A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola bemutatása

Az a gondolatot, hogy a néptánc oktatása iskolai keretek között működjön Sárospatakon, 1996-ban, a Bodrog Néptáncegyüttes vezetője, Dr. Muha Miklós fogalmazta meg. A környéken ekkor Cigándon már működött művészeti iskola. Megkereste az iskola vezetőjét, Nagy Istvánt. Az 1996/1997-es tanévben a Cigándi Táncművészeti Iskola kihelyezett tagozataként megkezdődhetett a néptánc oktatás városunkban összesen 244 tanulóval. A 1997/1998-as tanévben már 337 tanuló táncolt Sárospatakon. Ebben a formában tehát 2 évig folyt az oktatás, egy igazgató, egy adminisztrátor és 6 pedagógus segédletével.

1998 nyarán megnyithatta kapuit a Sárospataki Táncművészeti Iskola. Fenntartója Dr. Muha Miklós egyéni vállalkozó lett. Székhelyül a Sárospatak, Rákóczi út 15. szám alatti épület szolgált.

2005 szeptemberétől az iskola alapítványi fenntartásba került. Fenntartó a Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Alapítvány lett. Az intézmény neve Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézményre változott.

2007-ben és 2012-ben az Oktatási Minisztérium országos minősítő testület javaslata alapján iskolánkat Kiválóan Minősült Iskola címmel jutalmazta.

2010. szeptemberében megalapítottuk a Sipos György Tehetségpontot az iskolánkban. A tehetségpontunk más intézményekben működő tehetségpontokkal épített ki kapcsolatot, amelyek a mai napig tartanak. 2015-ben a Sipos György Tehetségpont Kiválóan Minősült Tehetségpont címet szerzett.2011 szeptemberétől a Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Alapítvány közhasznú alapítványként működik.

Iskolánk 2010 áprilisától a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézménye és gyakorlóhelye lett.

Iskolánk legfontosabb célja a művészetben rejlő értékek bemutatása, művészeti alkotó közösségek kialakítása, támogatása. Kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, melynek keretében sokoldalú képzést és komplex személyiségfejlesztést végzünk. Szólótánc és népdaléneklési versenyeket, társastánc versenyeket, moderntánc versenyeket szervezünk, és támogatjuk a legtehetségesebbek részvételét regionális, országos és nemzetközi versenyeken, bemutatókon. Iskolánk nagy gondot fordít a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok művészeti nevelésére, hiszen a művészeti nevelés kiemelten alkalmas arra, hogy elősegítse a gyerekek társadalmi integrációját, és alkalmat adjon tehetségük kiteljesítésére. Jelenleg az intézmény 535 hátrányos helyzetű gyerek művészeti nevelésében vesz részt.


Tanszakok alakulása az intézményben:

Jelenlegi állapot:

Az iskola neve: Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola

Székhelye: Sárospatak, Kossuth Lajos utca 36.

Fenntartója: Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány

Az iskola igazgatója: Réthiné Muha Krisztina

2023/2024-es tanévben telephelyek száma: 23

2023/2024-es tanulólétszám: 1738 fő


Telephelyeink:

Sárospatak, Tiszakarád, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Tolcsva, Kenézlő, Vámosújfalu, Makkoshotyka, Erdőbénye, Györgytarló, Taktaharkány, Karos, Cigánd, Ricse, Mályi, Sátoraljaújhely, Mezőcsát, Mezőkeresztes, Tiszakeszi, Sajóbábony, Alsóvadász


Állandó rendezvényeink: