk Sutomorébe. Aznap este már lesétáltunk a tengerpartra, ez nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen a nagy többség először volt tengerparton. Az ottlétünk alatt a strandé volt a főszerep, hiszen a fellépések csak az esti órákban voltak. Volt lehetőségünk a tengerre is szállni, mert elvittek minket hajókirándulásra is.Az első fellépésre nagy izgalommal készültek gyerekek, tanárok egyaránt. A fellépéshez szükséges táncpróbák is nagyon jó hangulatban teltek. A fellépés helyszínére felvonulással mentünk, az utcán sétáló emberek tömege között, érdeklődve hallgatták az éneklést és a muzsikát. A fellépésen a gyerekek jókedvvel, szívükből táncoltak, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. Kellemesen telt el az egy hét, jó élményekkel térünk haza és persze barnán.


Montenegróban készült képek
ÁLLAMALAPÍTÁSUNK ÜNNEPE, 5 ÉVES A CIGÁNDI JÁRÁS 2018. AUGUSZTUS 19.


Cigándon 2018. augusztus 19.-én, vasárnap egész napos rendezvénnyel kedveskedtek a város lakóinak Államalapításunk ünnepe és a cigándi járás 5. születésnapja alkalmából. Cigánd város több pontján szerveztek különböző programokat, kicsiknek és nagyoknak: sportolhattak, íjászkodhattak, lovagolhattak, főzőversenyen mutathatták be kiváló főző tudásukat.

Délutáni programok közé tartozott a helyi művészeti csoportok bemutatkozása is: A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett csoportja a Coppélia keringőjét mutatta be. A modern tánc csoportja A folyó és a Hattyúk tava- Összeolvadás című koreográfiáival kedveskedett a nézőknek.

A cigándi gyermek néptánc csoport a Sarkantyús Néptánccsoporttal közös produkciókat mutattak be. A táncos gyerekeknek óriási sikere volt a nagy meleg ellenére.
LENGYELORSZÁG – KOLACZYCE 2018. AUGUSZTUS 14-15-16.


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi modern tánc tagozata, a cigándi gyermek néptánc csoport, és a tarcali TTDance tánccsoport Kolaczyce-be kapott meghívást, és szerepelhetett az Arató fesztivál keretein belül. Az első nap nagy része utazással és kirándulással ment el. Kolaczyce-be érkezve elfoglalta mindenki a szobáját a kollégiumban, és késő este egy kis sétával, a város felfedezésével zárult.A következő nap délelőtti programját táncpróba töltötte ki, a gyerekek elpróbálták az össze koreográfiát, amivel készültek. 13 órakor Kolaczyce főterére voltunk hivatalosak, ahol katonai nap alkalmából felvonultak az helyi katonai csoportok. Az Arató fesztivál 15 órakor nyitotta meg kapuit a helyi Sportpályán. A rendezvény alkalmából rengeteg önkéntes készített búzából szebbnél szebb szobrokat, melyeket díjaztak.A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai 17 óra 30-kor szerepeltek a színpadon. A műsor repertoárja igen változatos volt, jelen volt benne modern tánc, társastánc és néptánc. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, óriási sikert arattak, és mindezt jutalmazták az őket kísérő pedagógusok egy esti disco-val a kollégiumba visszatérve.Hazatérés előtt még meghívták a csoportot a környék egyik híres múzeumába, ahol kitömött állatokat tekinthettünk meg. A lengyel vendéglátók nagyon kedvesek voltak a tánciskola diákjaival, mind a velük utazó felnőttekkel. A gyerekek és a velük utazó felnőttek sok fantasztikus élménnyel térhetett haza.A tánccsoportokat felkészítő pedagógusok:


TTDance: vezetője: Lovasné Tóth Judit


társastánc pedagógus: Matu Zsolt


modern tánc pedagógus: Szécsi Bernadett


Cigándi modern tánc pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn


Cigándi gyermek néptánc csoport: Lörincz László

CIGÁNDI GYERMEK NÉPTÁNCCSOPORT NYÁRI FELLÉPÉSEI


Iskolánk cigándi néptáncosai, a nyári szünet ellenére is számos fellépésen mutatták be tudásukat. A falunapokon való szereplések alkalmával a színpadokon bemutatásra kerültek az egész éven tanult táncanyagok. A rendezvényeken a gyerekkel együtt fellépett a helyi Sarkantyús Néptáncegyüttes is. A közönség láthatott csoportos és egyéni produkciókat is. Természetesen a jó előadáshoz kapcsolódó taps nem marathatott el. A következő falunapokon örvendeztették meg táncukkal a közönséget:


2018. július 7-8. között XXI. Bodrogközi Napok – Pácin2018. július 14-én, Falunap - Örös (Szlovákia)

2018. augusztus 4-én, Falunap – Nagyrozvágy
2018. augusztus 11-én, Falunap – Nagygéres (Szlovákia)A gyerekek nyári felkészítését Lőrinc László táncpedagógus végezte.

VAJDÁCSKAI FALUNAPON SZEREPELTÜNK


2018. augusztus 4-én a SAMI táncosait Vajdácskára hívták, az ott megrendezett falu napra. Az iskolánkat a Mazsola, a Csicsergő és a Csibőricke csoport képviselte. A gyerekek a fellépés előtti héten, a nagy hőség ellenére is kitartóan készültek a fellépésre. A rekkenő hőség ellenére nagyszerű előadást nyújtottak a gyerekek. Előadásukban láthatott a közönség, felcsíki, ugrós, moldvai, rábaközi és bodrogközi táncokat.
A néptáncosok mellett fellépett Gáspár Szabolcs és Kovács Bernadett is, akik társastánccal lepték meg a közönséget. A műsorszámokat minden esetben nagy taps fogadta. A csoportokat felkészítette: Borsósné Fischinger Henrietta, Réthiné Muha Krisztina, Stofanné Barna Boglárka és Darmos Csaba. Itt szeretném megköszönni a szülők áldozatkészségét, amit a fellépésre való utaztatáshoz adtak.

További képek
TARCALI NAPOK – 2018.JÚLIUS 27.


Iskolánk tarcali diákjai a nyári szünetben sem tétlenkedtek. A kánikula ellenére egy hetes kemény próbával készültek kicsik és nagyok a minden éven megrendezésre kerülő Tarcali Napokra. A nívós rendezvényen 1 órás műsorral szórakoztatták a közönséget a néptáncosok, társastáncosok és a moderntáncosok. A nézők több műsorszám alatt táncra perdültek maguk is. A hálás közönség vastapssal búcsúztatta a gyerekeket az év talán legforróbb estéjén.Mezőkeresztesi Erzsébet tábor, 2018.július 23-27.


A Tánctábor első napján Híres hétfő volt, amikor a gyerekek egy-egy mesehős szerepébe bújva mutatkoztak be a társaiknak. Hoztak sok plüss állatot, könyvet, képet, kulcstartót, játékokat a választott mesehősről. Vendégünk volt Kókáné Pásztor Éva népi iparművész, szűcs mester. Gyönyörű kézműves munkákat mutatott a gyerekeknek, majd keresztszemes hímzéssel tardi motívumokkal díszített tűpárnák készültek. Ebéd után megnéztük A dzsungel könyve című mesefilmet, amit a tábor alatt szeretnénk feldolgozni.
Az első napon készült képek

Kék kedden mindenki kékbe öltözve érkezett, ezért sok-sok jutalompontot gyűjtve. Kiválasztottuk a mese szereplőit, megbeszéltük a karaktereket, külső és belső tulajdonságokat, amit a valóságból és a meséből ismertünk meg. A mese egy-egy részletét színeztük ki, amiből a tábor végén kiállítás készül. Megnéztük Koncz Gábor 80. születésnapjára emelt emlékművet, aki Mezőkeresztes szülötte. Sokat táncoltunk, játszottunk és nagyon finomakat ettünk.A második napon készült képek

A harmadik napon a közeli Noszvajra kirándultunk, ahol a Gazdaházban szilvalekváros buktát és kakaós csigát készítettünk, amit kemencében sütöttek meg. Az elkészült finomságokat jóízűen megettük, kaptunk mellé gyógyteát. A Gazdaházban lévő népi játékokkal sokat játszottunk. Elfáradva, de élményekkel telve értünk haza.

A harmadik napon készült képek

Csütörtökön csoportokban dolgoztunk, a táncjáték egy-egy részletét tanultuk meg, gyakoroltuk. Ebéd után ellátogattunk a helyi Tájházba, ahol megnéztünk az időszakos játékkiállítást is. Érdekes volt látni a sok régi játékot, a ház berendezéseit, a ház körüli munkákban használt eszközöket. Készítettünk gyümölcssalátát, a legkisebbek is örömmel szeletelték a finom hazai gyümölcsöket. Elkészítés után meg is ettük. Sokat táncoltunk, játszottunk és nap végére nagyon elfáradtunk.
A negyedik napon készült képekAz ötödik napon készült képek
SAMI TÁNCTÁBOR


Iskolánk immár hagyományossá vált tánctáborát 2018. június 25-30-ig tartotta. A helyszínt Sátoraljaújhely, Várhegy Üdülő adta. Az idei éven 32 gyerek vett részt a tábor színes programjain. A táborlakók hétfőn délelőtt érkeztek, majd ebéd után máris elkezdődött a táncoktatás. A gyerekek belekóstolhattak a különböző művészeti ágakba. Tanulhattak társastáncot, néptáncot, balettet és moderntáncot. A tánctanítás mellett kézműves foglalkozások és vetélkedők is várták a diákokat. Nagy öröm volt számukra, hogy ismét megrendeztük az éjszakai akadályversenyt. Minden este a közös táncok tanulása zárta a napot. A gyerekek egy hetes munkájáról szombaton délelőtt a szülők is meggyőződhettek. 45 perces műsor keretében bemutatták a lurkók a tábor egy hete alatt tanult táncokat. Természetesen a siker nem maradt el, a nézők nagy tapssal jutalmazták a látottakat. Reméljük, hogy az iskola tanáraival eltöltött tartalmas egy hét megalapozta a gyerekek nyári szünetét.
További képek
MAROSMAGYARÓ – ERDÉLY, 2018. JÚNIUS 21-25.


„A 28. éve tartó testvér települési kapcsolatot Cigánd - Magyaró között, a Magyar kultúra szeretete és ápolása köti, “ragasztja” össze! Ebben a rohanó, és olykor önző világban viszont nincs fontosabb feladat a magyarságunk, és identitásunk megőrzésénél.”írja Oláh Krisztián Úr, Cigánd Város Polgármestere facebook bejegyzésében. A Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes és a Sarkantyús Néptáncegyüttes örömmel tett eleget a külföldi meghívásnak. Alig hogy befejeződött az iskola már útra is keltek. Az egy hét alatt sok élménnyel gazdagodtak. A fellépések alkalmával kitűnő előadásokat mutattak be. A helyi közönség is tapssal ég gratulációval köszönte meg az előadást. Az egy hét pillanatoknak tűnt, nagyon gyorsan elrepült. Egy évet kell várni az újabb találkozásra.HOLLÓHÁZI FELLÉPÉS


Alig hogy befejeződött a tanév, máris vannak olyan csoportok, amelyek fellépni mentek. 2018. június 23-án szombaton iskolánk Csibőricke, Csicsergő és Silver Line csoportja Hollóházára utazott. A helyszínre érve nagy zivatar fogadott bennünket. A Hollóházi Porcelángyár által szervezett rendezvényen 30 perces műsorral kedveskedtünk az érdeklődő közönségnek, miután kisütött a nap.


Műsorunkat a Csicsergő csoport kalocsai tánca indította. Őket követte a Silver Line moderntáncosok Dobbanás című koreográfiája. Harmadik műsorszámként a Csibőricke csoport szatmári táncokat táncolt. Majd a két néptáncos csoport moldvai táncot mutatott be. Ismét a modernesek következtek, akik a Fire című új számmal készültek. A műsor zárásaként a Csicsergő és a Csibőricke csoport bodrogközi táncokat adott elő.


A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciókat. A műsor végén a szervezők vendégül látták a gyerekeket és ajándékkal kedveskedtek nekik.

További képek
MISKOLCON JÁRT A CSIBŐRICKE CSOPORT


A Csibőricke néptáncos csoport 2018. június 6-ára meghívást kapott Miskolcra a Megyei Kórházban tartott rendezvényre. A Magyar Rákellenes Liga évek óta június hónapban tart betegei számára konferenciát. Az idén a Csibőrickések adták a kulturális műsort. A gyerekek szatmári, felcsíki és bodrogközi táncokkal kápráztatták el a közönséget. A nézők minden egyes produkciót nagy tapssal jutalmaztak. A műsor végén a házigazda megköszönte a színvonalas műsort, szerinte sikerült a betegeknek a jó kedvet átadni. A csibőrickés táncosok méltón képviselték iskolánkat.
A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének balett és modern tánc évzáró gáláját tartották Cigándon.


2018. június 5-én 16 óra 30- tól a Nagy Dezső Művelődési Házban a modern tánc és klasszikus balett tanszakos növendékek mutatták be az idei tanévben tanult koreográfiákat. A gálán az idei versenyeken elért sikereket is megismerhették a megjelent vendégek.


A műsoron részt vett Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya, Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Dr. Szepesy Márk a város jegyzője és Iskolánk igazgató nője, Réthiné Muha Krisztina.

A bemutató hatalmas sikert aratott a megjelent szülők, vendégek körében, a produkciókat nagy tapssal jutalmazták.


Az előadás végén Oláhné Fojdl Adrienn klasszikus balett- és modern tánc pedagógus köszönte meg a diákok egész éves kitartó munkáját és a szülők segítségét, illetve a Kántor Mihály Általános Iskolának és Cigánd Város Önkormányzatának a sok éves támogatást.

A műsor zárásaként egy hatalmas tortát hozott fel meglepetésként a színpadra, melyet az idén 20 éves Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tiszteletére készítettek.

További képek
A SÁROSPATAKI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÜNNEPI GÁLAMŰSORA BODROGKERESZTÚRBAN


A SAMI 20. születésnapja alkalmából telephelyeinken is ünnepségeket szerveztünk, ahol tanulóink bemutatták az egész évben tanultakat. Így volt ez Bodrogkeresztúrban is.

Bodrogkeresztúrban 2002-től van jelen művészeti iskolánk, azóta töretlenül fejlődik a művészeti nevelés, mind létszámban, mind színvonalban. Ezt bizonyította az ünnepi műsor is, melyre 2018. május 31.-én 14 órától került sor a helyi művelődési házban.

Hattól tizennégy éves korig minden korosztály fellépett. Láthattunk népi játékokat, néptánc koreográfiákat Moldvától egészen Kalocsáig. Az idősebb korosztály latin táncokkal és moderntánc koreográfiákkal is bemutatkozott. A műsorban az erdőbényei moderntáncosok is szerepeltek.


A műsor nagy sikert aratott az iskolásokból, szülőkből, pedagógusokból álló közönség körében. A 20. születésnap alkalmából készült egy kiadvány, melyben az iskola történetét mutatjuk be, ezt minden partner intézmény igazgatójának, így Fincziczki Melindának, az Eötvös József Általános Iskola igazgatójának is átadtuk az ünnepség során. A műsor után tortával és üdítővel kedveskedtünk a fellépő gyerekeknek.


SÁTORALJAÚJHELYI ORSZÁGOS TÁRSASTÁNC VERSENY


2018. május 25-27. Sátoraljaújhelyben a XIV. Zemplén Országos Minősítő Társastánc Fesztivál és Koreográfus Versenyen szerepeltünk három csoportunkkal. A verseny évek óta nagyon fontos iskolánk életében mert az egyik legnehezebb megmérettetés az országos versenyek közül. A neves zsűri tagjai: Bíró Csaba, Simon Csaba, Hájas Katalin, Herédi Otília, Oxana Yegonyan, Krizsa Mária. A szombati délelőttön a párosok adhattak számot tudásukról. Táncospárjaink latin-amerikai táncokból indultak különböző korosztályban és nehézségi szinten.Eredményeink:


Ács Dávid - Balogh Emőke elődöntő (gyermek kezdő) Sátoraljaújhely telephely


Gáspár Szabolcs - Kovács Bernadett 5. hely (ifjúsági haladó) Sárospatak


Stofan Ferenc - Séra Enikő 2. hely (junior haladó) SárospatakA délután folyamán a tánccsoportok a sátoraljaújhelyi főutcát szambázták végig. A menetszamba felvonulás egyben verseny is volt a csoportok között. Vámosi Csillagok csoportunk 7. helyezést ért el Vámosújfaluról.A vasárnapi versenyt nagy izgalommal vártuk, mert a csoportos koreográfiák következtek. Borriquitó csoportunk az Afrika hangjai című latin-amerikai táncokból összeállított mixszel ezüst minősítést ért el, amire nagyon büszkék vagyunk.A verseny után a zsűri elemzést és értékelést tartott a táncosoknak és a pedagógusaiknak. A tánc nemcsak arról szól, hogy öt percben előadjuk...na mi ezt tanultuk... Abban az öt percben benne van egy, kettő vagy sok év munkája, öröme, sírása, küzdelme. Egy csapat egy célt tart szem előtt, egy gondolatot, érzést érez....a szívében a tánc ritmusa dobog....


Köszönet minden táncosnak!!!!!!
HUNGARYFEST 2018


A SAMI táncosai meghívást kaptak az Ukrajnában, Ungváron megrendezett HUNGARYFEST 2018 rendezvényre. A fesztivált Magyarország Ungvári Főkonzulátusa szervezte. A SAMI táncosai a két napos program első napján, május 26.-án szombaton léptek fel a Csillő Néptáncegyüttes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncosai és zenészei, a Rózsa Népdalegyüttes, a Pergettyű Citerazenekar, a Csalogány Asszonykórus, a Napraforgó Táncegyüttes és Shreiner Sándor tárogatóművész társaságában.


A szervezők és a közönség is nagy szeretettel fogadta fellépőinket. Műsorunkban igyekeztünk átfogó képet mutatni munkánkról, így a négy tanszak mindegyike megjelent a programban. A Csicsegő és Csibőricke néptánc csoport tagjai szatmári, kalocsai, felcsíki, moldvai, bodrogközi táncokkal szórakoztatták a közönséget. Balogh Emőke és Balogh Márk latin táncokat mutatott be. A Silver Line csoport két moderntánc produkcióval lépett színpadra, Dobbanás és Az Árny birodalma címmel. Szólistáink közül Albók Luca és Belica Bianka egy-egy klasszikus balett koreográfiával, Darmos Aliz és Oláh Ajsa saját moderntánc koreográfiával kápráztatta el a közönséget.


A fellépések mellett volt idő szétnézni a bazárban és egy szupermarketbe is benéztünk, ahonnan a jégeső miatt csak hosszú várakozás után szabadultunk ki. Szerencsére a vihar elvonult, így visszasétálhattunk a Kárpátaljai Megyei Filharmónia épületébe, ahol a 4 for Dance együttes műsorával zárult a szombati program. A gyerekeknek nagyon tetszett a sok humorral fűszerezett virtuóz táncos előadás. A műsor után elindultunk haza. Röpke 3-4 órás procedúra után átléptük az ukrán-szlovák határt, így a hazaút is olyan kalandosra sikerült, mint az odavezető.

FOGADJ EL NAPON SZEREPELTEK A SAMI-SOK!


Iskolánk táncos csoportjai ismét meghívást kaptak az Erdélyi János Általános Iskola által szervezett Fogadj el napra. A rendezvény fő célkitűzése, hogy a fogyatékossággal élő embertársainkat a felnövekvő társadalom is elfogadja, illetve befogadja. A 2018. május 24-i rendezvényen a SAMI-t, a Mazsola, a Borikító és a Silver Line csoport képviselte.


A délelőtt folyamán a város általános és művészeti iskolái mutatkoztak be. Jó volt látni a város tanulóit és pedagógusait, hogy ilyen együttműködőek voltak. A mi táncosaink ismét szépen szerepeltek. A közönség is nagy tapssal jutalmazta az előadásokat. A műsor végén mindenki felment a színpadra és közösen énekelték el a suli dalt. A táncosaink nagyon tartalmas és színes délelőtt részesei lehettek.


NEMZETKÖZI PÜNKÖSDI GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPTÁNC FESZTIVÁL MEZŐCSÁTON


Ez volt a nyolcadik alkalom, amikor Mezőcsát Nemzetközi Pünkösdi Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak adott otthont. A szokásoknak megfelelően, több helyszínen zajlott a rendezvény. Május 18–20. között Szentistván, Tiszakeszi, Tard és Mezőcsát lelkes közönsége tapsolhatott az együtteseknek. A SAMI növendékei meghívást kaptak a fesztiválra. A Tiszakeszi Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola első osztályos gyermekei képviselték az iskolát és egy rövid játékfűzést mutattak be. Ezek a gyermekek ebben a tanévben kezdték meg tanulmányaikat Néptánc tanszakon. Nagyon eredményesen szerepeltek a gyerekek.X. SIPOS GYÖRGY NÉPTÁNC FESZTIVÁL, XVI. NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY ÉS XX. SZÓLÓTÁNC VERSENY


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola 2012-től egy napon rendezi néptánc fesztiválját és szólótánc versenyét, melyet tehetségnap keretében bonyolítunk le. A 2018-as jubileumi rendezvény volt, hiszen a tízedik Sipos fesztiválon és a húszadik szólótánc versenyen vehettek részt tanulóink. Május 11.-én már korán reggel nagy volt a nyüzsgés a SAMI épületében és A Művelődés Házában. Színpadbejárással, hajfonással, izgatott készülődéssel telt a délelőtt. 11 órakor Darmos Csaba igazgatóhelyettes nyitotta meg a rendezvényt. Néhány szóban elmondta a verseny történetét, majd ismertette a díjakat, végül bemutatta a zsűrit. Maier Reimondot a tanároknak nem kellett bemutatni, hiszen egy időben együtt dolgoztunk, és évek óta a zsűri tagjaként segíti munkánkat. Zelei Ferenc néptáncpedagógus, a Mezőcsát Népi Együttes vezetője és asszisztense, Simon Lilla először zsűrizett nálunk.
A rendezvény háziversenynek indult, de már több éve fogadunk csoportokat, szólistákat, énekeseket más iskolákból és egyesületekből is. Így a SAMI Sárospatakról, Bodrogkeresztúrból, Cigándról, Mályiból, Ricséről, Mezőkeresztesről, Tolcsváról, Erdőhorvátiból érkező csoportjai mellet a HON AMI alsódobszai, szemerei, vizsolyi csoportjai, valamint a Királyhelmecről érkező Vadrózsák csoport is velünk versenyzett. A programban váltották egymást a csoportos a szóló és a népdalénekes produkciók. A zsűri és a közönség húsz csoportos produkció mellett, tizenhárom énekest, hetven szólistát láthatott. A szóló produkciók között voltak, akik egy tájegység táncát táncolták, ők kaphattak kiskalárist és kisbokrétát. A nagyobbak, tapasztaltabbak, egy kötelező és egy szabadon választott tánccal készültek. Ők a nagykalárisért és nagybokrétáért versenyeztek. Azok, akik harmadszor nyerték el a kalárist vagy bokrétát örökös díjat nyertek. A csoportok arany-ezüst-bronz minősítésért, az énekesek a „Bodrogmenti pacsirta” díjért küzdhettek.
A verseny végeztével, rendhagyó módon a Kerchner-díjak átadása következett. Kerchner Andrásné és Dr. Muha Miklós a kuratórium elnöke adta át az év tanára és év csoportja díjakat. A díjakról a SAMI munkatársai titkos szavazással döntöttek. A 2018-as tanév legjobb tanára Szuhánszki Mónika, aki Mezőkeresztesen és Mályiban végez kiemelkedő munkát. A tanév legjobb csoportja a mezőkeresztesen működő Zafír csoport, akik hosszú évek óta sok-sok fellépésen és versenyen öregbítik településük és a SAMI hírnevét.
A következő fél óra izgatott várakozással telt, mindenki várta a zsűri döntését. Végül megszülettek az eredmények. Egy-egy díjat, minősítést hatalmas ovációval fogadtak a szülők, gyerekek, pedagógusok. A gyerekek csillogó szemekkel vették át jutalmukat és büszkén álltak a művelődési ház színpadán, fogadva a tapsot és a gratulációt. A zsűri értékelésében elhangzott, hogy magas színvonalú versenyt láttak, jól felkészült, tehetséges gyerekekkel és csoportokkal. A rendezvényen közel 350 gyerek vett részt, akik egy értékes és eredményes napot töltöttek együtt. Köszönjük minden gyerek, szülő, iskola, önkormányzat, pedagógus, dolgozó segítségét!
EREDMÉNYEK

Népdaléneklési verseny:

Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Pacsirta” díj tulajdonosa – Réthi Napsugár, Molnár Sarolta


Szólótánc verseny:

I. kategória:


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kiskaláris” díj tulajdonosa – Kébel Dóra, Varga Luca, Toldi Rózsa Tímea, Báthori Dalma, Iván Barbara, Nagy Dalma, Ambrus Réka, Kornyák Alexandra, Oláh Hermina Dominika


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kisbokréta” díj tulajdonosa – Réthi Levente, Gyárfás Attila és Szükösdi Zoltán


II. Kategória


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kaláris” díj tulajdonosa – Lestyán Dorina Bella, Gulyás Jázmin Gabriella, Juhász Sára Eszter, Kozsurek Anna, Gyárfás Anikó, Belicza Bianka Petra, Hornyák Renáta, Ivancsó Réka, Fekete Boglárka, Réthi Jázmin


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Bokréta” díj tulajdonosa – Borsós Zsombor, Szigeti Csongor, Szabó Roland László, Séra Máté, Stofan Ferenc,


Háromszor nyert kalárist vagy bokrétát, így


• Örökös Bodrogmenti Kaláris díj tulajdonosa – Fekete Gyöngy


• Örökös Bodrogmenti Bokréta díj tulajdonosa – Klaj Flórián József


Különdíjban részesültek: Márton Zsüliett, Gyárfás Anikó, Román Csenge, Gulyás Jázmin Gabriella, Stofan Ferenc
Sipos György Néptánc Fesztivál eredményekTovábbi képek
2018. MÁJUS 10. DÍJKIOSZTÓ - SÁROSPATAK


Sárospatakon már négy éve, hogy elismerő oklevelet vehetnek át a polgármestertől azok a diákok, akik az idei tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak versenyeken, különböző megmérettetéseken. A Művelődés Házában tartott rendezvényen közel 300 fiatalt ismertek el.Az elismerés átadásával a város vezetése a felkészítő pedagógusoknak és a megyei vagy országos versenyeken helyezést elérő diákoknak köszöni meg azt, hogy elért eredményeikkel tovább öregbítik Sárospatak hírnevét. Az oklevelek átadása után Aros János köszönetét fejezte ki a diákoknak és tanároknak. Mint mondta, nem csak ő, hanem az egész város büszke rájuk.


Az általános és középiskolás valamint a művészeti iskolák diákjai pedig 1-1 produkcióval is bemutatkoztak egymásnak.A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett csoportjai, a Csillagfények és a Holdfény csoport, a modern tánc csoportja, a Silver Line és a társastáncos csoportja, Borikító is részt vett a Díjkiosztón. Az elismeréseket a Mezőtúri Országos Balett és modern tánc fesztiválon, valamint a Nyíregyházán megrendezésre kerülő Aigél Országos Minősítő fesztiválon elért eredményekért vehették át.


A Díjkiosztón a Silver Line csoport, és Séra Enikő - Stofan Ferenc páros mutatta be a produkcióját. Felkészítő pedagógusok: Oláhné Fojdl Adrienn, Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt. Gratulálunk a teljesítményekhez!
További képek
2018. MÁJUS 1. SÁROSPATAK MAJÁLIS


Az idei Majális műsorának megszervezését és lebonyolítását a SAMI vállalta magára. A négy órás maratoni műsor felvezetése a felvonulás volt. A sort a Plasztik SE mazsorettjei vezették, akik a városnéző kisvonatból szóló zenére meneteltek egészen a Vízikapuig, a szabadtéri színpadhoz. Őket követték a SAMI sárospataki csoportjai és vendégeink a királyhelmeci, a kolaczycei, lembergi és körösfői táncosok.

További képek a felvonulásról

A nézők és fellépők köszöntőt hallhattak Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőtől és Dr. Muha Miklóstól a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnökétől. A köszöntők után kezdetét vette a négyórás műsor. A SAMI táncosain és vendégein kívül a Plasztik SE csoportjai is felléptek, színes, változatos, izgalmas műsorokkal kedveskedve a nagyszámú közönségnek. A műsor alatt és azt követően vendégül láttuk a fellépőket és közösen majálisoztunk a nyárias melegben.


További képek

Így ért véget a SAMI 20 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozat. Minden kollégánknak, segítőnknek és támogatónak köszönet. Nélkülük nem sikerült volna ilyen színvonalas és hatalmas rendezvénysorozatot ilyen gördülékenyen megvalósítani. Isten éltesse a SAMI-t!

2018. ÁPRILIS 30. MEZŐKERESZTES – ERDŐHORVÁTI – MAJÁLIS


Külföldi vendégeink hétfőn sem pihentek, hiszen a lengyel csoport mezőkeresztesen vendégeskedett a helyi önkormányzat és a SAMI helyi tánccsoportjainak jóvoltából. A mezőkeresztesi társastáncosokkal közös műsort adtak az érdeklődőknek. A Majálist összekötötték a 20 éves gálaműsorral, melyben minden csoport több koreográfiát is bemutatott. A szülőknek és érdeklődőknek átfogó képet adtak égész éves munkájukról. A műsor nagy sikert aratott. Az ünnepség csúcspontja a szülők elismerése, majd az ünnepi torta megjelenése volt. A gyerekek és lengyel vendégeik együtt tortáztak, beszélgettek, ünnepeltek.


További képek

Az ukrán és erdélyi csoport Erdőhorvátiban vendégeskedett, ahol délután közös műsort adtak, majd közös vacsora, beszélgetés, ünneplés vette kezdetét.

2018. ÁPRILIS 29. CIGÁND – ZÖLDÁGJÁRÁS


A hagyományos cigándi Zöldágjárást április 29.-án 11 órától tartották a Bodrogközi Múzeumportán. Először színes szalagokkal díszítették fel a faágakat, majd énekelve körbejárták vele a várost, a hagyománynak megfelelően. 13 órától a művészeti csoportok bemutatója következett. A SAMI cigándi tagozatának táncosai mellett felléptek az ukrán, lengyel és erdélyi vendégeink. A fellépők és a közönség egész nap kiegészítő programokon is szórakozhatott. Volt íjászat, lovaglás, kézműves foglalkozás, népi játékok és ételkóstoló. Egy jó hangulatú napot töltöttünk Cigándon.További képek
HÚSZ ÉVESEK LETTÜNK!


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte húszadik születésnapját. 2018. április 27.-én este érkeztek meg vendégeink Lengyelországból, Kolaczycéből, Ukrajnából, Lembergből, Romániából, Körösfőről. Egy hosszú távú és gyümölcsöző kapcsolat újabb állomása volt, hogy barátaink velünk töltöttek négy napot.20 ÉVES GÁLAMŰSOR


2018. április 28.-án 16.30 – tól vártuk régi tanárainkat, támogatóinkat, vendégeinket, a szülőket és minden érdeklődőt a Művelődés Háza színháztermébe Gálaműsorunkra. A műsorban a sárospataki csoportok mellett egy-egy számmal külföldi vendégeink is felléptek. A műsor előtt a 20 éves iskolát Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte. A műsorban minden tanszak és minden korosztály képviseltette magát. A tanulóknak nagyon tetszett a műsor első félidejét lezáró tanári tánc, a kalotaszegi koreográfia.
A második rész Aros János Sárospatak város polgármesterének köszöntőjével kezdődött, aki egy oklevelet is ajándékozott iskolánknak, melyet Réthiné Muha Krisztina igazgatónő vett át.A köszöntő után Dr. Muha Miklós kihirdette a 20. évfordulóra kiírt kisfilm pályázat eredményét és átadta a díjat Kovács Eszter Evelin bodrogkeresztúri tanulónak, aki táncos társaival a nyertes kisfilmet készítette. A gála második részében is remek produkciókat láthatott a közönség. Az egyik legemlékezetesebb a „Generációk tánca” volt, melyben tanáraink és az iskolában táncoló gyermekeik léptek színpadra. Sokan megkönnyezték a megható pillanatokat.
A műsor végén többen köszöntötték az iskolát, majd Dr. Muha Miklós egy-egy oklevéllel és ajándékkal köszöntötte dolgozóinkat. Végül a gyerekek nagy örömére behozták az ünnepi tortát, melyet a műsor után szétosztottak tanulóink között.


A gálát követő állófogadáson iskolánk dolgozói és meghívott vendégeink töltöttek el egy kötetlen, jó hangulatú estét a Hotel Bodrog étteremben.
További képek
SIPOS GYÖRGY EMLÉKTÁBLA KOSZORÚZÁS


2018. április 28. – án 15.00 órakor került sor az iskolánkat fenntartó Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány névadója előtti tiszteletadásra. Koszorút helyezett el az Emléktáblánál a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Muha Miklós, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Réthiné Muha Kristina, Lengyelországból Antoni, Erdélyből Péntek László. A megemlékezésen Dr. Muha Miklós méltatta Sipos György munkásságát, majd a Bürkös zenekar közreműködésével közösen elénekeltük Gyuri bácsi kedvenc nótáját.

XV. EURÓPAI UNIÓS KONFERENCIA


2018. április 28.-án 9.30 -13.00 óra között tartottuk meg hagyományos konferenciánkat. Igyekszünk minden alkalommal fontos témát választani. Az ünnepi konferencia témája „A művészetoktatás létjogosultsága a mindenkori oktatásban” izgalmas előadásokat eredményezett.
Előadást tartott:


• Dr. Kelemen Judit, EKE SCC. Interkulturális művészeti nevelés címmel mutatta be előadását, melyben ismertette a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett Music in Europe 1993 projektet, mely a Kodály-módszerre és egy befejezett „Music at School” elnevezésű – 50 svájci iskolában lezajlott - kísérletre épült.” Célja, „segíteni a gyermekeket a személyes kiteljesedés hosszú útján művészetek – zene, tánc, éneklés, drámajáték és vizuális művészetek – által. A projekt támogatja a szociális integrációt, célja, hogy csökkentse az erőszak, a rasszizmus és a szociális kirekesztés mértékét a fiatalok körében.”• Török Ferenc néptánc oktató, Művészeti oktatás Körösfőn, Kalotaszegen címmel helyzetelemzést adott napjaink hagyományőrző tevékenységéről Kalotaszegen.• Felföldi Pétre Géza iskolánk pedagógusa A Társastánctanítás problémái és lehetőségei az alapfokú művészetoktatásban címmel saját tapasztalataira épülő előadásában ismertette a művészetoktatásban felmerülő nehézségeket és esetleges megoldási lehetőségeket.• Darmos Csaba néptánc pedagógus „A művészeti nevelés létjogosultsága a mindenkori oktatásban” című előadásában nemzetközi kutatásokra hivatkozva sorakoztatott fel számos érvet a művészeti nevelés fontossága mellett.• Antoni Salacha a lengyelországi Kolaczyce Liceum igazgatója az intézményében folyó művészeti tevékenységekről és azok pozitív hatásáról tartott előadást.• Olga Pantelejeva az ukrajnai Lemberg művészeti iskolájának igazgatója előadásában a tánccal való nevelés fontosságát hangsúlyozta, melyet több táncos koreográfia levetítésével és azok elemzésével támasztott alá.• Réthiné Muha Krisztina iskolánk igazgatója „20 ÉVES A SÁROSPATAKI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA” című előadásában bemutatta hogyan változott, fejlődött a SAMI 20 év alatt.


APRÓK BÁLJÁN A SAMI TÁNCOSAI


A XXXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár egyik fontos programján, a 2018 április 15.-én a Budapest Papp László Sportarénában megrendezett Aprók Bálján vettek részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola sárospataki és cigándi néptáncosai. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett programban az észak-magyarországi régió gyermek és ifjúsági korú táncosai mutatkozott be.A nyitó műsorszámban a délelőtt bemutatkozó táncműhelyek lányai táncoltak egy magyarbődi karikázót, majd egy mindenki által megtanult csárdás és friss csárdás folyamatot, a hozzájuk csatlakozó fiúkkal együtt. Ezekben a pillanatokban több száz gyerek táncolt együtt.A tánctanítást a SAMI kezdte. A lányok egy zöldágjárást mutattak be. Ezek után Szécsi Bernadett és Horváth Csaba táncosaink segítségével cigándi, ricsei és dámóci csárdást tanított az érdeklődőknek.
Ezt követően a gyerekeknek lehetősége volt részt venni kalocsai, magyarbődi, moldvai, gagybátori, őrhalmi, felsőtárkányi, alsóberecki, pusztafalusi tánctanulásban. Aki belefáradt a tánctanulásba, az körülnézhetett a kirakodóvásárban, ahol játékoktól kezdve viseletekig, táncos kiegészítőkig mindent megtalálhatott, aki vásárolni szeretett volna.


A program fontos része volt a „Minden magyarok tánca”, amely után a gyerekek ismét eltáncolták a megnyitón bemutatott közös produkciót. A nap zárása egy nagy közös tánc volt.


A gyerekek nagyon jól érezték magukat, rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.
MEZŐTOUR-2018.


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola sárospataki és cigándi klasszikus balett és modern tánc tagozatai negyedszer vett részt a Mezőtúron megrendezett:

V. „MezőTour” Országos Balett és Moderntánc Fesztivál és Szarvas Katalin VII. Mezőtúri Növendék Koreográfusi Emlékversenyen.A magas színvonalú rendezvényt 2018. április 14 15 -én rendezték meg Mezőtúron a Városi Centrum Sportcsarnokában. A verseny 11 órakor a megnyitóval, egyben a szereplő gyerekek felvonulásával és a gyerekek által készített koreográfiákkal kezdődött, mely óriási sikert aratott, A gyerekek hónapokon át készültek az általuk választott klasszikus zenére összeállított koreográfiákkal.
A zsűri tagjai:Elért eredmények:


Délután 16 órától a fesztivál megnyitója után a gyerekek előadhatták a táncpedagógus által készített koreográfiákat.Elért eredmények:


Felkészítő pedagógus és koreográfus: Oláhné Fojdl Adrienn

Vasárnap délelőtt a gyerekeknek klasszikus balett és modern tánc tréninget tartottak pedagógusok, Takács Dorottya Egerből, Kiss Eszter, a zsűri tagja, és Oláhné Fojdl Adrienn, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett pedagógusa. Eközben a zsűri értékelést folytatott a csoportok felkészítő pedagógusainak.A 2 napos rendezvény táncgálával és a díjak átadásával végződött.


Köszönetet szeretnénk mondani a támogatóknak és a szülőknek. A gyerekek nagy lelkesedéssel tértek haza.


SZERENCSEN LÉPTEK FEL A SAMI TAKTAHARKÁNYI TÁNCOSAI


A Szerencsi Tankerületi Központ szervezésében pedagógusoknak tartottak fórumot március 26-án hétfőn a Rákóczi-vár színháztermében. A rendezvényen köszöntőt és beszédet mondott Balogh Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere, Koncz Ferenc Szerencs város polgármestere valamint Szabó Árpád a Szerencsi Tankerület Igazgatója! A szakmai fórumon egyedüli táncos produkcióként szereplő taktaharkányi néptáncosok rövid műsorral örvendeztették meg a szépszámú közönséget. A gyerekek a rendezvény végén nagy örömmel fogadták a rengeteg gratulációt.

RÁKÓCZI NAPON LÉPETT FEL A CSIBŐRICKE CSOPORT


Hagyomány, hogy a Ruszin Nemzetiségi önkormányzat II. Rákóczin Ferenc fejedelem születésnapja tiszteletére megemlékezést szervez Sárospatakon a Várkertben, a Rákóczi szobor előtt. Az ünnepi beszédek, megemlékezések mellett minden alkalommal van egy kis műsor, melyben hosszú évek óta szerepelnek a SAMI tanítványai. A 2018. március 24.-én tartott megemlékezésen a Csibőricke csoport tagjai vettek részt. A közel 300 fős ünneplő közönség moldvai, szatmári és szilágysági táncokat láthatott táncosainktól. A megemlékezés koszorúzással zárult.
BÁRSONY CIPELLŐK TÁNCVERSENY


2018. március 22-én a Gyöngyház és a Zafír csoport Miskolcon járt, a Bársony Cipellők táncversenyen. Köszönet az utazásban segítséget nyújtó Csincse község és Mezőkeresztes város polgármestereinek és a Kocsordi-házaspárnak. A színvonalas mezőnyben szépen szerepeltek a táncosok és az alábbi eredmények születtek:


Zafír csoport Párizsi hangulat koreográfia II. hely


Zafír csoport Ed Sheeran koreográfia IV. hely


Gyöngyház csoport Round, round koreográfia V. helyMÁRCIUS 15-I ÜNNEPI MŰSOROKBAN SZEREPELTEK A SAMI-S TÁNCOSOK


A március 15. nemzeti ünnep a helyi általános iskolák egyik rendezvénye közé tartozik. Azonban nagyon sokszor előfordul, a telephelyeken kialakult jó munkakapcsolat következtében, hogy az ünnepi műsorok kiegészítőjeként megjelennek iskolánk csoportjai is. 2018. március 14-én, rendezték meg a mályi Móra Ferenc Általános Iskola műsorát. Az 5. osztályosainak megható ünnepi műsorában táncosaink is szerepeltek.


2018. március 15-én, a Csibőricke csoport két tokaji táncos párja méltón emelte Tokaj Város Ünnepi műsorát. A fellépésen Hornyák Renáta, Sándor Száva, Szabó Roland László és Klaj Flórián József szatmári táncokat táncolt az érdeklődő közönség előtt.


2018. március 15-én, Cigándon is szerepeltek iskolánk tanulói a nemzeti ünnepségeken. A műsoron részt vettek a Kántor Károly Általános Iskola 3.a osztályos táncosai, illetve a Sarkantyús néptánc csoport férfi és fiú táncosai. A felkészítésben részt vett: Horváth Csaba és Lőrincz László.

ERDŐBÉNYE – MÁRCIUS 15.


Erdőbényén két olyan ünnep van évtizedek óta, amit a falu közösen ünnepel: a karácsony és a március 15. Az iskolások és az óvodások ünnepi műsorának idén is a bényei Faluház adott otthont. A produkció prózai részét az óvodások és iskolások közös tánca követte, melyben egy tavaszváró játékfűzést, a forradalomhoz kapcsolódó toborzót és csárdást láthattak a nézők. A táncos viselet kiegészítője volt a kisfiúk huszársüvege, melyet a kreatív óvónénik és tanítónénik készítettek külön erre az alkalomra a kis táncosainknak. A gyerekek kedves, humorral fűszerezett, lendületes műsora után, az egész falu együtt ment megkoszorúzni a szabadságharc hőseinek szobrát.


NEMZETI ÜNNEP SAJÓBÁBONYBAN


A SAMI telephelye, a Sajóbábonyi Deák Ferenc Általános Iskola 2018. március 14-én megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A 4. osztályos tanulók színes, változatos, lendületes és színvonalas ünnepi műsorát a Március 15-e téren, az emlékműnél csodálhatta meg a körülbelül 160 fős közönség.


Felkészítő pedagógusok: Dányádi Béláné, Juhász Viktória
GERGELY JÁRÁS A NÉPTÁNCOSOKKAL


A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola 2. a és b osztálya, 2018. március 12-én, Gergely járásra mentek a város óvodáiba. A két osztály már hetekkel ezelőtt készült a bemutatkozásra. A versek és énekek mellett a néptáncosok is színesítették a műsort. A táncosok a kiválóan összerakott előadást remekül kiegészítették a produkciójukkal. A gyerekek háromszori előadásuk nagyon szépen sikerült. A leendő első osztályosok mindegyik óvodába a tapsukkal köszönték meg a bemutatkozást. A verseket és dalokat Szekeres Istvánné, Zsuzsa néni, Szabóné Antréter Anikó Éva, a néptáncot pedig Réthiné Muha Krisztina tanította be.


TERET ADUNK TEHETSÉGKONFERENCIA


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola négy csoportja lépett fel a „Teret Adunk” Tehetségkonferencián Tokajban, a Paulay Ede Színházban, 2018. március 9-én. A rendezvényt a B.-A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tokaji Tagintézménye, a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács és Tokaj Város rendezte. A programban a tehetséggondozással kapcsolatos előadások mellett a térség iskoláinak tehetséges tanulói is bemutatkozhattak. A műsorban hangszeres zene, szóló ének, próza és vers mellett táncos produkciókat is láthatott a konferencia közönsége. A gyerekek Tokajból, Tarcalról, Rakamazról, Csobajról, Tiszanagyfaluból érkeztek, hogy képviseljék iskolájukat. A SAMI táncosai közül a Tarcali Klapka György Általános Iskolát a Szőlőfürt néptánc csoport – Lányok, lányok, földi boszorkányok című koreográfiájával, valamint a T.T dance moderntánc csoport - Origo című koreográfiájával képviselte. A Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskola műsorában a Tulipán néptánc csoport egy kalocsai koreográfiát adott elő, míg a Mr. Cross Dance moderntánc csoport –Az én utam című művét mutatta be. Minden fellépő csoportunk nagy sikert aratott. A tarcali táncosokat vezeti, szervezi, irányítja, tanítja Lovasné Tóth Judit és Szécsi Bernadett. A bodrogkeresztúri néptáncosokat Darmos Csaba, a moderntáncosokat Szécsi Bernadett oktatja.

GÁVANANCSELŐRE UTAZOTT A CSIBŐRICKE CSOPORT


2018. március 3-ára felkérést kapott iskolánk Csibőricke csoportja. Gávavencselőre utaztak a táncosok a vadász bálra. A csoport már hetek óta készült a 40 perces műsorra. A hideg időjárás ellenére biztonságosan megérkeztünk a helyszínre. A gyerekeket szeretettel fogadták a szervezők. A lányok még vörös rózsát is kaptak a közelgő nőnap alkalmából. A táncosok a műsor előtt vacsorát is kaptak, ami vadászbálon nem is lehet más, mint vadpörkölt. A vacsora után kezdetét vette a készülődés. 21.00 órakor kezdtük meg a műsorunkat. Nyitótáncként a Palotást adták elő, majd ezt követte egy vajdaszentiványi verbunk és forgatós tánc, amit egy pár adott elő. Ezek után következtek a moldvai, a magyarbődi, a szatmári, a felcsíki, és zárásként a szilágysági táncok. A táncosok nagyon jó erőben voltak, hiszen kitartóan táncolták végig a műsorszámokat. Nagyon szépen táncoltak és a szívük lelkük is benne volt az előadásban. Ezt a közönség is vastapssal jutalmazta. A szervezők mellett a szülők és tanáraik is nagyon büszkék voltak a gyerekekre, tanítványokra.XIV. TÁRSASTÁNC VERSENY


2018. március 3.-án rendezte meg iskolánk a XIV. Társastánc versenyt Sárospatakon a Művelődés Házában. A versenyen négy művészeti iskola mérte össze tudását, köztük a Bőcsi Általános Iskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Sátoraljaújhelyből, a szlovákiai Bodrogszerdahelyi Szabadidő Központ és a házigazda a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai. A versenyen kilenc település 375 táncosa vett részt. A tanulók Tarcalról, Mezőkeresztesről, Vámosújfaluból, Sátoraljaújhelyből, Györgytarlóról, Bőcsről, Királyhelmecről és Sárospatakról érkeztek. A versenyt öttagú zsűri kísérte figyelemmel: Alencsik Melinda, Juhász Viktória, Szántó Bianka, Katona Szabolcs és Mariann Lojan.Dr Muha Miklós, az iskola fenntartója nyitotta meg a rendezvényt, majd a nyitótáncokat mutattak be a csoportok, amelyeket a farsangokra, bálokra készítettek a pedagógusok.


Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A nyitótáncok után a standard táncok versenye következett a csoportoknak. A táncosok eleganciával és bájjal töltötték be a színpadot.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A kötött szabályú standard táncok után következtek a szabadabb stílusú latin-amerikai táncok csoportos bemutatói. A teret a legkülönbözőbb vidám, színes ruhák és temperamentumos érzelmes táncok töltötték be.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A latin ritmusok után a csoportok kevert kategóriában mutatkoztak be, ami a divattáncokat latin táncokat és a színpadi táncokat tartalmazza. Láthattunk itt macarenat, boogie-woogiet és még kán kánt is.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A társastáncok után modern táncokban is szerepeltek tanulóink energikus színpadi táncok és modern zenék kíséretében.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

A zsűri tanácskozása alatt a színpadon Muszka Márk Áron és Szabó Diana Elizabet tartottak színvonalas bemutatót latin táncokból. Az eredményhirdetés után a szóló illetve párkereső lányok vették birtokba a színpadot standard és latin-amerikai táncokból. A kezdők négy táncból, a haladók nyolc táncból mérték össze tudásukat.A kezdő lányok eredményei:


Kiemelt arany minősítés:

Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A haladó lányok eredményei standard táncokból:


A haladó lányok eredményei latin-amerikai táncokból:


Felsős korosztályban


Középiskolás korosztályban


A csinos lányok után elegáns urak és hölgyek versenyeztek párban. Angolkeringőt, bécsi keringőt, cha-cha-chát és twistet vagy jive-ot táncoltak a párosok.Kezdő páros alsós korosztály eredményeik:


Kezdő páros felsős korosztály


Kezdő páros középiskolás korosztály


Haladó párosok standard táncokból felsős/középiskolás kategóriában


Haladó párosok latin-amerikai táncokból felsős kategóriában


Haladó párosok latin-amerikai táncokból középiskolás kategóriábanA verseny csak késő este ért véget. Tartalmas és eredményes napot zártak a tanulók. Fáradtan ugyan, de élményekkel, tapasztalattal és örömteli hangulatban hagyták el a művelődési házat. Reméljük, jövőre ugyanitt találkozhatunk ezekkel az ügyes táncosokkal!


További képek
FARSANGOZTAK TISZAKESZIN ÉS MEZŐCSÁTON


A február a farsangokról szól. Az egyik legsűrűbb hónap az évben. 2018. február 23-án, és 24-én is farsangoztak Tiszakeszin. Pénteken a felső tagozatos diákok, szombaton pedig az alósok mutatkoztak be. Mindkét napon felléptek a hetedikesek a keringővel. A szépen összeállított táncot nagy magabiztossággal adták elő. A közönség is tapssal jutalmazta a táncukat.A farsangi hagyományoknak nem nehéz megfelelni: egyetlen dolgunk van ilyenkor, jókat kell vigadni. Ennek teljes mértékben eleget tettek a mezőcsáti iskolában 2018. február 24-én, ahol délelőtt az alsó, délután pedig a felső évfolyamok és pedagógusaik, szüleik mulatoztak együtt a böjti időszak kezdete előtt.Minden évfolyamnál szokás, hogy műsorral készül, ám a középpont az alsó tagozatosoknál a negyedik évfolyamra a felső tagozatban a nyolcadik évfolyamra összpontosul ugyanis ők nyitják meg a bált. Nyitótáncként láthattunk a Magyar földről palotást Angol földről angol keringőt illetve Német földről bécsi keringőt.
A készülődés közepette nem veszett el a lényeg sem: mindenki nagyszerűen érezte magát, emellett megcsillogtatták kreativitásukat a pedagógusok, bizonyították kitartásukat a diákok, és nem utolsó sorban igazi közösséggé kovácsolódtak. A nyolcadikosok produkciója után a gyerekek megköszönték tanáraiknak a felkészítő munkát.


VADÁSZBÁLI FELLÉPÉSEKEN ISKOLÁNK TANULÓI


2018. február 10-én Mikóházára utaztak iskolánk cigándi csoportjai. A gyerekek fantasztikus magabiztossággal léptek fel. A jól összeállított műsor elnyerte a bálon résztvevők tetszését, így a taps sem maradt el.
2018. február 24-én, Sárospatakon mutatkoztak be ismét a Silver Line csoport tagjai és Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs, társastáncosaink. A Kossuth Vadásztársaság Bálja a Mudrány étterembe került megrendezésre. A köszöntő beszédek után került sor táncosaink bemutatójára, amely nagy sikert aratott a közönség körében. Mosollyal, tapssal és dicsérő szavakkal jutalmazták a táncosokat. A fellépést követően a szervezők virággal is köszöntötték a lányokat.FARSANG A SZENT ERZSÉBET KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN


2018. február 10-én, a Szent Erzsébetes elsősök és nyolcadikosok nagy izgalommal várták a farsangot. A nyolcadikosok a mára már hagyománnyá vált szalagtűzés után, a közel fél éves tánctudásukat mutatták be. Az idei éven angol és bécsi keringőt is láthatott a közönség. A nyolcadikosok a gyönyörű ruhákban nagyon szép produkciót adtak elő. Felkészítő pedagógusuk Matu Zsolt és Stofan Ferenc. A A nyolcadikosok táncát követte a többi osztály bemutatkozása. Rögtön az első műsorszámként az 1.a osztály lépett a parkettre. Az elődöm az utódam című produkciót a nyolcadikosoknak ajánlották, ugyanis a kicsik szintén angolkeringőt táncoltak. A közönség nagy tapssal jutalmazta az előadást. A táncot betanította Réthiné Muha Krisztina.


TAKTAHARKÁNYI VADÁSZ BÁL


2018. február 10-én a taktaharkányi néptáncosok a helyi vadásztársaság által szervezett Vadász bálon szerepelt. Betegség miatt nem a teljes létszámban, de annál lelkesebben és mindent beleadva adtak 15 perces műsort a gyerekek. A fellépés végeztével a nagyszerű és hálás közönség vastapsa mellé minden táncoslábú egy kis ajándékot is kapott a bál szervezőitől.


A MAGYAR KULTÚRA NAPJA FELLÉPÉS


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola AVG-AJTP 9. évfolyamának néptánc csoportja 2018. január 22.-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából adott műsort a Móricz kollégium ebédlőjében. A műsort megtekintette a Kollégium vezetője Bolló Csaba, az AVG igazgató helyettese Dusica Erika, a kollégium tanárai, az érdeklődő AVG-s tanárok, valamint az érdeklődő tanulók. A műsorban természetesen megjelent a Himnusz születése, a kultúra jelentése és a honfoglalás, melynek megjelenítéséhez kerestünk dalokat, zenéket és olyan táncos mozgásokat, amelyekkel igyekeztünk létrehozni egy hangulatot, amely felidézi a honfoglalást, mint érzést. A csoport felkészülését segítette Szabó Viktória, Bacsó Andrásné, Rozgonyi Antónia és Darmos Csaba. Az előadás nagy sikert aratott a nézők körében. A rendezvény utáni beszélgetésekben elhangzott, hogy a műsor milyen érzelmeket és gondolatokat váltott ki az emberekből.

A KORONA TAKARÉKSZÖVETKEZET BÁLJÁN


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csibőricke néptánc csoportjának tagjai, valamint Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs társastáncos pár kapott meghívást a Holdfény Panzióba Forró településre, hogy megnyissa a Korona Takarékszövetkezet Jótékonysági Bálját. A rendezvény 2018 január 20-án este került megrendezésre. A köszöntő beszédek után Réthiné Muha Krisztina néhány szóban bemutatta iskolánkat a vendégeknek. Ezt követően a Csibőricke csoport szilágysági, felcsíki és szatmári táncokat adott elő. Társastáncos párunk cha-cha, rumba, szamba és jive bemutatóval szórakoztatta a közönséget. A műsort a palotás zárta. A bemutató nagy tetszést aratott a bálozók körében. A műsort követően a bál szervezői a táncosokat is megvendégelték. Nagy örömünkre a takarékszövetkezet vezetői bejelentették, hogy a bál bevételéből támogatják a művészeti iskolánkat.
ÚJÉVI KÖSZÖNTŐK TAKTAHARKÁNYBAN


2018. január 9-én, 11-én, 12-én Taktaharkány polgármestere Dr. Szemán Ákos újévi köszöntőt tartott a község dolgozóinak és vállalkozóinak. Először a közalkalmazottaknak, majd a helyi vállalkozóknak végül a civil szervezeteknek volt állófogadás a Művelődés házában. Ezen rendezvényeken a taktaharkányi néptáncos gyerekek adtak egy-egy nagyszerűen sikerült műsort. A megjelent vendégeknek elnyerte a tetszését a produkció, amit óriási vastapssal jutalmaztak.SZILVESZTERI FELLÉPÉS


A Csibőricke csoport a 2017-es év végét is fellépéssel töltötte. A csoport néhány táncosa felkérést kapott a Sárospataki Bodrog Hotel szilveszteri báljának megnyitójára. Immár második alkalommal táncolták el nyitótáncként a Palotást. A lelkes kis csoport a téli szünetben készült fel az előadásra. Nagyon büszkék vagyunk Rájuk, mert a kitartásuknak, a szorgalmuknak és tánc iránti szeretetüknek köszönhetően kiváló produkcióval kápráztatták el a nézőket. A tánc nagyon tetszett a közönségnek, ezt a vastapssal adta a táncosok tudomására.


ERDŐBÉNYE – KARÁCSONYI MŰSOR


Az idei éven, december 22-én, különleges karácsonyi műsorral örvendeztették meg az erdőbényei gyerekek a lakosságot. Egyedülálló próbálkozásként az óvodások és az iskolások egy közös műsorral léptek színpadra, ahol a 2,5 évestől a 12 évesig közösen táncoltak, énekeltek, verseltek egy hagyományos betlehemi történetet feldolgozó fél órás performanszban, melybe a helyi nyugdíjas klub tagjait is bevonták egy-egy egyházi ének erejéig. Nagy munka, és különleges kihívás volt ez mind a gyermekeknek, mind a felkészítő pedagógusoknak. Az utolsó hetek összpróbái alatt lassan ért össze a mű, de a végeredmény önmagáért beszélt. A fellépőknek a karácsony igazi szellemét sikerült becsempészniük a nézők szívébe: meghittség, szeretet, megbecsülés, összetartozás.Az óvodás és alsós néptáncos kislányok közös angyalka-tánca nyitotta az estet, majd a prózai részek között számos táncos etűd kapott helyt: pl az óvodás és alsós néptáncos kisfiúk közös botos pásztortánca. A művet az erdőbényei néptánccsoport zárta egy nagyon vidám, lendületes karácsonyi koreográfiával, majd a jól ismert karácsonyi dallamot már mindenki együtt énekelte gyertyafény mellett, könnyes szemmel, egymás kezét fogva. Csodás érzés volt mind az előadóknak, mind a nézőknek, mind a háttérmunkát végzőknek. A mosolyok, ölelések, könnyes szemek többet értek, mint a vastaps és a gratulációk. Ez a karácsony igazi üzenete.


BODROGKERESZTÚR – EZÜSTFENYŐ ÜNNEP


December 22-én a bodrogkeresztúri Faluházban került megrendezésre az idei karácsonyi műsor, ahol az általános iskolások adtak műsort. Az egyéni és csoportos produkciókat SAMI táncosai nyitották és zárták. A gála az 1.osztályos néptáncosok betlehemes játékfűzésével kezdődött. Kedves énekükkel, kapuzós-vonulós produkciójukkal minden szívet felmelegítettek. A gála további részében hangszeres produkciókat, prózai előadásokat láthattunk, amit a 2. és 3.osztályból alakult néptánccsoport lendületes, vidám, karácsonyi témájú koreográfiája zárt.CIGÁNDI KARÁCSONYI GÁLA


A Cigándon a Kántor Mihály Általános Iskola 2017. december 21-én, csütörtökökön tartotta meg a Karácsonyi Gáláját a Művelődési Házban. A rendezvényen az iskola összes tanulója részt vett. Osztályonként készültek a gyerekek jobbnál jobb műsorszámokkal. Nagyon jó volt a hangulat, hisz már csak egy nap volt a téli szünetig. A gálán a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Klasszikus balett és modern tánc csoportja is szerepelt. Felkészítő pedagógusok: Oláhné Fojdl Adrienn. A klasszikus balett csoport az Általános Iskola alsó tagozatos gyerekeiből tevődik össze. Most a Diótörő balettból a Virágok keringőjét adták elő. A modern tánc csoport felsős lányokból álló csoport a Lendületben című koreográfiát adták elő. Nagy sikerrel szerepeltek a gyerekek, óriási tapsot kaptak.TISZACSERMELY, KARÁCSONYI GÁLA, 2017. DECEMBER 20.


Az Advent közeledtével rendezték meg Tiszacsermelyen az „Karácsonyi Gálát” a Kultúrházban. A tanulók verssel, énekkel, tánccal készültek a fellépésre. Előadtak egy Manó táncot, melyet Oláhné Fojdl Adrienn táncpedagógus tanított be a gyerekeknek, akikkel a két tanító nénijük is fellépett a színpadon. Az iskolás gyerekek műsora nagy sikert aratott a Kultúrházban, vastapsot kaptak. A műsor után a gyerekek estig táncolhattak a színpadon, hisz megkezdődött számukra a téli szünet.

MEZŐKERESZTESI KARÁCSONYI TÁNCGÁLA


2017. december 19 –én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Mezőkeresztesi telephelyének táncgálája. A rendezvényen rengeteg szülő és érdeklődő volt kíváncsi a kisebbek és nagyobbak tánctudására. A köszöntő után közös tánccal nyitották meg a műsort, majd sorban érkeztek az előadók az alsósoktól egészen a középiskolásokig, valamint a művészeti iskola tanárai is táncra perdültek. Szuhánszki Mónika tánctanár mindenkinek megköszönte az együttműködést és a sok segítséget, amit a táncoktatás zavartalan lebonyolításának elősegítéséért tettek. Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönte meg Szuhánszki Mónika tánctanár munkáját, aki december 16 -án Sipos György díjban részesült kimagasló munkája elismeréseként. Az estét a Retro Ladies zárta, majd este 6 óra után közös fotózásra volt lehetőség a csoportokkal.


KARÁCSONYI FORGATAG


Iskolánk pedagógusai 2017. december 18-án, hétfőn karácsonyi forgatagra invitálták a Sárospataki tanítványaikat. A karácsonyra való hangolódást kézműves foglalkozással kezdtük. A gyerekek sok apró ajándékot készíthettek pedagógusaink, és dolgozóink irányításával. Az elkészült darabok karácsonyi ajándékként is szolgáltak. Természetesen a karácsonyt nem lehet elképzelni édesség nélkül. A táncosok saját maguk szaggatták ki a lekváros linzert, amit frissen kisütve nagy élvezettel el is fogyasztottak, valamint készítették el saját raffaelló süteményüket. A délután lezárásaként játékos karácsonyi vetélkedőt szerveztünk számukra. A játékok szintén a karácsony ünnepkörére épültek. A két órás karácsonyi forgataggal köszöntünk el a tanítványainktól és kívántunk Mindenkinek kellemes és békés ünnepeket.
További képek
"ÉG SZÜLTE FÖLDET" ADVENTI MŰSOR


2017. december 16.-án a sárospataki művelődési házban rendezte meg Adventi műsorát a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola. A közönséget Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. A műsor előtt Koncsol Lászlóné kuratóriumi tag segítségével közösen adták át az elismeréseket. Hagyomány az Adventi műsoron a Sipos György díjak átadása azoknak, akik kimagasló munkájukkal hosszú időn keresztül segítik az intézmény működését, öregbítik hírnevét. Partnerintézmény kategóriában Horváth László a Mezőcsáti Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola igazgatója kapta az elismerést. Külföldi kapcsolatok kategóriában Szarvasi Regina kapta a Sipos díjat, aki a lengyel partnerintézményekkel tartott kapcsolatok ápolásában segíti intézményünket. A pedagógus munkát segítő alkalmazottak közül Pachman Zsolt tevékenységét ismerte el a kuratórium a díjjal. Pedagógusaink közül Szuhánszki Mónika kapta a kitüntetést, aki Mezőkeresztesen és Mályiban végez kimagasló, elismerésre méltó tevékenységet.Minden műsor alkalmával igyekszünk valami újat, valami többet mutatni a közönségnek. Ebben a műsorban a hangulatot Jézus születését megidéző árnyjátékkal igyekeztünk megteremteni. Az árnyjátékot népi imádság kísérte, melyben a teremtést, a születést idézik meg az ősi szövegek.

Az árnyjátékot követték a csoportok produkciói, melyekben a pedagógusok igyekeztek megidézni a tél, az ünnep hangulatát. Így láthattuk A Kishattyúk táncát a Kiscsillaghoz, egy lírai keringőt Mennyország a karjaimban címmel, Vivaldi Tél tételére egy balett koreográfiát a Holdfény és Virágszirmok csoport közös előadásában, majd az Éjkék keringőt, melyben a gyerekek úgy táncoltatták a szoknyáikat, mintha valóban a éjszakai égbolton lebegnének. Az ünnepélyes, lírai hangulatba táncoltak be néptáncosaink, a Mazsola és a Csicsergő egy erőteljes, temperamentumos rábaközi tánccal, melyet a Silver Line csoport Arany és Fekete című koreográfiája követett. A jó hangulatot a Csibőricke szatmári táncai fokozták, majd a Csillagfényektől láthattunk egy bájos, hangulatos tarantellát. A Boriqitó Szeretettáncával szó szerint elözönlötte a színpadot. Közel ötven táncos produkcióját csodálhatta a közönség.

A következő meglepetés újra visszahozta a karácsony hangulatát. A Fekete Csilla által felkészített tanítványaink karácsonyi dalokat adtak elő. Végül a hagyományos tanári tánc következett. A kalotaszegi koreográfiát Horváth Csaba készítette. A legényes végén szinte felrobban a nézőtér, olyan vastapsot kaptunk. Erre jött még egy frisscsárdás. A produkció nagy sikert aratott. A záróképben láthatta a közönség az összes fellépő tanulót, akik a színpadról köszöntötték a nézőket. Így búcsúztatta a 2017-es évet a SAMI.

További képek
TISZACSERMELY IDŐSEK NAPJA, 2017. DECEMBER 8.


Sokadik alkalommal rendezték meg Tiszacsermelyen az „Idősek napját” a Kultúrházban. A tiszacsermelyi Általános Iskolában ez év szeptemberétől már csak alsó tagozatos diákok tanulnak. A gyerekek nagy izgalommal készültek ebben az évben is az időseknek szánt meglepetés műsorukkal. Először egy modern táncot adtak elő, melyet Oláhné Fojdl Adrienn táncpedagógus tanított be a gyerekeknek. Ezek után a gyerekek énekeltek és verset mondtak az időseknek. Az iskolás gyerekek műsora nagy sikert aratott a Kultúrházban. Az idősek egy kis csokoládéval kedveskedtek a fellepő gyerekeknek.

MÁLYI TÁNCOSOK FELLÉPÉSEI DECEMBERBEN


2017. december 2-án, szombaton, A Mályi Iskolásokért Alapítvány adventi jótékonysági bálján táncoltak a gyerekek. A szülői segítségnek köszönhetően a Forma 1-ben nem cserélnek olyan gyorsan kereket, amilyen gyorsan a gyerekeknek sikerült átöltözni: a néptáncos ruhából cowgirl-lé válni.
2017. december 6-án, Mikulás napján a mályi táncosok, az iskola alsó tagozatos tanulóinak rénszarvas tánccal szereztek örömöt. Annyira megtetszett a közönségnek a táncuk, hogy kedvet éreztek egy kis tánctanulásra. Kis idő múlva, közel 50 "rénszarvas" táncolt.


NYÍLT ÓRÁK A SAMI FALAI KÖZÖTT


Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a magas szintű szakmai munkára. A gyerekek felkészítése egy - egy fellépésre nem kis munkát igényel. Legtöbbször a szülők csak a színpadon látják csemetéjüket. Éppen ezért iskolánkban hagyománnyá vált, hogy bejöhetnek a szülők a próbaterembe és megnézhetik a háttér munkát. A nyílt órákon betekintést nyerhetnek a felkészülés folyamatába. Láthatják azokat a módszereket, amelyeket nap, mint nap alkalmazunk a tanítási órákon. Láthatják, hogyan lesz majd a részekből egész. A visszajelzések alapján igény van ezekre a bemutató órákra. Szívesen vesznek részt rajta a szülők, hozzátartozók.


CSALÁDI ESTEN SZEREPELTEK A CSICSERGŐSÖK


A november a bálok sokaságáról szól. A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskolában is hagyományosan november végén rendezik meg a Családi estéjüket. 2017. november 24-én pénteken a Csicsergő csoport táncosai nagy izgalommal készültek a fellépésükre. A csoport tagjai főként az iskola tanulói, így tanáraik és szüleik előtt mutathatták be tudásukat. A gyerekek a műsor elején kalocsai táncokat mutattak be. A taps már a tánc közben megszólalt.A második műsorszám, villámgyors átöltözés után, a Pupi de szíp című koreográfia volt, ami a mai kor zenéjére készült összeállítás volt. A közönségnek ez is nagyon tetszett. A szülők és a tanárok mellett a felkészítő pedagógusok is büszkék voltak a gyerekekre. A táncosok előadásában a magabiztosság, a rutin, és a jókedv egyaránt megjelent.

ISKOLÁNK TANÁRA NEMZETKÖZI LEGÉNYES VERSENYEN SZEREPELT


Az iskolánk fiatal táncpedagógusa, Zelei Ákos, 2017. november 11-én, Sepsiszentgyörgyre utazott, hogy kipróbálja táncos tudását nemzetközi közegben. A település már negyedik alaklommal rendezte meg a Székelyföldi Legényes és Szólótánc versenyét. Az ifjú tanár bácsink megmérettette magát a szakmai zsűri előtt. Az ügyes lábú néptáncosunk kiváló teljesítményéért elnyerte, a Lajtha László Alapítvány által szervezett versenyen „Az év kiváló legényes táncosa” címet. Mindannyian nagyon büszkék vagyunk Rá, és szívből gratulálunk Neki. További szép sikereket kívánunk!


A MEZŐKERESZTESI CSATÁRA EMLÉKEZTEK


A mezőkeresztesi csatát 1596. október 22-26-án vívták meg. Ez a csata volt a tizenöt éves háború legnagyobb összecsapása. A keresztény oldalon Miksa főherceg vezetése alatt álló császári, magyarországi, birodalmi, cseh, szász, spanyol és a Báthory Zsigmond vezette erdélyi hadak csaptak össze III. Mehmed szultán hadseregével. A kezdeti keresztény sikerek után végül az oszmán seregek arattak győzelmet. A csatának emléket állító egész napos ünnepségre október 28-án került sor. A Zafír csoport egy része gyönyörű táncával még ünnepibbé varázsolta a rendezvényt.


IDŐSEK NAPJA MÁLYIBAN


Október 27-én Mályiban köszöntötték a szépkorúakat. Az ünnepi műsorban közreműködött a mályi néptáncos csoport is, akiknek ez volt a tanévben az első fellépésük. Nagy izgalommal és hihetetlen fegyelemmel és türelemmel várták, hogy megörvendeztessék táncukkal a jelenlévőket.


„BÁTORSÁG, REMÉNYSÉG, SZABADSÁG”


Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek CigándonA 61 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek meg Cigándon, a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai 2017. október 21-én.A Nagy Dezső Művelődési Házban tartott ünnepségen az iskola negyedik és hetedik osztályos tanulói egy-egy rövid irodalmi műsor formájában elevenítették fel a forradalom és szabadságharc momentumait. A tanulókat, pedagógusokat, a megjelent szülőket Gulyásné Dócs Krisztina és Nagy Henrietta tanárnők köszöntötték. Az iskola énekkar két dalt adott elő a hősök tiszteletére és emlékére. Gulyás Jázmin, a cigándi klasszikus balett tagozat tanulója táncával képviselte az iskolát.


Felkészítõ pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn

XII. BÉLESFESZTIVÁL


Immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán 2017. október 14-én. A hagyományoknak megfelelően az idén is rengeteg gasztronómiai különlegességet kóstolhattak meg a rendezvényre kilátogatók, de kézműves termékek is kiállításra kerültek.
A cigándi bélesek számos fajtájával várták a szervezők a gasztronómia szerelmeseit, de a helyi HÍR – védjegyes termékekkel a cigándi apróbélessel és a cigándi kásáskáposztával kedveskedtek a meghívottaknak, emellett lepcsánkát is kóstolhattak a vendégek.
Mindezek mellett lovaglási, íjászkodási, kézműveskedési lehetőség is nyílt mindenki számára, valamint a játszótéren felállított nép játékokat is kipróbálhatták kicsik és nagyok egyaránt. A Sőregi-ház kiállítóterme állandó és két időszaki kiállítással várta látogatókat, közte egy új az 500 éves reformációval és a cigándi református egyház kegytárgyait bemutatóval.Köszöntőt mondott Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, valamint Csáki Balázsné, a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítván kuratóriumának elnöke. Kulturális műsort adott a Cigándi Tündérkert Óvoda, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes a Cigándi Gyermek Néptánccsoporttal kiegészülve. Műsorukban lukai és cigándi táncokat adtak elő. A fesztivált a Zsindely Népzenei Együttes közreműködésével táncház zárta a táncpajtában.


SZÜRETI NAP TOKAJBAN


Október első szombatján, október 7-én a Csibőricke csoport, Sárospatak képviseletébe részt vett a tokaji Szüreti napokon. 14.00 órától felvonultak, a Vízművektől egészen a főtérig. A hosszú séta alatta nagyon sokan megcsodálták a csoportokat.
A felvonulás séta után 16.00 órától, a Tokaj főterén felállított Nagy színpadon táncoltak a diákok.

A csoport felcsíki, magyarbődi és szilágysági táncokkal kápráztatta el a közönséget. A gyerekek fantasztikusan táncoltak, szinte már otthon voltak. Ez félig igaz is, hiszen a csoport egy része tokaji.


A vastaps nem maradt el. A szervezők ismét megrendelték a jó időt.


BODROGKERESZTÚR – MINDSZENT HAVI MULATSÁG


A tokaj-hegyaljai Bodrogkeresztúron október 7-én szombaton tartották az évenként rendszeresen megrendezésre kerülő szüreti mulatságot, ahol a falu apraja – nagyja , óvodástól a nyugdíjas klub tagjaiig színpadra állt egy-egy műsorszám erejéig.


Iskolánk két néptánccsoportja is sikeresen szerepelt a falujáró szüreti felvonulást követően. Az alsó tagozatos néptáncosok egy kifejezetten erre az alkalomra készült szüreti játékfűzést adtak elő sárközi ugrós táncokkal kiegészítve. Az apróságok energikus, vidám, harsány kis csapata még csak 1éve dolgozik együtt, de produkciójuk fegyelmezett magabiztosságról árulkodott.

ERDŐBÉNYE – ÖREGEK NAPJA


Az erdőbényeiek október 5-én, pénteken emlékeztek meg a helyi szépkorúakról. A rendezvénynek idén is a faluház adott otthont. A szervezők minden éven sztárvendégekkel örvendeztetik meg településük időseit, és persze évek óta iskolánk táncosa is aktívan részt vesznek ezen az eseményen.


A köszöntők és díjak átadása után a Bényei Brigantik moderntáncosai nyitották meg az estet. A csoport 6 éve alakult. Az évek során a csoportból család lett. Tagjai olyan összhangban tudnak dolgozni egymás munkáját segítve, hogy az példaértékű lehet bárki számára. Jó látni, ahogy ezek a gyerekek kellő tisztelettel és alázattal tudnak figyelni egymásra a színpadon is, a váratlan helyzeteken meglepő rutinnal emelkednek felül. Avatatlan szem is látja, érzi a köztük lévő harmóniát. Szakmai tudásuk, pontosságuk, precizitásuk is nagy előny, de ami ezeket a gyermekeket kiemeli a többi ügyes, tehetséges táncos közül, az a szív és a lélek. Mert az ő táncukat a szívük indítja, és a lélek vezeti. Ezért tudta értékelni a XXI. századi modern kor zenéjét és táncát a falu 98 éves legidősebb embere is: mert a szív és a lélek nyelvét mindenki érti. A szűnni nem akaró vastaps még a brigantik levonulása után is sokáig betöltötte a termet.


A műsor folytatásaként a legifjabb bényei táncosok köszöntötték a nagyszülőket, dédszülőket. Iskolánk erdőbényei óvodás néptánctagozata évek óta nagy sikerrel működik, amelyhez az elhivatott óvónénik segítsége elengedhetetlen volt. Áldozatkész munkájukat ezúton is köszönjük. Az ovisok – épp időszerűen - egy kedves szüreti mulatozással örvendeztették meg a nézőket. Sikerük kulcsa nemcsak gyermeki bájuk volt, hanem korukat meghazudtoló pontosságuk is.

ERDŐBÉNYE – ASZÚ FESZTIVÁL 2017.SZEPTEMBER 23.


Az egész napos eső sem tudta keresztbehúzni az erdőbényeiek jókedvét az idei Aszú Fesztiválon. A szabad térre tervezett rendezvénynek a rossz idő végett a Faluház adott otthont, és a falujáró lovas szekeres, borkóstolós felvonulást is lerövidítették a szervezők, de a hangulat így is magával ragadó volt ezen a nemzetközi fesztiválon.


A díjátadók és a szokásos erdőbényei Kádártánc megtekintése után iskolánk növendékei adták a gálaműsor nagy részét. Mivel most kezdődött még csak a tanév, ezért az általános iskola első-, második osztályos néptáncosaira nagy feladat várt: néhány táncpróba alatt kellett színpadképes produkciót elsajátítaniuk. A gyerekek elhivatottsága, fegyelmezettsége példaértékű volt, hisz egy teljesen kezdő csoport lévén igazán látványos, sikeres előadással örvendeztették meg a nézőket. Az alkalomhoz illően szüreti játékfűzést, és dél-dunántúli táncokat adtak elő.


A kisiskolásokat az óvodás néptáncos csoport követte. Dramatikus előadásukban megjelentek a szüreti szokások: a szüreti koszorú, a szőlőmunkás legények eszközös tánca, vidám szüreti versikék, és persze a jól megérdemelt mulatozás is. A „Hopp Juliska, hopp Mariska” kezdetű dalnál a hideg őszi idő ellenére sem fázott senki: 2,5 – 3éves apróságok pici táncos lábait látva minden szív melegséggel telt meg.


A kirobbanó ovis siker után nem volt könnyű színpadra állniuk a helyei moderntáncosoknak, a Bényei Brigantiknak. Fél órás műsorukba leginkább könnyed, vidám darabok kerültek. A Brigantik idén nagy változáson mentek át, hisz a csapatnak közel a fele középiskolás lett, nem tudták folytatni a táncot. A csapat maradék része kemény munkával próbálta betölteni az elballagott nagyok helyét. Az igazi öröm talán nem is az előadásuk végén felhangzó vastaps volt, hanem az, hogy minden elballagott egykori Briganti ott ült a nézők között, együtt izgultak a színpadon lévőkkel, és mosolyukkal, tapsukkal bíztatták ittmaradt, fiatalabb társaikat.


Bár szabad térre készültünk, de az igazat megvallva, tökéletes volt a rendezvény a Faluház falai között is.

RUSZIN NEMZETISÉGI NAP ERDŐHORVÁTIBAN


2017. szeptember 16-án az Erdőhorváti tagozaton tanuló táncosaink hagyományos Ruszin Nemzetiségi Napon szerepeltek. A jelen lévő érdeklődő közönség örömmel fogadta a gyerekek változatos műsorát. Polgármester úr és Elnök úr köszöntőjét követően az erdőhorváti óvodások örvendeztették meg a közönséget ezután kerültek színpadra a néptáncos gyerekek. A közönség örömmel fogadta és lelkes tapssal jutalmazta táncosainkat.


VÁSÁRTÉRI NAPI FERGETEGES ELŐADÁS


Iskolánk két héttel az iskola kezdés után közel két órás műsorral örvendeztette meg Sárospatak lakosságát a Vásártéri Napokon, a Lakótelepen. A szeptember 16-án, szombaton, 17.00 órától iskolánk csoportjai egy remekül összeállított műsorral lepték meg az érdeklődő közönséget a Reál ABC parkolójában felállított színpadon. A műsort a néptáncosok kezdték.A Csicsergő csoport a megszokottól kicsit eltérő zenére táncolt.Őket követte a Mazsola csoport, akik a legfiatalabbak voltak a fellépők között. Ők is egy népzenei feldolgozásra készített koreográfiát adtak elő, nagy magabiztossággal.
Sorba jöttek ezután a társastánc tanszakon tanuló diákok egyéni bemutatója.
A színpadon a legnagyobbak is bemutatkoztak, a Csibőricke csoport előadásában Moldvai, Magyarbődi, Felcsíki és Szilágysági táncokat láthattunk. Előadásukon már a rutin is meglátszott.A középső korosztály, a Csicsergő csoport, Kalocsai táncával ismét elkápráztatta a nézőket. A nézők szemei előtt elevenedett meg a néptáncos elemekkel díszített Lúdas Matyi története, amely egy nagyon friss koreográfia volt, mert ezt a Napközis Erzsébet táborban tanulták a gyerekek egy hét alatt.

A néptánc mellett kiemelkedően szerepeltek a Silver Line csoport moderntáncosai, akik a jazz elemeket is színpadra állították, a csoport néhány tagja előadásában is gyönyörködhetett a közönség.
A Csillagfények csoport, a klasszikus balett tanszak képviselői, a Csipkerózsika című koreográfiájában és az Éjszaka keringőjében fantasztikus magabiztossággal táncoltak, látva rajtuk a tánc iránti alázatosság.
A fellépést színesítette a társastáncosok előadásai, műsorukban a latin és standard táncok is megelevenedtek. A színes ruhák nagyon kiemelték a táncokat, emellett a táncok is nagyon tetszettek a közönségnek.

A SAMI ismét megmutatta a kiváló szakmai munkáját. A közönség a műsorszámokat nagy tapssal jutalmazta. A gyerekek munkáját felkészítő pedagógusoknak óriási köszönet, név szerint: Oláhné Fojd Adriennek, Stofanné Barna Boglárkának, Matu Zsoltnak, Borsósné Fischinger Henriettának, Réthiné Muha Krisztinának és Darmos Csabának. Ezzel az előadással iskolánk 20. tanévét színvonalas műsorral kezdte meg. Gratuláció mindenkinek!


További képek
HOLLÓHÁZI FELLÉPÉS


Alig hogy elkezdődött a tanévünk, 2017. szeptember 8.-án, pénteken már meghívásnak tettünk eleget.Iskolánk Csicsergő, Csibőricke, Csillagfény, Silver Line és Borikitó csoportja Hollóházára utazott, a porcelángyár 240 éves évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre.A gyerekek egy órás műsorában megjelentek a különböző stílusú táncok.A műsor összeállításakor törekedtünk arra, hogy a néptánc, a balett, a társastánc és a moderntánc koreográfiák felváltva kerüljenek a színpadra.A bemutatkozás nagyon színvonalas és változatos volt.A közönségnek nagyon tetszett, nagy tapssal jutalmazta az előadásokat.Mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtottak a táncosok.
További képek
TANÉVNYITÓ


2017. szeptember 4.-én, ismét megteltek iskolánk falai gyermek zsivajjal. Kezdetét vette a 20 tanítási évünk. A tanévnyitó ünnepségünkre sokan eljöttek, szinte már nem is fértünk el a terembe.
Az érdeklődőket elkápráztatta Török Boglárka saját készítésű koreográfiája, valamint Klaj Kaludia Bernadett, Macsikás Gábor, Ivancsó Réka és Klaj Flórián József szilágysági tánca.
A kedves kis műsorok között, az igazgatónő beszédéből megtudtuk, hogy a nyáron is számos fellépéseken vettek részt az iskolai csoportok, valamint a három tábort is lebonyolítottak az iskola pedagógusai. Az új jubileumi tanévet nagy lelkesedéssel és lendülettel és még nagyobb energiával kezdik meg.

NAPKÖZIS ERZSÉBET TÁBOR A SAMIBAN - MÁSODIK HÉT!


A néptáncosok számára szervezett jó hangulatú tábor után Iskolánkat a második héten a társastáncosok és a balettosok népesítették be. Az ehhez szükséges anyagi támogatást szintén az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adta. 2017. augusztus 21-25-ig 56 diák élvezhette az összeállított programokat. Hétfőn a csoportok csapatépítésén túl ráhangolódtak a hét feladatára, megtörténtek a csoportbeosztások. Az egész héten három csoportban történtek a foglalkozások. A két társastáncos csoport a héten az Aladin című rajzfilmet dolgozták fel, míg a balettosok a széttáncolt cipellők című filmet. A kellő motivációt a két film adta meg, amit párhuzamosan néztek meg a csoportok. Ezek alapján került feldolgozásra a két film. Táncos elemekkel fűszerezve a zenei betétekre készültek a koreográfiák.
Hétfőn délután a gyerekeknek szintén lehetőségük volt megtekinteni a Rákóczi Vár Ágyúöntő műhelyét. A tárlatvezetés után jó volt kimozdulni, ÍGY a gyerekek kimentek a Várkertben található történelmi játszótérre, ahol felszabadultan játszottak a friss levegőn. A mozgás és friss levegő megtette a hatását, mert nagy élvezettel pusztították el az uzsonnát a résztvevők. A hét további részében, különböző foglalkozások váltakoztak, forgószínpad szerűen cserélődtek a csoportok.
További képek az első napról

Kedden a táncoktatás és a kézműves foglakozás mellett megjelent az egészséges életmód keretén belül a gyümölcssaláta készítés, és az egészséges életmód köré épített elméleti tájékoztató. A gyerekek a délelőtt tanári irányítással beszélgettek arról, hogy milyen hatásai vannak a nyers gyümölcsöknek, majd vásárolt gyümölcsökből salátát készítettek, amit el is fogyasztottak. Délután a tanulók - az életkori sajátosságokat figyelembe véve- beszélgettek a táplálkozás céljáról, jelentőségéről, az egészséges táplálkozásról. Játékos formában elkészítették a táplálkozási piramist. A kézműves foglakozásokon fonófával és fonallal készült az előadás háttere, valamint a hétfői programok élményei megelevenedtek a rajzlapokon.
További képek az második napról

Szerdán nagy lelkesedéssel indultak a buszos kirándulásra. Első állomás ismét Karos volt, ahol a Honfoglaláskori Látogatóközpontot tekintették meg. Itt a helyszínen lehetőség volt még bőrdíszműves foglalkozás keretén belül bőrkarkötőt fonni. Kipróbálhatták a faégetést, a lovaglást és az íjászkodást is. A szabadban elköltött tízórai és ebéd után ismét buszra szálltak a gyerekek és második állomásként Sátoraljaújhelybe utaztak a Zemplén Kalandparkba. Itt a gyerekek libegőn mentek fel a hegyre, ahol kalandtúráztak és hófánkoztak. Nagyon tartalmas délutánt töltöttek el a diákok és kicsit elfáradva értek haza.
További képek az harmadik napról

Csütörtökön a kézműves foglakozás és a táncoktatás mellé a sport és szellemi vetélkedők csatlakoztak. A sport vetélkedő során voltak váltóversenyek és sorversenyek egyaránt. A szellemi vetélkedőben számot adtak a csapatok a tudásukról, a héten történt eseményekről. A csapatok teljesítményét csokoládéval, keksszel jutalmaztuk. Az e napi kézműves foglakozásokon elkészítették a fellépés kellékeit. Balettosok gyönyörű megvarrt ruhájuk mellé varázspálcát és koronát, a társastáncosok, varázsszőnyeget, csörgőt a kezükre.
További képek az negyedik napról

Pénteken a tábor zárás napján készülődtek a szülői bemutatóra, összepróbálták a héten tanult koreográfiákat, kosztümöket adtak a szereplőknek, a héten készített kellékeket kipróbálták. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, mert a szülők egy nagyon jó, ötletgazdag műsorokat kaptak ajándékba. Az elkészített produkciókra a gyerekek és a pedagógusok is méltán lehettek büszkék.
További képek az ötödik napról


NAPKÖZIS ERZSÉBET TÁBOR A SAMIBAN!


Az idén első alkalommal lehetőségünk adódott arra, hogy iskolánk diákjai számára napközis jellegű néptánc tábort szervezzünk. Az ehhez szükséges anyagi támogatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adta. 2017. augusztus 14-18-ig, iskolánk falai között, 60 diák élvezhette a napközis táborba összeállított programokat. Hétfőn a csoportok csapatépítésén túl ráhangolódtunk a hét feladatára. Délelőtt megnézték a táborlakók a Lúdas Matyi című rajzfilmet, amely a hét témájának ihletője, ugyanis az egész hét arról szólt, hogy a táncos lábak segítségével, néptáncos elemekkel, néptáncos zenére megelevenítsük a szülők számára ezt a mesét. A héten három csoportban dolgoztak a csoportok.


Hétfőn délután a gyerekeknek lehetőségük volt megtekinteni a Rákóczi Vár Ágyúöntő műhelyét. A gyerekek érdeklődve hallgatták a tárlatvezetőt. Ezután a gyereksereg kiment a Várkertben található történelmi játszótérre, ahol a játék mellett lehetőség volt népi játékok játszására is. A gyerekek nagyon élvezték a szabadságot. A mozgás és friss levegő megtette a hatását, mert nagy élvezettel pusztították el az uzsonnát a résztvevők. A hét további részében, különböző foglalkozások váltakoztak, forgószínpad szerűen cserélődtek a csoportok.
További képek az első napról

Kedden a táncoktatás és a kézműves foglakozás mellett megjelent az egészséges életmód keretén belül a gyümölcssaláta készítés, és az egészséges életmód köré épített elméleti tájékoztató. A gyerekek a délelőtt tanári irányítással beszélgettek arról, hogy milyen hatásai vannak a nyers gyümölcsöknek, majd vásárolt gyümölcsökből salátát készítettek, amit el is fogyasztottak. Délután a tanulók - az életkori sajátosságokat figyelembe véve- beszélgettek a táplálkozás céljáról, jelentőségéről, az egészséges táplálkozásról. Játékos formában elkészítették a táplálkozási piramist. A kézműves foglakozásokon fonófával és fonallal készült az előadás háttere, a liba jelmez, a párta, a katonasapka és a rajzok, amik az élményeket tükrözték.
További képek a második napról

Szerdán nagy lelkesedéssel indultak a buszos kirándulásra. Első állomás Karos volt, ahol a Honfoglaláskori Látogatóközpontot tekintették meg. Itt a helyszínen lehetőség volt még bőrdíszműves foglalkozás keretén belül bőrkarkötőt fonni. Kipróbálhatták a faégetést, a lovaglást és az íjászkodást is. A szabadban elköltött tízórai és ebéd után ismét buszra szálltak a gyerekek és második állomásként Sátoraljaújhelybe utaztak a Zemplén Kalandparkba. Itt a gyerekek libegőn mentek fel a hegyre, ahol kalandtúráztak és hófánkoztak. Nagyon tartalmas délutánt töltöttek el a diákok és kicsit elfáradva értek haza.
További képek a harmadik napról

Csütörtökön a kézműves foglakozás és a táncoktatás mellé a sport és szellemi vetélkedők csatlakoztak. A sport vetélkedő során voltak váltóversenyek és sorversenyek egyaránt. A szellemi vetélkedőben számot adtak a csapatok a tudásukról, a héten történt eseményekről. A csapatok teljesítményét csokoládéval, keksszel jutalmaztuk.
További képek a negyedik napról

Pénteken a tábor zárás napján készülődtünk a szülői bemutatóra, összepróbáltuk a héten tanult koreográfiákat, kosztümöket adtunk a szereplőknek, a héten készített kellékeket kipróbáltuk. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, mert a szülők egy nagyon jól összeállított műsort kaptak ajándékba. Az elkészített produkcióra a gyerekek és a pedagógusok is méltán lehettek büszkék.
További képek az ötödik napról

Szerencsi Csokifesztivál


2017. augusztus 24.-én a Szerencsi Csokifesztivál nulladik napján Szerencs Város Önkormányzata és a Szerencsi Tankerület a hozzá tartozó közoktatási intézményeket hívta egy nagyszabású rendezvényre, ahol az iskolák tanulói adták a műsort, az iskolák tantestületei pedig főzőversenyen vettek részt. A megfőzött ételekkel megvendégelték fellépő diákjaikat. A Bodrogkeresztúri Általános Iskolát a Tulipán néptánc csoport képviselte. A Kalocsai koreográfiával nagy sikert arattak. Ezek után elfogyasztották a jól megérdemelt lepcsánkát és lecsós csirkecombot. A nap folyamán megnézhették a 4 For Dance táncosainak virtuóz produkcióját.


A cigándi néptáncosok nyári szereplései


Nagy örömére szolgál a Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttesnek az, hogy a jelenlegi tizenkettő felnőtt táncos mellé csatlakozott nyolc tehetséges gyermek is, akik a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Cigándi tagozatán tanulnak. Ők kitartásuknak, szorgalmuknak köszönhetően már számos alkalommal léptek fel közösen a felnőttekkel, így pallérozva tovább tudásukat, szerezve egyre több színpadi rutint.


A Cigándi Gyermek Néptánccsoport nyári fellépései:

A gyerekek felkészítette: Lőrincz László pedagógus.


A moderntáncosok és balettosok nyári fellépései


Nagy sikert arattak a cigándi és a sárospataki modern tánc és klasszikus balett csoportja a szlovákiai Szölöskén, 2017. június 24.-én, ahol a Falunap keretében léphettek fel a gyerekek. A Szölöskei Falunapon történt fellépés híre eljutott a közelében fekvő Ladmóc településre. Így kapta a felkérést ismét a csoport 2017. augusztus 6.-án. Mind két településen a nézők nagy szeretettel fogadták a táncosokat. A táncosok elkápráztatták a helyi közönséget, akik nagy tapssal jutalmazták őket. Felkészítő pedagógusuk: Oláhné Fojdl Adrienn. 2017. augusztus 20.-án a Nagyszínpadon, Cigándon szerepeltek a helyi moderntáncosok és balettosok. Az eső ellenére is nagy sikert arattak a helyi lakosok körében, akik sok tapsot adtak a táncosoknak.Bodrogkeresztúri falunap


A Bodrogkeresztúron megrendezett falunapon léptek fel iskolánk helyi csoportjai, 2017. augusztus 19.-én, a Tulipán Néptánc Csoport és a nyolcadik osztályos társastáncosok, valamint a tarcali tagozatunk TT Dance csoportjának társastánc és néptánc csoportja. Végül versenytáncos párosunk Szabó Elizabet Diana és Muszka Márk Áron tartott bemutatót. A falunap szokásos főzőversennyel, kirakodó vásárral, fogadta az érdeklődőket. Az iskolánk tanulói által adott műsort nagy érdeklődéssel figyelték a vendégek, akik között a lengyel testvértelepülés küldöttségét is köszönthettük.

Aratóünnepen Lengyelországban


2017. augusztus 14.-16. között a Csibőricke csoport a Cigándi tagozat néptáncosaival közösen vett részt Lengyelországban, Kolaczycében rendezett Aratóünnepen. A vendéglátókkal régi ismerősként köszöntöttük egymást, hiszen a kapcsolat hosszú évekre nyúlik vissza. Az ünnepség a városi sportpályán felállított színpadon zajlott. A hivatalos köszöntőket az aratókoszorúk bemutatása követte, amelyeket mi is megcsodáltunk. A helyi népi énekkar után következett a műsorunk, mely nagy sikert aratott a közönség körében. Este egy híres lengyel sztár adott koncertet, az addigra több ezerre növekedett nézősereg előtt. Táncosok, kísérők, tanárok mindannyian jól éreztük magunkat és szép emlékekkel tértünk haza.


Keresztúrok találkozója Sajókeresztúr


2017. augusztus 12.-én a Bodrogkeresztúri Önkormányzat küldöttsége részt vett a Sajókeresztúrban megrendezett Keresztúrok találkozóján, ahol magyarországi és határon túli Keresztúr nevű települések küldöttségei vendégeskedtek. A Bodrogkeresztúri néptáncos gyerekekkel a kulturális műsorok megtekintése és a bazározás mellett lehetőségünk nyílt csónakázni a Sajón és lovas kocsizni a településen. Műsorunkat, melyben moldvai, bökönyi és kalocsai táncokat adtunk elő, a közönség nagy lelkesedéssel fogadta.


Kiállítás megnyitó


Iskolánk Csibőricke csoportjának tagjai sikeresen szerepeltek 2017. augusztus 12.-én, Sárospatakon a Makovecz téren megrendezésre kerülő Season of life táncshowhoz kapcsolódó fotó kiállításon. Ez a rendezvény a Zempléni Művészeti Napok keretén belül valósult meg. A kiállítás megnyitóján két koreográfiát mutattak be az érdeklődő közönségnek. A műsor végén, a nézők tapsát követően, megdicsérték a fiatalok előadását. Felkészítő pedagógusok: Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.


Anna napi rendezvény


2017. július 29-én Háromhutában jártak az Erdőhorváti tagozaton tanuló táncosaink a hagyományos Anna napi rendezvényen. Szép számú közönséget szórakoztattak a táncosok az újonnan elkészült színpadon. Este hat órakor polgármester úr köszöntőjét követően léptek színpadra a gyerekek, néptánccal és szerkesztett táncos produkcióval. A fél órás műsort a közönség örömmel fogadta és vastapssal jutalmazta.Keresztesi Vigasságok


Július 22-én a Keresztesi Vigasságok programsorozat részeként a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola helyi növendékei tartottak fergeteges táncbemutatót. Kicsiktől a nagyokig, valamennyi csoport, vidám táncaikkal örvendeztették meg a közönséget. Az egyórás műsor végén színpadra lépett valamennyi táncos, hogy fináléval zárják produkcióikat. A csoportokat betanította: Szuhánszki Mónika.


TÁNCTÁBOR 2017.


Iskolánk hagyományos tánctáborát 2017. június 19-24-ig tartotta a sátoraljaújhelyi Várhegy Üdülőben. Már évek óta visszajáró táborlakók vagyunk, hiszen a festői környezet, a friss, tiszta levegő minden éven bebizonyítja, hogy kiváló hely a tábor lebonyolítására. Az idén 75 táncossal élvezhettük a jó időt és az egy hetet.


Szerencsénkre az időjárás is a barátunk lett, mert volt alkalmunk kipróbálni többször is a medencét. A nagy csobbanások és kacagások igazi nyaralási érzetet keltettek. A táborban a gyerekek a tánctanulás mellett kézműves foglalkozásokon, sportversenyeken vettek részt. A táborban 4 csoportban dolgoztunk, mindegyik csoport tanulhatott néptáncot, társastáncot, balettet, moderntáncot. Csütörtökön éjjeli akadályversenyt is szerveztünk számukra, ami szintén nagy sikert aratott.

A tábor egy hete alatt újabb barátságok szövődtek, és a meglévők pedig még jobban elmélyültek. Az éven először elhagytuk a tábor területét, és elmentünk kirándulni autóbusszal Pálházára, ahol a kisvasúttal felmentünk Kőkapura. Ott pihenés képen kipróbáltuk a játszóteret, nagy sétát tettünk a csónakázó tó körül és élveztük a szép kilátást. A táborozók két csoportban tették meg ezt a kirándulást.


Az igazi tábori hangulatot az is alátámasztotta, hogy az általunk megfogalmazott szabályokat betartattuk: reggeli torna, foglakozások, fürdés, takarodó, szobák rendben tartatása. A tábor záró estéjén kihirdettük a legtisztább szobák nyerteseit, illetve a sport versenyek győzteseit is.

A haza utazás napján még egy meglepetésben volt részük a táborozó ifjúságnak, ugyanis mindenki tábori pólót kapott ajándékba, amit a szülők számára adott bemutatóra vettek fel. Az egyen póló is tükrözte az egységet. A tábor ilyen színvonalú megszervezésében a Magyar Művészeti Akadémia támogatása is nagymértékben hozzájárult, melynek logója a pólókat is díszíti.

A tábor az egyik legkiválóbb közösségépítő program, és olyan élményekben van részük a diákoknak, amire szívesen fognak visszaemlékezni. A tábor azért sikerült így, mert egy kiváló pedagógusokból álló csapat szervezi már évek óta, amit mára már rutinosan és magabiztosan végeznek. Köszönöm a pedagógusok és segítők részvételét, hiszen nélkülük ez nem valósulna meg. Ennek eredménye, hogy a táborlakók nagy része évről évre visszatér.


További képek itt
JÓZSEFFALVAI FELLÉPÉS


Iskolánk Csicsergő csoportja immár negyedik éve visszatérő fellépője a 2017. június 17.-én, Józseffalván megrendezett ünnepségen. A csoport német táncok betanulását is elvállalta, és évről évre egyre magabiztosabban mutatják be a német nemzetiségű táncot. A fellépés az idén is nagy sikert aratott, még az időjárás is kividult. A táncokat betanította Borsósné Fischinger Henrietta és Réthiné Muha Krisztina.VÁMOSÚJFALUI ISKOLA GÁLA


A helyi általános iskola június 10.-én szombaton délelőtt tartotta az iskola alakulásának 25 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból mutatkozott be iskolánk Vámosi angyalok és csillagok nevű csoportjai. A közel 30 fő társastáncos előadásában, láthattunk standard és latin táncokat. A gyerekek a színpadon bemutatták az egész éven tanultakat, melyet a szülők és a helyi iskola vezetősége is nagyra értékelt. Természetesen a dicséret a gyerekeké és az őket felkészítő pedagógusé Stofanné Barna Boglárkáé.

ROCK SAMI


Iskolánk hagyományos tanév végi bemutatóját június 10-én tartotta, a Művelődés Házába. Az idei műsor rendhagyó volt, mert a táncosok a rock világába kalauzolták el a nézőket. Mindegyik csoport a tőle nem megszokott zenére készített koreográfiát. A meglepetés sikerrel járt, mert mindegyik műsorszámot nagy taps fogadott. Öröm volt nézni, hogy a négy tanszak mennyire össze tudott dolgozni. A műsor végén a tanárok tánca adta a legnagyobb meglepetést. A közönség folyamatos tapsa mellett alig lehetett hallani a zenét. Fantasztikus volt látni a színpadon a tanárok közti összhangot. A táncosok is nagyon büszkék voltak tanáraikra. A műsor zárásaként került sor a díjak kiosztására. Elismerő oklevelet kapott Darmosné Durányik Edit és Alencsik Melinda, akik áldozatos munkájukkal hozzáájultak az idei tanévben, az iskolánk hírnevének öregbítéséhez és megfelelő működéséhez. Kerchner Zoltán díjat kapták azok a tanulók, akik az idei évben számos versenyen kiváló eredményt értek el: Stofan Ferenc, Séra Enikő, Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs. A 2016-2017-es tanév legjobb pedagógusa pedig Borsósné Fischinger Henrietta lett, aki méltó a cím elnyerésére.

További képek
TANÉVZÁRÓK


CIGÁND

Május 24-én került megrendezésre a cigándi néptánctagozat évzáró gálaműsora. Az itt tanító kollégák áldozatos munkáját dicsérte ez a 9 csoportot felvonultató, színvonalas produkció, melynek egyik különlegessége, hogy a csoportok mellett számos díjazott szólista szakmai felkészültségét is megcsodálhatták a nézők. A cigándi általános iskolával ápolt jó kapcsolatunk eredményeként a teljes alsó tagozat megismerhette őseink népi kultúráját, táncait. Erről adtak számot az alsó tagozatos gyerekek. A gálaműsort a legkisebbek nyitották meg vidám, játékos koreográfiáikkal, az alsó tagozatosok előadásában láthattunk még moldvai táncokat, dél-dunántúli koreográfiát, bodrogközi, helyi táncanyagot és egy lendületes mezőföldi koreográfiát. A csoportok mellett bemutatóztak az idei tanévben szólistaként vagy páronként helyezést elért táncosok. Különlegesség volt még a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttesből alakult kamara csoport „Lukai táncok” című produkciója, mely több táncversenyen is Arany minősítést kapott. A szintén Arany minősítésben részesült Cigándi Gyermek Néptánccsoport „Bodrogközi táncok” című koreográfiája zárta a színvonalas rendezvényt. A műsoron nyújtott teljesítmény és az éven elnyert számtalan díj, mind az ott tanító kollégák példaértékű munkamorálját, szakmai felkészültségét hirdette. A vastaps nekik is szólt: Gyöngy Ilonának, Lőrincz Lászlónak és Horváth Csabának.
Június 1-én, A Cigándi Művelődési Háza adott otthont a Cigándi tagozatunk balett táncosainak és a moderntáncosainak évzáró bemutatójának. A közel egy órás műsoron a közönség egy időutazásnak volt a része. A kis táncosok elragadó műsora elkalauzolt Bennünket az őskor, az egyiptomiak, a kalózok, a 80-as évek korába. A műsor második felében bemutatásra kerültek a Mezőtúri balett versenyre készült koreográfiák. A nézők tapsa kellő jutalom volt a szereplőknek és nem utolsó sorban az őket felkészítő pedagógusnak, Oláhné Fojdl Adriennek.RICSE

Május 29-én a ricsei táncosok is az egész éven tanult táncok bemutatásával búcsúztatták a 2016-2017-es tanévet. Az 1. osztályos apróságok „Bújj, bújj zöld ág” című játékos koreográfiáját egy mesefeldolgozás követte,melynek a címe „Én elmentem a vásárba…”. A 2.osztályosok „Cickom, cickom” című játékfűzése már egy komolyabb táncos tudást igénylő sárközi ugróssal egészült ki, melyet szintén egy rendhagyó, mondókákból,játékokból álló koreográfia követett „Na, gyerünk” címmel. A bájos aprónép sikere nem maradt el, előadásukon látszott az egész éves kitartó, színvonalas munka. Felkészítő pedagógus: Horváth Csaba.


TISZKESZI

Tiszakesziben június 1-én rendezték meg az Tanévzáró bemutatót. A közönség láthatta, ahogy az apróságoktól egészen a félig felnőttekig, milyen tánctudással rendelkeznek a táncosok. A műsorban a társastáncok mellett megjelent a néptánc is. A szülőknek nagyon tetszett a bemutató, ezt a tapsaikkal is többször kifejezték. A műsorszámok nagyon ki voltak dolgozva, és az egész éves munkát kiválóan tükrözték. A taps és a köszönet a felkészítő pedagógusoknak is egyaránt járt, még pedig, Felföldi Péter Gézának és Zelei Ákosnak.


MEZŐCSÁT

Június 2.án délután 17.00 órától kezdődött az iskola Gála műsora, melynek keretein belül iskolánk néptáncosai és társastáncosai léptek fel. A néptáncosok fergeteges műsorában láthattunk játékfűzést a legkisebbektől. Másodiktól felfelé már a táncos lábakon megjelentek a sárközi, rábaközi, mezőcsáti táncok. Fergeteges meglepetésként érte a közönséget a negyedikesek és a nyolcadikosok össztánca. Nagyon jó élmény volt nézni, hogy közel 50 gyerek egyszerre táncolta a Mezőcsáti táncokból készített koreográfiát. A vastaps természetesen nem maradt el. Őket követte a társastáncok előadása, akik contryt és angolkeringőt adtak elő. A két órás műsor kiválóan tükrözte a szakmai munkát, mely köszönhető Szuhánszki Mónikának, Zelei Ákosnak és Zelei Ferencnek.SAJÓBÁBONY, ALSÓVADÁSZ

Mind két telephelyen bemutatásra kerültek az egész éven tanultak. A szülők joggal lehetnek büszkék gyermekeikre, amikor látták őket táncolni. Juhász Viktória egész éves kitartó munkája eredményeként kiváló műsor összeállítást láthatott a közönség. A gyerekek nagyszerűen táncoltak. A sok taps jutalmazta a gyerekeket és a tanár nénijüket is.

FOGADJ EL NAP!


Iskolánk csoportjai meghívást kaptak az Erdélyi János Általános Iskola által rendezett Fogadj el napra. Ezen a napon a város iskolái képviseltették magukat. Május 25.-én délelőtt a művészeti előadások váltották egymást. A fellépők között voltak iskolánk csoportjai is: a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 1.a és 1.b. osztályos tanulói., a Virágszirmok csoport, a Csicsergő csoport és a Borikito csoport egy párosa, Gáspár Szabolcs és Kovács Bernadett. Az iskolánk kiváló előadást nyújtottak, a taps most sem maradt el. A táncosokat felkészítette: Noszály Kamilla, Borsósné Fischinger Henrietta, Stofanné Barna Boglárka és Réthiné Muha Krisztina.
TOKAJ – GYERMEKNAP


Az Európa szerte híres tokaji Fesztiválkatlanba kaptak meghívást május 23-án a tüzes tarcali társastáncosok, hogy az idei gyermeknapi programot előadásukkal színesítsék. A lendületes, vidám rendezvény a hatalmas Fesztiválkatlan több helyszínén zajlott. A számos izgalmas program között táncos lábú, csinos lánykáink előadása mágnesként vonzotta a nézőket. Magával ragadó latin táncaikat és vidám moderntánc előadásukat méltán kísérte a tömeg vastapsa. Felkészítő pedagógusok: Lovasné Tóth Judit és Matu Zsolt.

ÚJABB TÁRSASTÁNCOS SIKEREK


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai és páros versenyzői idén is sikeresen szerepeltek a Sátoraljaújhelyben 2017. május 19-21. között megrendezett XIII. Zemplén Országos Minősítő Társastánc Fesztivál és Koreográfus Verseny elnevezésű rendezvényen. Szombat délelőtt a párosok versenyén Séra Enikő és Stofan Ferenc latin gyermek haladó és junior kezdő összevont kategóriában 1. , míg Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs latin junior haladó kategóriában 2. helyezést értek el. A két páros tagjai mindannyian a Borikitó csoport tagjai, felkészítő tanáruk Stofanné Barna Boglárka. Latin ifjúsági haladó és felnőtt haladó összevont kategóriában pedig Szabó Diána Elizabet és Muszka Márk Áron párosa 1. helyet szerzett, felkészítő pedagógusuk Matu Zsolt. Vasárnap délelőtt a latin koreográfiáké volt a főszerep, ahol a sátoraljaújhelyi Szivárvány csoport Veszélyes Szamba című koreográfiájával elismerő oklevelet szerzett. A sárospataki Happy Time csoport Szellemirtók koreográfiáját a zsűri bronz minősítéssel értékelte. Mindkét csoport felkészítő tanára Alencsik Melinda.ERDŐHORVÁTI – 50 ÉVES JUBILEUMI GÁLA


Az Erdőhorváti Általános Iskola idén május 20-án ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ezen a jeles napon az Arany minősítéssel díjazott helyi néptáncosok adták elő fergeteges kalocsai táncokat feldolgozó koreográfiájukat. Pördültek a szoknyák, röpültek a szalagok, csengő hangú torkokból szállt az ének, jókedv és erő sugárzott minden mozdulatukból. Ezzel a művel a gyermekek idén Arany minősítést kaptak a sárospataki Sipos György Néptánc fesztiválon. Az érdem nem csak a gyermekeké, hanem elhivatott tanárnőjüké is, Borsósné Fischinger Henriettáé.

Abaújszántói XVI. Ivó Napi fesztivál


Iskolánk néptáncosai 2017. május 20-án, szombaton Abaújszántóra utazott. A Csicsergő és a Csibőricke csoport fergeteges műsort adott az XVI. Ivó napi fesztiválon. A rekkenő hőség ellenére is kiválóan helyt álltak a táncosok. A közönség a jókedvű előadásukat nagy tapssal jutalmazta. A gyerekek is nagy rutinossággal mozogtak a színpadon a nézők és a szülők nagy örömére.TARCAL – ISKOLAGÁLA


A tarcali szokásos Iskolagála idén május 18-án került megrendezésre. A helybéli társastáncos lányok latin bemutatójukkal színesítették a programot. Tüzes ritmusok, vérpezsdítő dallamok, apró ruhák, és önfeledt jókedv jellemezte az előadásukat, mellyel a rendezvény hangulatát a csúcspontra emelték. Felkészítő pedagógusok: Lovasné Tóth Judit és Matu Zsolt.

ANYÁK NAPI MŰSOROK


Az anyák napi megemlékezés minden ember számára nagyon fontos ünnep. 2017. május 07.-én, nem volt ez másképp Makkoshotykán sem. A gyerekek már hetekkel ezelőtt készülődtek a köszöntésre, verssel, énekkel és tánccal. A műsort színesítették Csicsergő és a Csibőricke csoport tagjai is. A szülők elérzékenyülve nézték a számukra összeállított műsort. Zárásként közös verssel és egy szál virággal köszöntötték az édesanyákat a fellépők. Május 7-én ünnepelték a zemplénagárdi általános iskolások az anyák napját. A helyi alsó tagozatos néptáncos gyermekek műsorát a cigándi tagozatunk felsős diákjai egészítették ki, előadásukat mintegy anyák napi csokorba kötve. Május 8-án köszöntötték a révleányvári gyermekek az édesanyákat. Az alsó tagozatos néptáncos diákok koreográfiái - ügyes felkészítő tanáruknak köszönhetően – egy sokrétű, változatos előadás vázát képezték. A gyermekek szívet melengető versekkel, dalokkal, és színvonalas táncos betétekkel örvendeztették meg az édesanyákat, nagymamákat. Felkészítő pedagógusok: Borsósné Fischinger Henrietta, Réthiné Muha Krisztina, Lőrincz László.
MAJÁLIS


Az idei sárospataki Majálison újra a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai adtak színvonalas műsort a Plasztik SE mazsoretteseivel kiegészítve.A kividuló időjárás nézők százait csalogatta ki a Vizikapu szabadtéri színpadához. A két órás gálaműsoron a SAMI sárospataki csoportjai és kiemelkedő, díjazott szólistái mellett néhány vidéki csoport is képviseltette magát, úgy mint az Erdőhorvátiból érkezett arany minősítéssel rendelkező Ördögszekér Gyermektánccsoport, és a szomszédos Erdőbénye táncos lábú Bényei Brigantik névre hallgató, szintén arany minősítéssel rendelkező moderntánc csoportja.
A műsort az óvodás korosztály nyitotta. A Mazsola Néptánccsoport apróságai korukat meghazudtoló profizmussal álltak színpadra: produkciójuk letisztult, pontos, élettel teli, könnyed pajkosságot sugárzott, így az első műsorszám megalapozta a jó hangulatot, egyben előre vetítette az egész műsor magas színvonalát.A nyitótáncot követően lendületes néptánc előadásokat, kifinomult, szíveket túlcsordító balett produkciókat, valamint lüktető társastánc és moderntánc koreográfiákat láthattak a nézők.
Különlegessége volt az idei majálisnak iskolánk büszkeségeinek, díjat nyert szólistáinknak az előadása. A 2017-es mezőtúri Országos Balett és Moderntánc Fesztiválon több növendékünk is ragyogó eredményt ért el. Közülük a serdülő korosztályban 1. helyezést elért Török Boglárka, és a 2. helyezett Darmos Alíz magával ragadó versenyprogramját mutatta be a sárospatakiak nagy csodálatára, hisz ezeket a koreográfiákat a gyermekek saját maguk készítették. A sikerük itt sem maradt el.
Öröm volt nézni, ahogy a két órás műsor alatt a nézők serege egyre nőtt, és az ebédidő közeledtével sem jutott eszébe senkinek felállni a nézőtérről, hisz a SAMI táncos gyermekei bájukkal, tudásukkal, energikusságukkal mindenkit odaszegeztek a színpad elé.Évről évre változatlan jókedvvel, magas szakmai képzettséggel teszik a SAMI-sok feledhetetlenné a sárospataki Majálisokat!
IX. SIPOS GYÖRGY NÉPTÁNCVERSENY


Idén kilencedik alkalommal rendezi meg Iskolánk azt a tehetségnapot, melyen nem csak a mi táncosaink, hanem más oktatási intézmény tánccsoportjai, szólistái, népdalénekesei mérettethették meg magukat egy három fős szakértői zsűri előtt.


Április 22-én kora reggeltől pezsgő élet töltötte be a Tánciskolát és a sárospataki Művelődés Házát, mely helyt adott ennek a nagyvolumenű rendezvénynek.


A versenyprogram 11órától kezdődött, melyet izgatott készülődés előzött meg: színpadbejárások forgataga, csodás hajfonatok készítése, öltözködés, utolsó hiányzó ruhadarabok, kiegészítők beszerzése, mely mind a táncosoknak, mind a felkészítő tanároknak némi nyomást jelentett így a nagy hajrában.


Megyénk számos településéről érkeztek ide néptánccsoportok, népdalénekes kis pacsirták. Saját telephelyeinkről Cigánd, Ricse, Tolcsva, Erdőhorváti, Tarcal, Bodrogkersztúr,Sárospatak képviseltette magát, de versenyezni érkeztek ide a vizsolyi, alsódobszai, mádi, szemerei, boldogkőváraljai gyermekek is.


Műsoraik színes palettája tudásuk sokrétűségéről tanúskodik, hisz koreográfiákat láthattunk Rábaköztől Sárközön át, Kalocsától Bodrogközig, Magyarbődtől, Szilágyságtól egészen Moldváig. A résztvevő gyermekek korosztálya is legalább ilyen változatos volt, hisz az egészen apró, óvodás korosztálytól, a felnőttnek számító táncosokig mind képviseltették magukat.A nap végi díjazás nagy örömöt jelentett mindenkinek, hisz olyan magas szintű produkciókat láthattunk, hogy a zsűri senkit nem engedett el díj és oklevél nélkül.Így a csoportok között született 6 db bronzérem, 7 db ezüstérem és 8db fényesen csillogó aranyérem. A szólistákat is elhalmozták elismerő kitüntetéssel, hisz a lányok között kiosztottak 10db kiskalárist, 6db nagykalárist, 2db örökös nagykalárist, a fiúk között 6db kisbokrétát, 4db nagybokrétát és 4db örökös nagybokrétát. Különdíjjal jutalmaztak 10 bátor szólista apróságot, és Pacsirta díjat kapott 5db aranytorkú népdalénekes gyermek.


A versenyen közel 400 gyermek vett részt, akik bár a nap végére joggal elfáradtak, de mindannyian boldog mosollyal térhettek haza. Jövőre visszavárjuk mindannyiukat!További képek
KÁROLYFALVA - KERESZTAPA BÁL

Szintén április 22-én este került megrendezésre a 20’-as évek hangulatát és a maffiafilmek világát idéző Keresztapa Bálra Károlyfalván. A résztvevők fekete-fehér dress-code-ját a szivar és az ikonikus kalap egészítette ki, igazi szesztilalom ideji hangulatot varázsolva. Gondolhatnánk, hogy ezt a hangulatot nehéz volt fokozni, de a már szinte profinak számító Boriquito társastánccsoportnak ez sem volt kihívás.Fergeteges műsorukban bécsi keringő, chelston, swing, és quick step szerepelt,mely koreográfiákat tapasztalt pedagógusuk külön erre az alkalomra álmodott meg. Elsöprő alakításukat – mint mindig – most is vastapssal jutalmazta a közönség.


MEZŐTÚR

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola harmadszor vett részt a Mezőtúron megrendezett: IV. „Mezőtour” Országos Balett és Moderntánc Fesztiválon és a VI. Mezőtúri Növendék Koreográfusi Versenyen.

A magas színvonalú rendezvényt 2017. április 22-23-án rendezték meg a Városi Centrum Sportcsarnokában.

A verseny a gyerekek által készített koreográfiákkal kezdődött, mely óriási sikert aratott, A gyerekek hónapokon át készültek az általuk választott klasszikus zenére összeállított koreográfiákkal.


Elért eredmények:


Délután a fesztivál megnyitója után a gyerekek előadhatták a táncpedagógus által készített koreográfiákat.

Elért eredmények:


Vasárnap délelőtt a gyerekeknek klasszikus balett és modern tánc tréninget tartottak vendégpedagógusok. Eközben a zsűri értékelést folytatott a csoportok felkészítő pedagógusainak.

A 2 napos rendezvény táncgálával és a díjak átadásával végződött.

Köszönetet szeretnénk mondani a támogatóknak és a szülőknek. A gyerekek nagy lelkesedéssel tértek haza, és biztos, hogy a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc csoportjai jövőre is részt vesznek a Mezőtúron megrendezett táncversenyen.

Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn
Nagy sikert aratott a Borikito csoport Nyíregyházán

Iskolánk Borikito csoportja az éven első alkalommal vett részt a Tavaszváró Szabadidősport Országos Táncversenyen, Nyíregyházán, 2017. április 8-án. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágtak bele a versenyzésbe. Két koreográfival és párosok versenyével neveztek a táncversenyre, ahol a zsűri az alábbi „ítéletet” hozta!

Formációban:

Monster BRONZ minősítés

Rockabye EZÜST minősítésPárosban

Latin táncokból:

Gáspár Szabolcs- Kovács Bernadett I. hely

Baráth László- Barath Csilla II. hely

Stofan Ferenc - Séra Enikő II. hely

Rákosi János - Simai Anett III. hely

Standard táncokból:

Baráth László -Baráth Csilla I.helyGratulálunk a helyezésekhez! Felkészítő pedagógusuk Stofanné Barna Boglárka.
BÁRSONYCIPELLŐK TÁNCVERSENY

A mezőkeresztesi Zafír társastánccsoport április 6-án mérette meg magát a nívós Bársonycipellők elnevezésű táncversenyen. Magas szakmai tudással rendelkező, kiváló pedagógusaik eredményesen adták át tudásuk legjavát, hisz a haladó junior kategóriában a Zafírok nyerték el az I.helyezést.


Összeszedett, letisztult bécsi és angolkeringőjük professzionális tudásukat, színpadi viselkedéskultúrájukat és megjelenésüket hirdette. A sokadik arany érem után így már nem meglepő, hogy egy újabbal gazdagították iskolánk dicsőségfalát.